Đukanović:Cilj objedinjavanje crkve

Lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.05.2011.

07:30

Default images

On je, u intervjuu crnogorskoj TV, rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom koji će biti usvojen na kongresu stranke 21. maja.

On je ocenio da je podela među pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori "ostrašćena", da to "ne pogoduje stabilnosti" države, čiji je interes da se "ta podela prevazilazi".

Doskorašnji premijer i lider Demokratske partije socijalista kazao je da Mitropolija crnogorsko-primorska "nije u saglasju s državnim interesima Crne Gore", jer je deo Srpske pravoslavne crkve, "čija je centrala u državi Srbiji, koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost".

"Ako želimo pravoslavnu crkvu u harmoničnim odnosima s državom i crnogorskim državnim organima, logičan je cilj samostalnost crkve", smatra Đukanović.

On je, međutim, naveo i da je Mitropolija crnogorsko-primorska "u važnim političkim trenucima bila konstruktivna po političku stabilnost" Crne Gore "u interesu "njenog pravilnog demokratskog usmerenja koji su je doveli do stabilnosti i nezavisnosti" i u tom smislu naveo 1997. i 2006. godinu.

Đukanović smatra da je Crna Gora i dalje "meta velikosrpskog državnog projekta", zbog čega bi, prema njegovim rečima, državni organi trebalo
da snažnije rade da "duhovnom utemeljenju" Crne Gore .

Mitropolija: zalaganje DPS-a ne doprinosi stablnosti

Mitropolija crnogorsko-primorska je ocenila da je zalaganje Demokratske partije socijalista za jedinstvenu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori neprimereno prema principima sekularnog i građanskog društva i da ne doprinosi stabilnosti.

U saopštenju Mitropolije dostavljenom Tanjugu navodi se da je potpuno deplasirano i politički štetno da jedna politička partija koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, sada na početku 21. veka u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu crkve.

"Mitropolija crnogorsko-primorska ima puno moralno pravo da upozori na tu anomaliju, jer je upravo ona, zajedno sa drugim pravoslavnim eparhijama na tlu Crne Gore, bez ikakvih komentara ispratila referendumski proces 2006. godine, poštujući slobodnu volju crnogorskih građana i njihovo mišljenje o državno-pravnom statusu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da treba imati oprez koji crkva ima prema svakom pokušaju da se crkvena zajednica, koja je po svojoj prirodi vaseljenska (univerzalna), svodi na okvire koji su državni ili nacionalni.

Iz Mitropolije poručuju da bi briga oko prevazilaženja podela među pravoslavnim stanovništvom u Crnoj Gori morala, makar u programu vladajuće crnogorske partije, da bude artikulisana jasnim porukama i idejama kako zaustaviti ideološko produbljivanje nacionalne konfrontacije u pravoslavnom narodnom korpusu Crne Gore. Nametanje crkvi te deobe i konfrontacije ima, kako se ukazuje, dalekosežne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: