"Ukrajinu je izbor gurnuo u raskol"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

12:37

Default images

Istovremeno, Putin je ukazao i da se na jugoistoku Ukrajine događa humanitarna katastrofa.

"Antiustavni prevrat u Kijevu, pokušaji da se ukrajinskom narodu nametne veštački izbor između Evrope i Rusije, gurnuli su društvo u raskol, u bolan unutrašnji sukob", rekao je Putin na svečanosti uručenja akreditiva više novih ambasadora u Rusiji, prenele su ruske agencije.

Ruski predsednik je istakao da je potrebno da se Ukrajina vrati na put mira, dijaloga i sloge, osiguranja dugoročnog režima prekida vatre, kao neophodnog uslova za vođenje sadržajnih pregovora između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistočnih regiona.

Prema Putinovim rečima, Rusija se iskreno trudi da doprinese takvom mirovnom procesu. "Mi se zalažemo za poptun prekid krvoprolića na čitavoj teritoriji konflikta, između ostalog i posebno duž linije naših granica", rekao je predsednik Rusije.

Režim jednostranog prekida vatre na jugoistoku Ukrajine ističe večeras u 22 sata po lokalnom (20 sati po srednjoevropskom) vremenu, saopštila je administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Putin je izrazio zabrinutost zbog nastavka sukoba u Ukrajini. "Na jugoistoku zemlje se lije krv, dešava se stvarna humanitarna katastrofa, desetine hiljada izbeglica prinuđeno je da traži utočište u Rusiji, ginu i namerno se proganjaju novinari, koji obavljaju svoju profesionalnu dužnost, uz kršenje svih normi i konvencija napadaju se diplomate, kao što je to bio slučaj sa ambasadom Rusije u Kijevu i generalnim konzulatom u Odesi", rekao je ruski predsednik, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je konstatovao da u svetu jača manjak poverenja i krizne pojave, koje je moguće samo zajednički prevladati. "Rusija se dosledno zalaže za jačanje atmosfere otvorenosti na svetskoj sceni, za rešavanje postojećih problema političko-diplomatskim metodama, bila to situacija u Siriji, iranski nuklearni problem, Korejsko poluostrvo, Avganistan, Bliski istok ili, na žalost, danas Ukrajina", rekao je Putin a preneo je Itar-Tas s.

Predsednik Rusije je pritom, naglasio, da je Rusija uvek bila i ostaje pouzdan isporučilac energenata u Evropu, kao i da čvrsto namerava da svoje obaveze ispunjava i nadalje.

"Skoro 50 godina stabilno ostvarujemo izvoz energenata u evropske države, potpuno ispunjavamo svoje obaveze i nameravamo tako da postupamo i ubuduće", rekao je Putin.

Ukrajina je danas sa EU potpisala Sporazum o pridruživanju u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: