U školama ponovo odbrana i zaštita?

Nakon nekoliko decenija pauze, u školama u Srbiji mogla bi ponovo da bude uvedena edukacija đaka u oblasti odbrane i zaštite i samozaštite.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

12:47

Default images

Naime, ova inicijativa potekla je iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Odbrani i zaštiti jeste da se mladi obuče pre svega za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći povređenima u različitim vanrednim i drugim situacijama, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

Naredni korak u realizaciji inicijative jesu razgovori sa Ministarstvom prosvete, najavio je major Krivokapić i istakao da bi srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, hemijskog oružja, terorističkih napada, poznavanja ubojnih sredstva.

Osnov za uvođenje odbrane i zaštite između ostalog je u Zakonu o vanrednim situacijama, koji kaže da se građani, “radi sticanja potrebnih znanja iz oblasti lične i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spasavanje".

"Obučavanje se vrši u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja radi sticanja znanja o opasnostima od prirodnih i drugih nesreća i zaštiti od njih, u skladu sa posebnim zakonom i odgovarajućim programom. Način obučavanja utvrđuje ministar nadležan za poslove prosvete, u saradnji sa ministrom nadležnim za unutrašnje poslove i drugim nadležnim ministrima”, navodi se u Zakonu.

Na potrebu edukacije iz ovog predmeta ukazuje i činjenica da se građani, posebno mladi, često ne snalaze u vanrednim situacijama, požarima, poplavama, nesrećama, jer na primer nisu osposobljeni da pruže prvu pomoć povređenima, pa bi ovaj predmet u školama zapravo bio osnova za učešće građana u civilnoj zaštiti.

Ipak, u uvođenju nastave odbrane i zaštite još se nije odmaklo dalje od same inicijative, pa se ne zna ni tačan naziv predmeta, da li će biti poseban ili u okviru postojećih planova i programa, da li će se uzučavati kao fakultativni predmet, seminar, kurs...

Predmet ne bi obuhvatao obuku rukovanja oružjem, ali treba da zainteresuje što više đaka i da ga nastavnici predaju koristeći savremena nastavna sredstva, rekao je Krivokapić.

Osim odbrane i zaštite, postoje i inicijative da se u školama izučava zdravstveno vaspitanje (predmet koji postoji u desetak srednjih škola u Vojvodini), saobraćajno vaspitanje, preduzetništvo, medijsko obrazovanje...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: