Bugarska demantovala Kneževića

Ambasada Bugarske demantovala je da je u Bugarskoj dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je izjavio Goran Knežević.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

11:42

Default images

"U današnjim dnevnim listovima i u medijima, kao i u intervjuu ministra Gorana Kneževića na RTS-u, apsolutno pogrešno je navedeno da je prema bugarskim standardima dozvoljena količina aflatoksina po kilogramu mleka 0,5 mikrograma", navodi se u saopštenju bugarske ambasade.

Istaknuto je da se Bugarska strogo pridržava Regulative EU 1881/2006. o određivanju maksimalno dopustivih količina nekih zagađivača u hrani i primenjuje je.

"U skladu sa tom regulativom, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka", navela je Ambasada Bugarske u Beogradu.

Vlada Srbije je juče odlučila da promeni pravilnik o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku i gornju granicu sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu poveća na 0,5.

Ministar Knežević je rekao da dve trećine zemalja u svetu, među kojima je i Bugarska, imaju propise koji dozvoljavaju prisustvo do 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Goran Knežević je danas rekao da je odluka vlade o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku iznuđena odluka kojom se spasava poljoprivreda i da je spreman da ponese odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost najveća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: