Srbija na još jednoj proveri

Pre početka pregovora o članstvu Srbije, o celom procesu još jednom će se izjasniti Savet ministara i šefovi država i vlada članica EU.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

22:12

Default images

Osim preporuke da pregovori sa Srbijom počnu do kraja januara 2014. godine, u zaključcima Saveta ministara u koje je B92 imao uvid navodi se da će nastavak normalizacije odnosa između Beograda i Prištine takođe biti razmatran u sklopu priprema za početak pregovora.

Evropski ministri takođe ističu da stalan, vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ostaje ključni uslov da Srbija i Kosovo nastave evropskim putem. To uključuje, naglašavaju ministri, i primenu svih već postignutih dogovora kao i obavezu dve strane da jedna drugu ne blokiraju u tom procesu.

Predloženo rešenje smatra se kompromisom, a usvojena verzija zadovoljava zahteve Nemačke da se datum početka pregovora veže za punu primenu briselskog sporazuma.

U tekstu kojim će se u petak baviti šefovi država i vlada svih članica Evropske unije nalazi se još jedna pohvala političkim liderima u Srbiji za postignuti Prvi sporazum o normalizaiciji odnosa sa Prištinom kao i sporazum o primeni briselskog dogovora.

Nastavak dijaloga sa Beogradom navodi se i kao ključni uslov koji mora da nastavi da ispunjava Kosovo. Evropski ministri dali su podršku nastavku procesa koji bi doveo do otvaranja pregovora Kosova o Stabilizaciji i pridruživanju. Savet ministara napominje da se odluke o Kosovu donose bez prejudiciranja statusa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: