CG i HR protiv referenduma na Krimu

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zabrinuto je zbog nemere održavanja referenduma o nezavisnosti Krima i najave promene statusa Krima.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.03.2014.

22:35

Default images

Crnogorsko ministarstvo u saopštenju na sajtu Vlade Crne Gore poziva na uzdržavanje od jednostranih poteza "koji samo mogu doprineti daljoj eskalaciji krize i podizanju tenzija, što može dodatno da pogorša i uspori oporavak ekonomije".

"Održavanje referenduma nije u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima Ukrajine, i on kao takav ne bi proizveo pravne posljedice, niti bi bio prizat, a doveo bi do pogoršanja situacije u zemlji i ugrozio međunarodno-pravni poredak i sistem", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija. Crna Gora ističe i zabrinutost zbog odsustva intenzivnog dijaloga, poziva na njegovu obnovu uz posredovanje međunarodne zajednice, kao i na uzdržavanje od akata koji ne doprinose očuvanju mira i bezbjednosti, stoji u saopštenju.

I Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske "referendum o odcepljenju Krima smatra nelegitimnim" i da je "usmeren na podrivanje teritorijalne celovitosti Ukrajine".

"Ministarstvo u potpunosti podupire teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Ukrajine, a organizaciju referenduma na teritoriji Krima, usmerenog na podrivanje teritorijalne celovitosti Ukrajine i na odcepljenje delova njene teritorije, smatra nelegitimnim", piše u saopštenju.

"Kao članica Europske unije, Republika Hrvatska smatra Ukrajinu prostorom saradnje, utemeljene na evropskim vrednostima, te prostorom mogućnosti razvoja dodatnih partnerskih odnosa Evropske unije i Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Hrvatska smatra da pripadnicima svih etničkih grupa na Krimu treba omogućiti punu zaštitu njihovih građanskih i manjinskih prava, a "pri tom ne dovodeći u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine".

Oko 1,8 miliona registrovanih birača na Krimu izaći će u nedelju na referendum da se izjasne gde vide svoju budućnost: u Ukrajini ili u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: