On je otkrio obaveštajne tajne SAD

Amerikanac koji je radio za CIA javno je preko lista "Gardijan" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2013.

23:25

Default images

Kako navodi britanski list, reč je o Edvardu Snoudenu, koji se trenutno nalazi u Hong Kongu.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije kao službenik Buz Alen Hamiltona, privatne firme koju je angažovalo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Prema pisanju "Gardijana", Snouden je 20. maja napustio SAD i sada se nalazi u jednom hotelu u Hong Kongu.

"Moj jedini motiv je bio da informišem javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svestan sam da ću propatiti zbog svog postupka", naveo je Snouden naveo u izjavi.

Snouden, koji je radio u kancelariji NSA na Havajima, presnimio je tajna dokumenta i pre tri nedelje je uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan nekoliko nedelja, da bi nakon toga odleteo u Hong Kong.

"Gardijan" je pre nekoliko dana, a zatim i "Vašington Post", objavio da NSA tajno preko telekomunikacione kompanije "Verajzon" prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: