Zadnji uslov EU:Međusobna priznanja

Predsednik Parlamentarnog komiteta EP za spoljne poslove Elmar Brok izjavio da je međusobno priznanje Kosova i Srbije poslednji uslov za učlanjenje u EU.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

14:35

Default images

Nemački parlamentarac je za albansku TV "Njuz TV" rekao da obe zemlje, Kosovo i Srbija, treba da postepeno smanjuju napetosti u odnosima i da u kasnijim fazama priznaju jedna drugu.

Obrazlažući takav stav Brok je kazao da u EU ne mogu biti dve zemlje članice koje se međusobno ne priznaju, jer je to, kako je naveo, "nemoguće sa zakonskog i političkog aspekta".

On se u razgovoru za albansku televiziju saglasio sa stavom nemačke poslanice u Evropskom parlamentu Doris Pak da Kosovo i Srbija treba istovremeno da se učlane u EU, kako se ne bi dogodilo, kao u slučaju Makedonije i Grčke, da Srbija upotrebom veta ometa Kosovo u učlanjenju u Uniju.

Brok je kosovskim zvaničnicima poručio da se bore protiv visoke korupcije u zemlji, što je, kako je rekao, pre svega posao kosovskih institucija, dok EU može samo da pruži pomoć i podršku tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

308 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: