Petak, 18.11.2011.

00:13

Dve decenije od ulaska u Vukovar

Danas se navršava 20 godina od predaje hrvatskih snaga u Vukovaru pripadnicima tadašnje JNA, Teritorijalne odbrane i dobrovoljačkih srpskih jedinica.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Tada je taj grad napustila većina hrvatskog stanovništva.

Gotovo tromesečnu borbu za Vukovar Zagreb smatra najvažnijim događajem savremene hrvatske istorije i stvaranja samostalne države.

Nekoliko dana posle ulaska bivše JNA i srpskih teritorijalaca i dobrovoljaca u Vukovar, hrvatski zarobljenici su iz hangara na Poljoprivrednom dobru "Ovčara" traktorskim prikolicama prevezeni približno dva kilometra severoistočno, gde su poubijani i bačeni u jame.

U masovnim grobnicama na Ovčari pronađeno je, po hrvatskim izvorima, 200 tela, a za pojedinima se još traga. Prema optužnici Haškog tribunala, iz bolnice su na Ovčaru odvedena i ubijena 194 lica.

Na tom području u jesen iste godine ubijeno je i 19 srpskih civila, u noći između 11. i 12. decembra 1991, u obližnjem Paulin Dvoru. Prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", leševi su zakopani u blizini sela u kome su likvidirani, a kasnije su tajno prebačeni u Rizvanušu, oko 500 kilometara dalje, na obroncima planine Velebit u Lici.

Sud u Beogradu i Haški tribunal za Ovčaru su petnaestorici izrekli kazne od ukupno 207 godina robije, dok je osiječki sud za ubistvo u Paulin Dvoru osudio Nikolu Ivankovića na 12 godina zatvora.

Tokom 86 dana, koliko su trajale borbe za grad i luku na Dunavu, prema hrvatskim podacima, poginulo je oko 1.700 hrvatskih branilaca i civila.

Sukobi su počeli u leto 1991. kad su hrvatske snage odvele i ubile oko 20 srpskih civila, zbog čega niko nije odgovarao. Tada je i blokirana kasarna JNA.

Borbe su intenzivirane kad su JNA, Teritorijalna odbrana i srpske dobrovoljačke jedinice počele opšti tenkovsko-pešadijski napad na grad, u kome je bilo između 1.800 i 2.500 pripadnika Zbora narodne garde, policije i dobrovoljaca.

Prema hrvatskim podacima, u "sabirne centre" u Srbiji odvedeno je oko 7.000 zarobljenih vojnika i civila, a iz Vukovara je evakuisano oko 22.000 stanovnika.

Na popisu nestalih osoba još je nekoliko stotina osoba sa vukovarskog područja, i Hrvata i Srba.

Najveći broj Hrvata koji su iz Vukovara i okoline evakuisani u jesen 1991. vratio se u ta mesta krajem 1997. i na samom početku 1998. godine, pošto je došlo do mirne reintegracije dotadašnje srpske oblasti Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem (Hrvatsko Podunavlje) u pravni sistem Republike Hrvatske, u procesu koje su organizovale UN, a utvrđen je Erdutskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

U Vukovaru su obnovljeni mnogi objekti, vraćen je život, ali i dalje ima mnogo oštećenih objekata, koji svedoče o razaranju tog grada pre dve decenije.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Vukovaru je živelo 31.690 stanovnika, od čega su oko trećina Srbi (32,8 odsto). U tom gradu je središte Vukovarsko-sremske županije i županijskih ustanova. Tu je i središte Zajedničkog veća opština, tela koje usklađuje interese srpske zajednice na tom području, kao i najjače političke partije Srba u Hrvatskoj, Samostalne demokratske srpske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: