Đilas: Više novca za obrazovanje

Ulaganje u obrazovanje nije rashod, već prihod, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, najavljujući da će grad uložiti više pažnje i sredstava u obrazovanje.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

19:43

Default images

"U ovoj zemlji još nismo shvatili da ulaganje u obrazovanje nije rashod, već da predstavlja prihod. Kada to budemo shvatili biće nam svima lakše, a ova zemlja će biti razvijenija, prosperitetnija i srećnija za život", rekao je Đilas na prijemu koji je u Starom dvoru organizovan za direktore beogradskih škola, povodom 27. januara - Svetog Save.

Gradonačelnik Beograda kazao je da u Srbiji nije pitanje broj nastavnika i da ona neće uštedeti ukoliko u svakoj školi otpusti ili proglasi tehnološkim viškom jednog ili dva profesora, već je pitanje imaju li nastavnici adekvatan program, da li program može da se smanji i kako da se omgući nastavnicima da što više razgovaraju sa decom kako bi ona postala bolji ljudi.

"Ako u tome uspemo, imaćemo mnogo više tolerancije, a mnogo manje agresivne dece", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, ako svi rade na poboljšanju obrazovanja i ako se u tu oblast ulaže dovoljno, možda će u Srbiji biti potrebno još 20.000 novih profesora, nastavnika i učitelja koji će deci pomoći u savladavanju gradiva, kao i da postanu bolji ljudi.

"Kada dođemo do toga da u Srbiji sa jednocifrenog procenta onih sa visokim obrazovanjem pređemo na dvocifreni procenat ,onda ćemo nešto uraditi", smatra Đilas.

On je najavio da će grad i dalje ulagati u obrazovanje, podsećajući da je već dosta toga uradio na tom planu, poput obezbeđivanja dva kompleta udžbenika za školarce.

Đilas je obećao da će grad učiniti sve da se zaštiti profesorsko-nastavnička profesija, kao i da će pomoći deci da bi ova zemlja, kako je napomenuo, krenula napred.

Prijemu u Starom dvoru prisustvovali su i zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama Mileta Radojević, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: