Mediji: Spomenik pada ovog vikenda?

Mediji opet spekulišu o sudbini spomenika OVPBM. Blic piše da će Vučić i Dačić za vikend doneti konaču odluku, a Telegraf da je u Preševo stigla Žandarmerija.

Izvor: B92, SRNA

Subota, 19.01.2013.

11:21

Default images

Podsetimo, 16. januara istekao je rok koji je država Srbija dala lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik palim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Iako je taj dan u Preševu bilo napeto, zapravo se ništa nije dogodilo.

Lideri Albanaca s juga Srbije održali su vanrednu sednicu s jednom jedinom tačkom dnevnog reda- spornim spomenikom. U jednom momentu se pojavila informacija da bi spomenik mogao biti premešten u dvorište obližnje džamije, ali je ona ubrzo demantovana, jer su lideri Albanaca doneli odluku da nema pomereanja, a zatim je SO Preševo na hitnoj, vanrednoj sednici "legalizovala" spomenik.

S druge strane, najviši zvaničnici Vlade nastavili su sa upozorenjima. Premijer Dačić je ranije rekao da spomenik mora biti sklonjen do 17. januara, kada je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a Aleksandar Vučić je na GO SNS rekao da će u "najhitnijem roku" reagovati nadležni, jer "svi moraju da poštuju državu Srbiju".

Prema pisanju Blica, Dačić i Vučić doneće tokom vikenda konačnu odluku o uklanjanju spornog spomenika, a moguće je, kako navodi list, i da sporni spomenik bude uklonjen danas ili sutra.

"Vučić je čekao povratak Dačića iz Brisela sa sastanka sa evropskim zvaničnicima kako bi postigli dogovor o uklanjanju spomenika teroristima na jugu Srbije i sve će biti poznato već ovog vikenda", navodi izvor Blica.

Ovaj izvor dodaje da su i Vučić i Dačić nekoliko puta jasno rekli da je nedopustivo postavljanje tog spomenika, ali i da neće donositi nikakvu ishitrenu odluku.

S druge strane, "Telegraf" prenosi da su jake snage Žandarmerije ušle u Preševo i stacionirale se u blizini spomenika OVPMB.

"Sve je apsolutno spremno da se provede odluka države. Međutim, scenario same akcije drži se u strogoj tajnosti, tako da samo najviše državno rukovodstvo zna kada će i na koji način doći do ove operacije", kaže izvor ovog portala iz bezbednosnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: