Crkva neće ugovor s Kosovom

Srpska pravoslavna crkva nije saglasna s predlogom statusa Crkve na Kosovu i Metohiji predviđenim u rezoluciji za pregovore s vlastima u Prištini, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

22:29

Default images

Temeljni stav je da bi za Srpsku pravoslavnu crkvu u pokrajini, njen pravni status, hramove i objekte, država trebalo da zahteva međunarodne garancije.

Ovo će, između ostalog, biti glavna tema današnje sednice Odbora za KiM Svetog arhijerejskog sinoda, koja će biti održana u Prizrenu.

Izvesno je da će ovo crkveno telo odbaciti deo platforme koju je kao polaznu osnovu za pregovore usvojila Narodna skupština, ali i da će formulisati sopstveni predlog. Sastanku će, pored članova Odbora, prisustvovati i patrijarh Irinej, kao i vladike članovi Svetog sinoda. U vrhu Crkve ne žele da predviđaju zaključke sednice, ali naglašavaju da predloženo rešenje u rezoluciji ne odgovara interesima ni države ni crkve. Na položaj SPC na KiM u crkvenim krugovima gleda se različito, ali je zajednički stav da bi Crkva u pokrajini trebalo da bude zaogrnuta autoritetom međunarodne zajednice.

"Na sednici će biti do detalja analiziran sadržaj skupštinske rezolucije, a posebno dela koji se odnosi na mogući položaj Crkve", rečeno je "Novostima" u Eparhiji raško-prizrenskoj. "Članovi odbora definisaće svoj predlog koji će dostaviti državnim organima."

Za Crkvu je neprihvatljivo, prema informacijama ”Novosti”, uspostavljanje ugovornog odnosa između SPC i vlasti u Prištini, što je rešenje po ugledu na status Rimokatoličke crkve u Italiji. Patrijaršija nije zadovoljna ni stavom državnog rukovodstva, koje na neodređen način predviđa uključivanje crkvenih tela u rešavanje budućnosti SPC na KiM.

"Uspostavljanje ugovornog odnosa između Crkve i privremenih institucija u Prištini značilo bi praktično priznavanje jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine i njene vlade", smatra protojerej Velimir Džomić, iz Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske. Njegova kritička analiza teksta rezolucije i platforme, objavljena na zvaničnom sajtu SPC, biće osnova za formulisanje zvaničnog predloga SPC.

Džomić navodi i da ”vodu ne pije” ni srpski predlog za formiranje dvodome Skupštine AP Kosova i Metohije, sa domom regiona i verskih zajednica, jer je u suprotnosti sa odvojenošću države i crkve, što predviđa Ustav Srbije, ali i propisi Kosova. Zaštitu Eparhije raško-prizrenske SPC bi trebalo da traži u okviru propisa koji važe i za sva druga pravna lica na KiM, dok bi svetinje i kulturna dobra bila branjena međunarodnim konvencijama - jedan je od modela budućnosti Crkve na Kosovu koji će u četvrtak biti razmatran u Prizrenu. Ovo rešenje, za mnoge u Crkvi, bolje je nego ”insistiranje na neodrživim pravnim rešenjima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: