"Kukuriku za bolji položaj Srba"

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac kaže da je pobeda Kukuriku koalicije na izborima u Hrvatskoj nova prilika za bolji položaj i participiranje Srba u vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2011.

21:16

Default images

Srpska zajednica i predstavnici Srba u Hrvatskoj vide u ovome novu priliku za unapređenje položaja i za novu za participaciju Srba u institucijama vlasti", rekao je Pupovac za televiziju B92.

On je, govoreći sa aspekta potreba srpske zajednice u Hrvatskoj istakao da "svakako trebati nastaviti politiku koja je u poslednjih osam godina bila sprovođena" u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se ojača uloga Srba u hrvatskom političkom životu "kako zbog unutrašnjih prilika tako i zbog obaveza prema EU i zbog razvoja dobrih odnosa u regionu".

"Što se nas tiče, sasvim je sigurno da treba nastaviti one aspekte politike koji se tiču prava izbeglica koja nisu rešena kao što je pitanje stanarskog prava, neisplaćenih mirovina", kao i pitanje razvoja povratničkih sredina i prekogranične saradnje, rekao je Pupovac.
Pupovac, koji je bio potpredsednik u vladi koju je predvodio gubitnik na sadašnjim izborima - HDZ, smatra i da bi "trebalo da se promeni politička kultura".

Prema njegovim rečima, neophodno je da položaj Srba u Hrvatskoj i međuetnički odnosi dobiju novi kvalitet "oslobođen nasleđa koje je još prisutno iz ratnih devedesetih godina" prošlog veka.

DIK: Kukuriku pobedio u 8 od 11 izbornih jedinica

Državna izborna komisija (DIK), nakon obrađenih svih 6.696 biračkih mesta u 11 izbornih jedinica, koje obuhvataju 10 teritorijalnih jedinica po Hrvatskoj i jedinicu za dijasporu, dala je privremene rezultate za izbor poslanika u Hrvatski sabor po kojoj je Kukuriku koalicija pobedila u osam izbornih jedinica.

Kukuriku koalicija koje čine Socijaldemokratske partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera (umirovljenika) (SDP, HNS, IDS i HSU) pobedila je u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicionim partnerima (Hrvatska građanska stranka i Demokratski centar) u dve izborne jedinice u Hrvatskoj i u dijaspori.

Od deset hrvatskih jedinica, Kukuriku koalicija nije pobedila samo u petoj i devetoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: