Jača kontrola azilanata zbog ebole

Sedmoro azilanata iz Nigerije, gde ebola hara, potpuno su zdravi, pišu Novosti.

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

22:18

Default images

Zbog dolaska azilanata iz područja u Africi u kojima vlada epidemija ebole, u Centru u Bogovađi na snazi je pojačani zdravstveni nadzor.

Najviše tražilaca azila u Centru za azilante u Bogovađi kod Lajkovca - trenutno ih je smešteno 133 - dolazi iz Sirije, Avganistana i Somalije. Pedesetak azilanata koji čekaju da budu primljeni u Centar nalazi se u okolnim šumarcima.

"Svih sedmoro Nigerijaca koji su trenutno u Centru za azilante u Bogovađi već desetak godina nisu boravili u svojoj matičnoj zemlji, a u Srbiju su stigli iz Grčke i Makedonije", kaže dr Jelena Savić, lekar Doma zdravlja u Lajkovcu. "Svi su pregledani, zdravi su, kao i svi drugi azilanti iz Afrike koji su u poslednjih desetak dana bili pod kontrolom. U Centru za azilante pojačan je medicinski nadzor, a shodno proceduri pripremljena je i soba za izolaciju eventualnih pacijenata koji bi, ako se posumnja na simptome ebole, odmah bili upućeni u odgovarajuće zdravstvene ustanove".

Prema rečima dr Jelene Savić, pregled azilanata obavlja se uz apsolutno poštovanje svih mera predostrožnosti, odnosno uz upotrebu zaštitne opreme - rukavica i maski. Iz iskustva, tražioci azila u Bogovađu stižu u proseku posle najmanje tri meseca putovanja po državama regiona, a najmanje četiri dana potroše na kretanje kroz Srbiju...

"Period inkubacije smrtonosne ebole je do tri nedelje, ali već do desetog dana pojave se prvi simptomi", objašnjava za Novosti dr Savić.

"Tako, na primer, azilant iz Nigerije, koji bi eventualno bio zaražen ebolom, ne bi ni stigao do Bogovađe a da se bolest ne manifestuje. Posle obavljenih sistematskih pregleda, laboratorijskih i mikrobioloških analiza, ni kod jednog azilanta nije uočena bilo kakva tropska zarazna bolest. Jedan pacijent bio je ranije oboleo od tuberkuloze, sada je u fazi izlečenja. Ako je potrebno, i tražioci azila koji čekaju da budu smešteni u Centar podvrgavaju se lekarskom pregledu".

Očekuju i veći priliv azilanata

"Policijska uprava u Valjevu do sada je izdala oko 6.500 potvrda tražiocima azila, a prošle godine ih je bilo upola manje", kaže Stojan Sjekloća, upravnik Centra u Bogovađi. "Očekivali smo veći priliv azilanata, spremni smo za njihov prihvat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: