Spomenik će biti uklonjen do 17.01.

Premijer Ivica Dačić kaže da će spomenik OVPBM u Preševu biti uklonjen do 17. januara, kada je u Briselu predviđen nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.12.2012.

19:48

Default images

"Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Premijer Dačić kaže da se Srbija ponašati evropski.

"Mi ćemo se upravo ponašati evropski, a to znači sklonićemo taj spomenik", rekao je za RTS Dačić reagujući na poziv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu.

On je dodao da nije siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika.

Dačić je naveo i da su medjunarodne organizacije, posebno one koje deluju na jugu Srbije, predložile da Albanci sami sklone taj spomenik, a da je on spreman na takvu vrstu kompromisa.

Premijer je istakao i da ne postoji pitanje da li će ići u Brisel, gde 17. januara treba da se sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dačić je ranije izjavio za da neće otići u Brisel dok taj spomenik ne bude sklonjen i rekao da Albanci imaju rok da ga uklone do 17. januara.
"Ako sami ne uklone mi ćemo ga sami ukloniti. Ne postoji pitanje da li ću ići u Brisel. Ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika", rekao je Dačić.

Lider Llijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je juče, posle susreta s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje, pozvao Beograd da se "ponaša evropski" u vezi sa spomenikom pripadnicima OVPBM i dodao da se nada da će "zvanični Beograd upotrebiti evropske kriterijume u ponašanju u tom slučaju".

Premijer Dačic ove nedelje je rekao da će Srbija milom ili silom ukloniti spomenik ukoliko to Albanci s juga Srbije sami ne učine.

Spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje poginulim u napadima na policiju i vojsku 2000. i 2001. godine podignut je u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: