NATO gađao TV predajnike u Libiji

Troje novinara je poginulo, a 15 je ranjeno u napadima NATO snaga na sedište libijske televizije u Tripoliju.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

09:39

Default images

Avioni NATO-a bombardovali su predajnike libijske državne televizije jer su "korišćeni za podsticanje nasilja, zbog čega predstavljaju pretnju civilima".

U saopštenju NATO-a navodi se da će napad, koji je izveden rano jutros, "smanjiti mogućnost režima da ugnjetava civile, dok će istovremeno očuvati infrastrukturu za emitovanje, koja će biti potrebna posle sukoba".

NATO u saopštenju optužuje libijsku televiziju za huškanje i mobilizaciju Gadafijevih sledbenika.

"Pre nekoliko sati NATO je izveo precizan vazdušni napad kojim je onesposobio tri satelitske antene libijske državne televizije stracionirane na zemlji u Tripoliju", izjavio je portparol NATO-a pukovnik Rolan Lavoa u video izjavi, koju je distribuirala pres služba NATO-a.

Lavoa je rekao da je NATO delovao nakon pažljivih priprema da akcija bude sprovedena uz minimum žrtava i štete na transmisionim uređajima televizije.

On je dodao da je operacija u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija koji ima za cilj zaštitu libijskih civila od Gadafijevih snaga.

Agencija AP ocenjuje da napad na televizijske predajnike dolazi u osetljivom trenutku za pobunjenike, posle ubistva njihovog vođe Abdela Fataha Junisa, koji je pre nekoliko dana ubijen pošto je priveden da bi navodno bio saslušan o vezama njegove porodice sa Gadafijevim režimom.

U međuvremenu, NATO snage su sve više svesne neuspeha svojih akcija bombardovanja u svrgavanju Gadafija, koje su sada već ušle u peti mesec, ocenjuje agencija AP.

Dok se bliži početak praznika Ramazana u avgustu, sve jasnije postaje da će skupa kampanja Alijanse potrajati i tokom jeseni, a verovatno i duže, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: