Ispovesti veteranke Crvene armije

Veteranka Crvene armije Nadežda Vdovina u 89. godini se i dalje seća rata i Beograda u čijem je oslobađanju učestvovala i toplog odnosa Jugoslovena prema njoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2013.

08:30

Default images

Danas se oporavlja se od izliva krvi u mozak, ali sećanja na Beograd i ratne dane su i dalje živa.

Kada je 1942 rat zakucao i na vrata Voronježa, Nadežda Vdovina još nije bila punoletna. Slagavši za godine prijavila se u dobrovoljce.

"Majka me je na kolenima molila da ne idem jer sam bila jedinica. A ja sam joj rekla, i nije to bilo glumatanje, rekla sam joj: u našoj porodici nema ko da brani domovinu. Otac je umro, braće nemam ja moram, ja imam obavezu da idem. I otišla sam. Samo sam joj još rekla: Vratiću se, neću poginuti. I vratila sam se. Bila sam i ranjena i kontuzovana, ali sam se vratila“, priča Vdovina.

Kao vezista u pešadijskoj diviziji preko Odese, Rumunije i Bugarske došla je sa Crvenom armijom do Beograda.

"Beograd je bio opkoljen, prvo smo mi opkolilil Nemce u Beogradu i isterali ih, a onda su Nemci opkolili nas. Mi smo ostali u obruču. Nas su onda spašavali Jugosloveni. Nemce su streljali jer se drugačije nije moglo. To što su Nemci radili po Jugosloviji to su isto radili i u Rusiji. Palili sela, streljali narod. Sve", kaže Vdovina.

Sećajući se Beograda, ona kaže da je iz nekog razloga on uvek u njenom sećanju sunčan.

"Sam Beograd je, u mom sećanju, ne znam zašto, okupan suncem. Ne znam odakle to sunce. Moja osmatračnica bila je na vrhu petospratne zgrade u centru. Tu sam ja bila sa svojim telefonom i posmatrala odozgo. Činio mi se prelep odatle", rekla je Vdanova.

U vojvođanskom selu na granici sa Mađarskom jedna joj je devojka spasila život. Njeno ime Nadežda nikada nije saznala.

"Prvo su bombardovali, a onda su iz niskog leta pucali po selu. Mi smo se spuštali u podrum, prvo vozač, onda njena majka pa ja. A ona me je držala za ramena, grlila me. Nemci su pucali onda se samo odjednomo opustila unazad. Pogledala sam a sa njenog bedra curi krv. Kad je prestalo odvezli smo je u ambulantu jer je naša četa već prelazila u Mađarsku", seća se Vdanova.

Dan pobede vojnik Vdovina dočekala je u Gracu u Austriji. Nakon tri i po godine pod puščanom paljbom vratila se u Voronjož, završila građevinski fakultet, udala, rodila dva sina. I dobila još jednu medalju – heroj socijalističkog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: