Ko neće, a ko hoće Kosovo na samitu

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da bi EU volela da vidi Kosovo na samitu u Ohridu. Vučić: Nedolazak Kosova ima veze sa organizatorom - Makedonijom.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.05.2013.

13:13

Default images

Podsetimo, Kosovo nije pozvano na samit PSJE u Ohridu, jer su Srbija i još dve države članice stavile primedbu zasnovanu na Statutu PSJE, koji predviđa da na Samitu mogu da učestvuju samo suverene i priznate zemlje, a Kosovo to nije, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

Šef delegacije EU Vensan Dežer rekao je danas da nedolazak Kosova na skup u Ohridu ne predstavlja kršenje briselskog sporazuma, ali da bi EU volela da vidi i Kosovo na samitu pod imenom "Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi".

"Ali rekao bih da bismo, imajući u vidu evropski duh, voleli da vidimo u ovom pozitivnom trenutku da je to učešće takođe bilo uključeno, jer ta struktura (PSJE) na neki način politički usmerava regionalnu saradnju", rekao je on. "Razgovarali smo i videćemo šta će se desiti", dodao je Dežer.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, s druge strane, kaže da je tome što Kosovo ne učestvuje na regionalnom skupu u Ohridu doprinela odluka Makedonije kao organizatora.

Vučića su novinari pitali da li je Srbija zahtevala da predstavnici Kosova i Metohije ne učestvuju na ohridskom Samitu, čime bi bio prekršen briselski sporazum, a on je rekao da smatra da je Makedonija sama donela takvu odluku, a da su tome doprineli i zahtevi iz nekih drugih zemalja.

"To nije imalo veze sa sporazumom iz Brisela. Sve ranije sporazume koje je naša zemlja potpisala nije kršila", naveo je Vučić dodavši da s detaljima nije upoznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: