EU šalje savetnike u Ukrajinu?

Britanija, Švedska i Poljska traže od Evropske unije da pošalje u Ukrajinu pravosudne i policijske savetnike.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

18:37

Default images

Savetnici EU trebalo bi da pomognu stabilizaciji Ukrajine, kaže se u dokumentu u koji je uvid imala britanska agencija Rojters, koja dodaje da će taj potez najverovatnije naići na negodovanje Rusije.

Misija EU bi trebalo da ponovno izgradi ukrajinski pravosudni i policijski sistem i to u kraćem vremenu, kako bi pomogla borbi protiv sporadičnog nasilja u zemlji koja ima 46 miliona stanovnika - i položila temelj za sprovođenje predloženog ugovora o slobodnoj trgovini sa EU.

"Ponovno uspostavljanje poverenja u vladavinu zakona u Ukrajini biće ključno za buduću stabilnost. Zbog toga predlažemo misiju koja će biti fokusirana na podršku policiji i pravosudnom sistemu", kaže se u dokumentu.

Takva misija morala bi da dobije podršku preostalih od 28 članica EU i najverovatnije bi naišla na negodovanje Moskve, koja je optužila Zapad za mešanje u unutrašnje stvari svoga suseda Ukrajine.

Nemačka, koja je nastojala da iskoristi svoj uticaj kod predsednika Rusije Vladimira Putina i smiri krizu, saopštila je da podržava predlog i da njeno ministarstvo traži brzu primenu. Britanija, Švedska i Poljska su rekle da žele da ta misija bude na terenu do juna, navodi Rojters.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU trebalo bi da o tom planu diskutuju u ponedeljak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Eštron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: