Dva miliona Britanaca na ulici

Oko 2 miliona radnika u javnom sektoru Velike Britanije štrajkuje 24 sata zbog reformi penzionog sistema. Uhapšeno je 52 osobe, njih 37 nakon sukoba u Londonu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.11.2011.

10:07

Default images

To je naveći štrajk u poslednih nekoliko decenija, tačnije od 1979.

Štrajk je obuhvatio 1.000 protestnih okupljanja širom zemlje, što direktno utiče na rad škola, bolnica, aerodroma, luka i kancelarija vladinih činovnika.

Zbog štrajka u bolnicama u Engleskoj odloženo 60.000 operacija i pregleda koji nisu bili hitni, a u Škotskoj 3.000 operacija i hiljade pregleda.

Londonska hitna pomoć saopštila je da je intervenisala samo u slučajevima u kojima je život ljudi bio ugrožen.

Otežan je rad sudova, centara za zapošljavanje, savetovanje i polaganje vožnje, biblioteka i drugih službi, a tri četvrtine škola pogođeno je štrajkom nastavnika.

Britanska vlada je navela da je štrajkovala samo četvrtina službenika, odnosno oko 135.000.

Britanski sindikati naveli su da je oko dva miliona zaposlenih u javnom sektoru učestvovalo u današnjem štrajku. Štrajk je usledio dan pošto je vlada objavila da će rast plata u javnom sektoru do 2014. biti ograničen na jedan odsto.

Sindikati se suprotstavljaju i planovima Dauning strita da radnici odlaze kasnije u penziju i da plaćaju više na ime doprinosa za penziono osiguranje.
Beta
"Jasno je da dodatni doprinosi koje traže ljudima da plate, nemaju cilj da podrže penzioni sistem na duge staze, već je u pitanju kratkoročno rešavanje deficita sa kojim se suočavamo u našoj privredi. To je nije fer", smatra Brendan Barber, generalni sekretar Trgovinske unije.

Britanska vlada je saopštila da se demonstracijama "neće postići ništa" i pozvala je na dalje razgovore o najavljenim reformama, a državni sekretar britanske vlade Frensis Mod je ocenio je da su protesti "neodbranjivi i pogrešni".
Mod je pozvao radnike u javnom sektoru da sami prouče ponudu umesto što slušaju retoriku sindikalnih vođa, ocenivši da se radi o "vrsti penzija koju tek poneko u privatnom sektoru može da uživa".

Ministarka finansija laburističke vlade u senci Rejčel Rivz rekla je da Laburistička partije na podržava proteste, jer je štrajk znak neuspeha. Ali, smatra da vlada mora da pruži nešto više slabije plaćenim radnicima u javnom sektoru, jer su im povećana poreska opterećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: