"Ne nudimo se i ništa ne tražimo"

Koalicija okupljena oko SPS spremna da sa Srpskom SNS razgovara o saradnji u budućoj Vladi Srbije, rekao je danas lider SPS i premijer u ostavci Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 23.03.2014.

09:28

Default images

Socijalisti svoj izborni rezultat ocenjuju kao dobar u uslovima koje je lider Dačić opisao kao politički cunami podrške glasača Aleksandru Vučiću. Drugoplasirana stranka spremna je za novu Vladu, i razgovore s budućim premijerom bez uslovljavanja.

"Mi se nikome ne nudimo, ne govorimo ovo zbog naših fotelja, želimo da pomognemo u najboljem interesu Srbije", rekao je Dačić novinarima nakon sednice Predsedništva SPS u Beogradu.

Dačić je rekao da će odgovor na eventualni poziv SNS-a za učešće u razgovorima o formiranju nove Vlade Srbije biti pozitivan, ali da za sada ti razgovori nisu vođeni.

Dodao je da na Predsedništvu nisu razgovarali ni o kakvim uslovima niti zahtevima za učešće SPS u vladi.

"Nikoga ne uslovljavamo, ništa ne tražimo niti se ikome nudimo. SNS je dobio apsolutnu većinu i mi taj rezultat poštujemo", rekao je lider socijalista.

Lider SPS-a je naglasio da su izborni rezultati toj stranci doneli i priliku da u ovoj godini nastavi da se reformiše, odnosno da podmladi svoj kadar i rukovodstvo, da angažuje nove stručne ljude, da se modernizuje i da unese novu energiju u svoj rad.

Dačić smatra da je to što su Srpska napredna stranka i partije u njenoj koaliciji, kao i SPS-JS-PUPS, nakon dve godine vođenja vlasti u Srbiji osvojile 202 od 250 poslaničkih mesta, znak da su građani prepoznali dobar rad, pre svega u oblasti evropskih integracija, u dijalogu s Prištinom i u započetim društvenim i ekonomskim reformama.

Dačić je poručio da se konsultacije o sastavu nove vlade Srbije ne obavljaju u Rusiji ili na bilo kom drugom mestu izvan Srbije.

Na pitanje novinara o stavu u vezi Ukrajine i da li je proteklih dana bio u Moskvi, Dačić je odgovorio: "Ja ne znam odakle informacija da smo bili u Rusiji. U Rusiju se ne ide tajno. Ne znam zašto bi se neko stideo da kaže da ide u Rusiju, naprotiv, to bi se iznelo sa ponosom", kazao je Dačić i dodao: "Sigurno da se tamo neće obavljati konsultacije ili na bilo kom drugom mestu o sastavu vlade".

Kad je reč o Ukrajini, on je rekao da će nova vlada dati svoj stav o tome. Taj stav, dodao je, mora biti izbalansiran i u interesu Srbije.

Lider socijalista je negativno odgovorio na pitanje novinara da li se on ili njegova partija osećaju prozvani zbog izjave jednog od funkcionera SNS-a da oni koji su s nedavno uhapšenim narko bosom Darkom Šarićem "tivke sadili, budu spremni da im se o glavu razbiju".

"Nisam čuo da je Šarić deo pregovaračkog procesa. Smatram da je njegovo hapšenje izuzetno važno za Srbiju i za kredibilitet njenih institucija. U svakom slučaju, institucije treba da rade svoj posao", rekao je Dačić i dodao da Šarića i ne poznaje lično.

Inače, koalicija SPS-PUPS-JS je na minulim izborima za Skupštinu Srbije osvojila 44 poslanička mandata, odnosno 13,51 odsto glasova, čime je ostala na nivou prethodnih izbora iz 2012. godine.

Kada je reč o Skupštini Grada Beograda, koalicija SPS-PUPS-JS imaće 16 odbornika, s obzirom na to da je na beogradskim izborima osvojila 11,49 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: