Dežer: Platforma mora da se doradi

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da u platformi ima dobrih elemenata, ali i delova koji zahtevaju dorade kako bi bili prihvatljivi za obe strane.

Izvor: B92

Petak, 21.12.2012.

22:26

Default images

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako sam razumeo, podelio je sa ambasadorima radnu verziju platforme za Kosovo. Čekamo da vidimo konačan dokument i tada ćemo izneti svoje komentare," kazao je Dežer u intervjuu "Novostima".

"U onome što smo videli postoje neki dobri elementi, koji daju šansu da se krene napred u dijalogu. Međutim, postoje i delovi koji zahtevaju još ”fine” dorade, kako bi bili prihvatljivi za sve strane u procesu," ocenio je on.

Na pitanje zašto je za EU menjanje granica na Balkanu neprihvatljivo i zašto se protivi podeli Kosova, Dežer je rekao:

"Za EU je važna stabilnosti u regionu zapadnog Balkana i sve što stvara tenzije i nestabilnost treba izbegavati. Povlačenje granica duž etničkih linija nije u skladu sa evropskim vrednostima, i u suprotnosti je sa težnjama da se uspostavi sloboda kretanja i obezbedi poštovanje prava manjina."

Dežer je u intervjuu koji je dao za "Večernje novosti" pričao o tome kakva su očekivanja u EU od Srbije, osvrnuo se na integrisano upravljanje prelazima, ali i na problem lažnih azilanata. Ceo tekst možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: