Utorak, 17.05.2011.

07:30

Đukanović:Cilj objedinjavanje crkve

Lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu.

Izvor: Beta

Ðukanoviæ:Cilj objedinjavanje crkve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Александар

pre 12 godina

Хвала ти Боже што нисам "црногорац" из "Црње и Горе"! Поздрав из Републике Српске!

nenad subotica

pre 12 godina

@ (Crnogorac, 18. maj 2011 10:27)

Pa ovo je prosto neverovatno kako manipulišete istorijom na najgori mogući način! Izvlačite samo detalje koji vama odgovaraju i sklapate ih u neku sliku koja nikada nije zapravo postojala!
Najbolji mi je ovaj početni deo teksta gde se uporno na početku Srbi nazivaju Slovenima iako apsolutno SVI istorijski dokumenti potpuno nedvosmisleno govore da te zemlje koje spominjete naseljava SRPSKO PLEME - SRBI!!!
I nije Duklja (Zeta) jedina Srpska država, već samo jedna od! takođe je ta Duklja isto kao i Travunija, Zahumlje, Paganija i Bosna priznavala Vrhovnu vlast Srpskog kneza (kneza Raške) koji je tada u ranom srednjem veku čak biran nekom vrstom aklamacije! Vladari svih Srpskih državica su prisustvovali krunisanju Srpskog vladara! Ali svi ti detalji se veoma svesno i namerno preskaču ili se pak Srbi nazivaju Slovenima - čak se u tekstu ne spominje ni to da je Dukljanski kralj Mihailo u stvari prvi SRPSKI kralj čija je zvanična titula bila "kralj Srba i plemena"!
Veoma, veoma podmuklo i zlonamerno!

-Takođe bih dodao, da vam taj podatak da je reč o tekstu iz Wikipedije nije nikakvo merilo pouzdanosti i kredibiliteta jer bukvalno svako može da piše za Wikipediju! Tako isto i vi i ja možemo da pišemo istoriju na Wikipediji - svako onako kako njemu odgovara!

rade

pre 12 godina

brat, 17. maj 2011 18:27

Prikane potpisujem sve sto si rekao.
Da se razumemo, ja nisam verujuc pa samim tim ne pripadam nijednoj religijskoj zajednici ali moj otac je verujuc pa sam sa njim otisao jutros do crkve i razgovarao sa svestenikom koji je inace moj drugar jos iz detinjstva (poznajemo se od, mislim, 4 ili 5 godine posto smo odrasli u istoj ulici, kada se on dooselio, ali su nam se putevi razisli posle 10 godina i eto spojili se nakon dve decenije, samo u drugacijim ulogama). I eto pripitah ga kako se dobija autokefalnost crkve i dobih isti odgovor koji je i gore navedeni komentator ispisao samo sa jos vise detalja koje nazalost nisam sve mogao da popamtim jer sam ipak laik za pomenutu temu ali sto me ne sprecava da ako zelim nesto da komentarisem da se upoznam sa istom. I jos bih samo potvrdio da je isti nacin delovanja imao i Pavelic pokusavski da napravi hrvatsku pravoslavnu crkvu koristeci neke svestenike iz Rusije koji su pre rata prebegli u tadasnju Kraljevinu Jugoslaviju bezeci od komunista a koji su pritom (ne svi ali vecina) bili izopsteni iz ruske crkve zbog svog nekanonskog delovanja.

Crnogorac

pre 12 godina

Ja se stvarno izvinjavam svima kojima prepis wikipedije ne odgovara, samo je originalni tekst prenijet.

Evo jos malo istorije za one koje interesuje...

Slavenska društvena i državna zajednica Duklja, "Sklavinija" – kako ju je nazvao Bizantski car Konstantin VII Porfirogenit, nastala je početkom VII vijeka, na teritoriji ranije rimske provincije Prevalis, u granicama i pod formalnim suverenitetom Bizantijskog carstva. Dolaskom i formiranjem svoje države Slaveni su iz temelja izmijenili zatečeno stanje i demografski sastav provincije Prevalis. Duklja je nastala na geografski i historijski kompaktnoj oblasti koja je obuhvatala širi basen Skadarskog jezera, uokviren planinskim vijencem.

Razvoj dukljanske države, pod upravom župana-arhonata u ovom periodu karakteriše stalna borba sa Bizantijom za potpunu autonomiju i nezavisnost; primanje kršćanstva kod Slavena; zbližavanje i prožimanje na etničkom, kulturnom i političkom planu sa zatečenim romanskim, ilirskim i drugim stanovništvom neslavenskog porijekla.

Do kneza Vladimira, krajem X vijeka malo je direktnih izvora o Duklji i njenim vladarima. Legenda o knezu Vladimiru i njegovoj mučeničkoj smrti sačuvana je u Ljetopisu popa Dukljanina iz XII vijeka, ali i u narodnom predanju i današnjim vjerskim običajima. Za vrijeme Vladimirovog sinovca kneza Vojislava, Duklja (u bizantijskim hronikama se od tada naziva i Zeta i taj naziv postepeno zamjenjuje stari) je 1042. godine kod Bara izvojevala veliku pobjedu nad bizantijskom vojskom, nakon čega slijedi njen dalji uspon. To je natjeralo bizantijskog cara da sa Mihailom, sinom kneza Vojislava, sklopi ugovor o savezništvu i prijateljstvu. Time je Duklji (od tada se počinje zvati Zeta), prvoj od balkanskih zemalja, Bizantija priznala državni suverenitet i nezavisnost.

Poslije crkvenog raskola 1054. Mihailo je podržao veću samostalnost crkve u Zeti i državnu orijentaciju prema Zapadu. Mihailo je 1077. od pape Grgura VII dobio kraljevske znake (rex Sclavorum) čime je i Zeta bila priznata kao kraljevina.

Njegov nasljednik, Konstantin Bodin (1082-1101) imao je značajnu ulogu u ustancima protiv Bizantije na Balkanu, pa se u periodu njegove vladavine uticaj i teritorijalni prostor Duklje širi i na susjedne drzave, Rašku, Bosnu, Bugarsku...

Nakon smrti posljednjeg vladara iz dinastije Vojislavljevića u Zeti nastaje period stalnih političkih borbi i razdora među vlastelom oko naslijeđa trona, što će uzrokovati ponovnu prevlast Bizantije, a 1185. i osvajanje od strane srpske države Raške i njenog vladara velikog župana Nemanje. Kako kazuju hronike srpske dinastije Nemanjića, osim Kotora, svi primorski gradovi u Zeti tada su razoreni.

Uključivši u svoju drzavu "Kraljevinu Dioklitije i Dalmacije" Nemanjići nijesu mijenjali uređenje iz njenog ranijeg samostalnog državnog života koje se bilo razvilo u posebnu tradiciju. Izgradnja puteva od obale prema Srbiji, razvoj trgovine i zanatstva u periodu Nemanjića omogućio je značajan razvoj i prosperitet primorskih gradova. Posebno je Kotor imao važnu ulogu u posredničkoj trgovini između zemalja u unutrašnjosti i južne Italije.

U drugoj polovini XIV vijeka Zeta se osamostaljuje od centralne vlasti srpske države i prvo pod vođstvom dinastija Balšića, a kasnije Crnojevića egzistira kao samostalna feudalna država. Balšići su ostvarili značajna treritorijalna proširenja vodeći stalne borbe sa svojim susjedima: albanskim, bosanskim i srpskim feudalcima, kao i sve moćnijom Venecijom i Osmanskim carstvom.

Usponom Crnojevića Zeta, tj. Crna Gora kako se od tada naziva, konstituiše se kao država čije je društveno uređenje bilo mješavina feudalnih i rodovskih elemenata, tada i nastaje pojam Crnogorci. U tom periodu turski napadi su sve češći i jači tako da se teritorija crnogorske države smanjuje, a narod povlači prema masivu planine Lovćen. Za novo državno središte Ivan Crnojević odabrao je Cetinje, u kojem gradi dvorac i manastir, i koje 1482. postaje prijestonica sužene Crne Gore i državno i duhovno središte slobodarskog pokreta Crnogoraca tokom narednih pet vjekova.

Na čelo Crne Gore 1490. dosao je Đurađ, sin Ivana Crnojevića. Pod njegovim pokroviteljstvom od 1493. na Cetinju je radila prva štamparija kod Južnih Slavena iz koje je izašlo pet ćirilskih knjiga crkvenog sadržaja. Poslije kratkotrajne Đurađeve vladavine, 1496. godine Crnu Goru pada pod tursku vlast.

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

@ BG Vračar

Vi ste promašili temu, možda je katulicizam centalizovan, ali kao takav ne ugrožava ni jednu naciju. A što se tiče engleza, ima ih koji su katolici, nisu svi protestanti.

Te podele u pravoslvlju : svaka nacija ima svoju prvoslavnu crkvu nije dobra, pogotovo na brdovitom balkanu, zbog "izazivanja" međunacionalne netrpeljivosti. S toga, treba postojati jedna jedinstvena pravoslavna crkva bez nacionalnog predznaka.

Mirko

pre 12 godina

Ajajajaja, koja ostraščena mržnja iz usta bogudragih vernika i patriota. Čuvajte, nemojte se ugušiti od toliko osećanja. A Crnu Goru možete prebrojavati koliko god hoćete puta, uvek će vam isto izaći. Na staro vraćanja nema, pa taman da ustanu i kralj i Pašić. I sa Milom, i bez Mila...

Tipolir

pre 12 godina

I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.
(BG Vracar, 17. maj 2011 20:06)
_____________________
Henrik VIII. Tudor, osnovao Anglikansku crkvu.

MK

pre 12 godina

Slican problem ima i Makedonija. Spor oko crkve je 20 ak godina star i nema naznaka kako ce zavrsiti. Ja u potpunosti razumem Makedonce ovdje da se ne zele moliti u crkvi koja ima predznak Srpska iako ovde Srba ima veoma malo. Kako bi Srbima bilo da im se crkva zove Ruskom ili Bugarskom? Kod boga svi su jednaki i svi imaju pravo na svoju crkvu. MK se osamostalila, ima svoju drzavu, narod, obicaje i sta su oni manje vredni od Srba, Grka i drugih pa da nemaju svoju crkvu? Isto vazi i za CG.

BAR

pre 12 godina

Jedno pojašnjenje, Crnogorci i Srbi iz CG su jedan narod koji čini 85% populacije CG...svaka podjela, oko nacije, jezika i crkve, među njima je vještačka i politička.

boro

pre 12 godina

@Linoleum bucko
Tebi izgleda nije poznata politika odvojenosti države i crkve? I ti bi sad da Milo, vođa demokratske partije socijalista, sređuje srpsku pravoslavnu crkvu po svom uverenju? Svojevremeno je i Pavelić hteo da SPC pretvori u HPC pa znamo kako je to završilo.

Linoleum Bucko, linoleum

pre 12 godina

CG ne trebaju dve pravoslavne Crkve, jer bi na malom prostoru bilo za njih tesno. Postojanjem dve Crkve postojala bi opasnost da one zbog sukoba koji bi stalno trajao sruse konstrukciju krhke drzave Crne Gore. U ovom smislu drzava CG ima pravo na rec, i naravno da ona nece odredjivati crkvene poglavare, niti to pokusava da ucini.

M

pre 12 godina

U Crnoj Gori funkcionisu paralelno dve vlasti - legalna izabrana na izborima i SPC na celu sa Amfilohijem. U zadnje vreme se nalaze na putu kolizije. Videcemo kako ce se zavrsiti.

BG Vracar

pre 12 godina

@Bojan Stevanović Ćuprija

Bojane malo si pobrkao loncice. Katolicka crkva ima centralizovanu organizaciju sa sedistem u Vatikanu, i nema nacionalni predznak ma u kojoj drzavi se njene crkve nalazile. Pravoslavna crkva je pak decentralizovana i njeni delovi imaju autonomiju u vidu autokefalnosti i kao takve imaju nacionalni predznak naroda u okviru kojeg su nastale.
I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.

Milisav

pre 12 godina

Znaci, sad ce na kongresu vladajuce partije da se odlucuje u sta treba da veruje jedna grupa vernika? Evropo, gde si, ako te uospte ima!

popadija

pre 12 godina

Nije pošteno što se ovo kometarisanje može tumačiti kao javno mnjenje Srbije, jer tu se većinom radi o jednom te istom broju ostrašćenih iz redova onih koji su i do sada svoj društveni položaj održavali na galamu i glasnost. Patriotizam se u principu iskazuje osećanjima prema svojoj državi i svom narodu, ne pljuvanjem u susedno dvorište. A neko bi želeo da se spor prikaže kao različiti interesi različitih vernika, a ne kao politička akcija sa političkim ciljevima. Čast srpskoj crkvi, ali neće opstati kao vodeća verska i društvena, još manje politička organizacija u Crnoj Gori. Jes Crna Gora malena, ali takva je bila vekovima unazad, i u gorim vremenima.

Anto

pre 12 godina

@Crnogorac
Ko zna zna. Da bi onda ta ista priznata crkva "DEKRETOM" bila prisajedinjena SPC-u, mislim 1921 god.
Manastir Moraca jes zaduzbina Nemanjica isto ka i Djurdjevi stupovi i tu nema nista sporno. Pravoslavlje je uslo u CG iz Raske i postalo drzavna religija tek u 14 vijeku, otud i srpstvo kao pojam vjeroispovijesti. Medjutim to ne znaci da je neko Srbin, po automatizmu, jer bi sa tim rezonom Srbi bili Makedonci ili Grci, odakle je hriscanstvo doslo u Srbiju.
Mislim da je ideja dobra ali treba biti jako strpljiv jer ima ostrascenih. No dje volje tu je i dogovor moguc.

vidoviti sugradjanin

pre 12 godina

Ups!Milo se malo "zaneo" ko onomad hilari Klinton kad bese "bezala ispred srpskih snajpera u Tuzli" pa posle kada su je pritesnili rece da se "malo zanela",bas interesantna formulacija,tako se i ova ****** zanela ali i malo preracunala i zagrizla komad koji nece moci sad ni da proguta ni da ispljuje,gusenje sledi.
Najgore je sto ce zbog svega toga da padne krv izmedju pristalica SPC i "CPC" koja nece biti priznata nikada pa ni tad a ovaj covek ce biti za 25 godina najomrazeniji na tlu Crne Gore od kako se zna za taj toponim pa do kraja sveta.Ucice se istorija o Milu Djukanovicu i Ranku Krivokapicu kao zacetnicima gradjanskog rata u Crnoj Gori za koje je Gebels malo dete.CG i BJRM je sudjeno da nestanu kao i "Bosni" a i Srbija ce jedva da opstane tj za 4-5 godina bice ozbiljno ugrozena ali ce preziveti,kao i uvek,uz Bozju pomoc i volju a od onda sledecih 200 godina nece biti problema za Srbiju.

brat

pre 12 godina

Samo za (Crnogorac, 17. maj 2011 16:41)
Prvo i osnovno kad vec pominjes istoriju, autokefalnost neke Crkve ne pada za tu Crkvu sa neba vec postoji kanonski propisani postupak za tako nesto. Za autokefalnost mora da postoji kanonski otpust majke Crkve, nakon koga se izdaje dokument koji se zove Tomos. Kad se to dobije onda se Crkva upisuje u diptihe pravoslavnih crkava, a to je zapravo lista pominjanja na Liturgiji po casti. One Crkve koje nema u diptihu ona nije kanonski priznata i opsti izvan Pravoslavne Crkve koja je "jedna Sveta, Saborna i Apostolska". To sto je neka Crkva autokefalna znaci samo da je unutrasnje organizovana samostalno ne gubeci punocu cele Pravoslavne crkve koja je izlozena u diptihu. Po rangu u carigradskom diptihu Srpska pravoslavna Crkva je 6. odmah iza Ruske i prvih episkopija koje po casti idu sledecim redosledom: Carigradska, Aleksandrijska, Atiohijska, Jerusalimska itd. (zatim ide ruska, pa srpska, rumunska, bugarska itd.) To nema blage veze sa tim u kojoj drzavi ko zivi i bilo cime slicnim, a kanonske crkvene granice se ne poklapaju sa drzavnim. Primer: Ruska Crkva je jedina Crkva u Belorusiji, Ukrajni, i svim bivsim zemljama SSSR osim Gruzije koja je u diptihu 9. po casti. Grcka (atinska arhiepiskopija) ne poklapa se sa granicama grcke drzave (recimo Krit pripada Carigradu itd.) Dogma ili kanon je crkveni zakon i njih ima na stotine, a doneti su na vaseljenskim saborima kojih je bilo 7 (poslednji u 9. veku). Nemoj to da mesas. Koptska crkva nije pravoslavna vec monofizitska. U Egiptu i celoj Africi samo Aleksandrijska patrijarsija je kanonska Pravoslavna Crkva. Vaseljenski sabor ne moze da saziva Vaseljenski patrijarh vec to po kanonu cini citava Pravoslavna Crkva na celu sa vizantijskim carem (koga nema vec 600 godina) i to kad se pojavi neka jeres i zato se ni ne saziva.
Crna Gora nikada nije imala “autokefalnog mitropolita“ zato sto nikada nije dobila Tomos o autokefalnosti ili autonomiji, kao sto je to recimo dobila srpska Crkva 1219. godine. Da bi postala autokefalna morala bi da ima Tomos o autokefalnosti koju bi izdao srpski Patrijarh u Peci (zato sto je to kanonska teritorija SPC), a zatim bi to priznao carigradski patrijarh zajedno sa ostalim pomesnim crkvama i uneo u diptih. Crnogorska crkva poput Karlovacke crkve u Sremskim Karlovcima je nakon ukidanja Pecke patrijarsije 1766. bila samo fakticki izdvojena zahvaljujuci povoljnijim prilikama, a ne autokefalna. Kad je ukinuta Pecka patrijarsija 1766. i nakon velikih seoba Srba na celu sa Patrijarhom Arsenijem Carnojevicem (ili Crnojevicem covek je bio rodjeni Crnogorac) citava SPC je pala pod jurisdikciju Carigradske patrijarsije koja je birala episkope Grke osim u Crnoj Gori i Austro-ugarskoj gde su se oni birali samostalno na saborima. To je trajalo sve do 1918 kada se obnovila Pecka patrijarsija i ujedinila SPC.
Carigradski patrijarh nije mogao da prizna u Sintagmi “crnogorsku crkvu“. Da jeste postojao bi prvo kanonski otpust kog bi “crnogorska crkva“ dobila, izdavanje Tomosa i upisivanje i pominjanje u diptisima, a toga NIKADA nije bilo.
Sveti Sinod nije najvisi crkveni organ i to je relativno novi izum u Pravoslavnoj Crkvi, nastao u Rusiji za vreme Petra Velikog. Sabor svih episkopa je jedini i najvazniji organ koji donosi sve odluke i bez Sabora nema Crkve. Sinod u tom pogledu nije vazan zato sto je to samo izvrsni organ sabora.
Britanska enciklopedija ne igra nikakvu ulogu u ustrojstvu Pravoslavne Crkve.
Sve ove dokumente i navode koje si istrgao iz konteksta ne odnose se na ono sto ti zelis vec potvrdjuju cinjenice, a one su da je Mitropoliju crnogorsko-primorsku osnovao Sveti Sava 1219. i da je ona oduvek bila u sastavu SPC kao stub Pravoslavnog Hriscanstva na tim teritorijama i da je dala ogroman broj svetitelja i svetinja citavom nasem narodu od Ostroga i Svetog Vasilija ostroskog, Cetinja i Svetog Petra cetinjskog, Piperskog manastira i Svetog Stefana piperskog, Joanikija devickog, Njegosa i Svetog Kralja Jovana Vladimira itd.
Pitam se samo kakav li si ti “Crnogorac“ kad pises “na tom teritoriju“, “općepoznata“ i sl. Mora da je to taj novi pravopis. Pozdrav od tvog brata koji je samo Srbin iz CG.

nbp

pre 12 godina

'Ajmo bez emocija. Da li možete da zamislite ozbiljnog političara ili državnik u EU da kaže da je program njegove stranke, uz to socijalističke, OBJEDINJAVANJE CRKVE? Ovo je stvarno neverovatno. Na Balkanu izgleda sve može.

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

Ma kakva crnogorska pravoslavna crkva, kakva srpska, bugarska, grčka, ruska, ...
Zašto Ne postoje italijanska katolička crkva, englseka katolička crkva, francuska katolička crkva, . . . ?
Dokle će pravoslavni sveštenici da svađaju vernike?

student_bg

pre 12 godina

@Radivoje

Te crkve su gradili i branili Srbi iz Crne Gore ako ne sami onda zajedno sa Crnogorcima. Od doseljavanja Srba na Balkan, Srbi zive na prostoru danasnje Crne Gore, tu su dakle preko hiljadu godina. Isto kao i Crnogorci, i Srbi su ginuli za oslobodjenje Crne Gore od Turaka. Dan danas Srbi cine vecinu stanovnistva u dobrom delu zemlje. Prema popisu iz 2003. Srbi su cinili 31% a Crnogorci 43%. Dakle, razlika je samo 12%, a jedva cekam da rezultate ovogodisnjeg popisa, pa da vidimo kako sad stoje stvari. Dobar deo srednjeg veka, teritorija danasnje Crne Gore je bila u sastavu drzave Nemanjica, dakle u sastavu Srpske drzave. Koliko je crkava i manastira tad podignuto?

I pored svih ovih cinjenica, slusajuci tebe i Djukanovica ispada da Srbi u Crnoj Gori (teritoriji gde zive preko 1000 godina) nemaju nikakvo pravo, te Crnogorci kojih ima tek 12% vise imaju jedina prava na sve. Apsolutno me ne zanima bilo kakvo ponovno spajanje Srbije i Crne Gore, cak sta vise ne daj Boze da se to ikada ponovo desi. Crna Gora je nezavisna i tako treba i da ostane. Ali to ne znaci da treba kaziti po srpskom nacionalnom identitetu u Crnoj Gori, i graditi identitet na laznima i falsifikovanju istorije. Crna Gora je podjednako drzava i Srpskog i Crnogorskog naroda (i to ne srpskog naroda iz Srbije, tkzv Srbijanaca, nego srpskog naroda koji zivi u Crnoj Gori), i samo takav pristup moze da garantuje mir na ovim prostorima i dobre odnose izmedju dve drzave i dva naroda.

Petar djurovic

pre 12 godina

kAKO SU PAMETNI SA SVE UCENICI "CUVENOG" FAKULTETA U kUMROVCU I UNUCAD PARTIZANSKI "PRVOBORACA"...SA JEDNE STRANE NEDOZVOLJAVAJU CRKVI DA SE MESA U POLITIKU DRZAVE A SA DRUGE STRANE NON-STOP SE MESAJU U PITANJA CRKVENOG USTROJSTVA. SRAM VAS BILO I SRAMITE SE SKOLA I FAKULTETA KOJE STE ZAVRSILI POD KOMANDOM VASIH KOMITETA I POLITICKIH TITOVIH KOMESARA..

Mr. Spock

pre 12 godina

@Radivoje
Samo jedan primer na tvoju izjavu:"A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka?". Manastir Moraca, podigao 1252.godine Kralj Stefan, sin Vukana, a unuk Nemanjin. Ima toga jos, ali cim citiras Broza, jasno mi je koja dimenzija duhovnosti mora da bude produbljena u CG. I jos jedna, a najvaznija stvar - da bi crkva imala autokefalnost mora imati blagoslov Vaseljenske Patrijarsije. I nisu samo "Srbijanci" u pitanju, bar pola Crne Gore ima jos cvrsi stav prem CPC!

Nikola,Niksic

pre 12 godina

Politicari kazu da se crkva ne treba mijesati u drzavne poslove a oni isto rade! Ovo je lukavi Djukanovicev plan da objedini pa ugusi.Kao sto je uradio sa Liberalnom strankom Crne Gore tako sto joj je bio protivnik a onda joj preoteo program i ugusio. Sa vatrom se igra!Ja kao vjernik SPC nikad na ovo necu pristati a jedan sam od umjerenijih. Ukoliko pokusa otimacinu,pravac Strasbur ili Brisel!

Martin "Milo" Luter

pre 12 godina

Mene zanima kako jedna politicka partija sa komunistickim background-om, moze sama sebi da daje ovlascenje da se mesa u pitanja crkve i religije. Ako podjemo od realne pretpostavke da SPC nece pristati na ovakvu nebulozu, kako onda DPS to zamislja da uradi? Dekretima? Zabranama? Silom? Iako Djukanovic ovakav potez objasnjava zeljom da se smanje podele medju pravoslavnim vernicima, upravo na taj nacin doci ce do jos zescih razdora unutar crnogorskog drustva

Dragan BL

pre 12 godina

Milo, donesite zakon da možeš postati vrhovni verski poglavar crkve u CG. Onda te skupština proglasi vrhovnim poglavarom te crkve i postaneš pravno čist duhovni poglavar CG.
Danas možeš sve po zakonu, kad zakon i sam donosiš.
Ali u srcu i duši...e to mora od srca i iz duše!!!

Ja

pre 12 godina

Pa crkva je u Crnoj Gori objedinjena već vekovima. O čemu ovaj priča?
Mada način razmišljanja jednog bivšeg ambicioznog komunističkog aparatčika uopšte ne čudi kada dolazi od Đukanovića. Komunisti su od prvog dana vlasti imali bolesnu potrebu da upravljaju svime na planeti, uključujući i crkvu.

Mirko

pre 12 godina

@Crnogorac, bravo za činjenice, i bravo za B-92 što je objavila i takav komentar. Mudrost i razumevanje su budućnost ljudi, svi ostali "argumenti" spadaju u pokušaj nametanja pravila koja će dugoročno održavati zlu krv na ovim prostorima. Jer, i to je nečiji interes,veličina se može održavati negovanjem svoje veličine, ili trudom da svo ostali ostanu mali.

Srbin CG

pre 12 godina

Krajnje je vrijeme da se oglasi predsjednik Srbije ili neko iz vlade Srbije i stane u zaštitu SPC i Srpskog naroda u CG. Ovome ludilu mora bar neko da se usprotivi! Inače ćemo ponovo biti kolateralna šteta pasivne politike srpskih vlasti.

Zeljko

pre 12 godina

Ovaj Milo je pravi Jezuit. Prvo pravi ujedinjenu pravoslavnu crkvu u CG a posle ce pokusati da se ujedini i sa Rimom.
Koliko li mu placaju za to?

Momčilo Novi Sad

pre 12 godina

Prevedeno-Djukanovoć se jasno zalaže za ukidanje Srpske pravoslavne crkve i to tako da se to "upakuje" u neki zakon a potom i sprovede.Ovde se ne krši samo princip odvojenosti crkve i države, već i osnovno pravo jednog naroda na pravo ispovedanja vere. Pa zamislite recimo sad u Srbiji padne napamet nekom da otme sve rumunske, ruske, rusinske, bugarske crkve i pripoji srpskoj. Srba u Crnoj Gori ima preko 30 procenata. Pa i katolička crkva u Crnoj Gori ima sedište van Crne Gore. Djukanoviću to nesmeta. Djukanović svesno izaziva sukob za koji će kasnije da optuži drugu stranu. Posle priznanja Kosova i davanja ovakve izjave potpuno je jasno da je upitanju jedna otvorena antisrpska politika , rekao bih čak i mržnja.

sasa

pre 12 godina

(Crnogorac, 17. maj 2011 16:41
Sve si lepo napisao,samo si par stvari zaboravio.Nikada se nije pominjala CPC vec srpska crkva,sve vladike su bile Srpske vladike,Srpske mitropolije,svuda se pisalo Srpsko.Samo su ustase zelele da uniste srpsko seme u Crnioj Gori u 20.veku, tako i sada, pa su napravili ovu sektu od lopova, razbojnika, pedofila iz raznih crkava Evrope. Sva gamad se slila tu.

boro

pre 12 godina

Da, Radivoje. Vaše je vaše a naše je naše. Bez obzira na to da li se nalazi u vašoj ili našoj zemlji. Privatna svojina ne može biti nacionalizovana a pogotovo ne može biti oduzeta jednom i data na upravljanje drugom. Ako je CPC osnovana 1993 godine onda ne može biti vlasnik nečega što je SPC stvarala daleko pre nastanka i Crne Gore i CPC.

ЦГ Вјерник

pre 12 godina

Најмудрија српска и (свјетска) глава Његош, наш владика Српске православне Цркве, је рекао и као да је господара Мила директ у очи гледао:
"Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега".
Дрма ти се пријесто господаре Мило. Видиш и сам да ти творевина Црна Гора неће ни тебе самог надживјети и као прави кумровечки ђак покушаваш спиновања и кујеш нове преваре и подвале. Зна православни народ у ЦГ врло добро у коју иде Цркву и у каквог Бога вјерује. Нећеш нас преварити овог пута господаре Мило зато што је Црква "тврд орах" о коју ћеш "зубе сломити" као што су и твоји претходници окупатори.

panzer general

pre 12 godina

Puna podrška ponosnom Crnogorskom narodu da ostvari svoju punu samostalnost. Igrali ste uglavnom pametno i dobro, najvažnije je da ste izbjegli oružani sukob. Iskobeljali ste se iz Yuge kad se potpuno raspala, pa čak ni Srbima više nije stalo do nje.

Легиа Семлин

pre 12 godina

Бесмртни Владика, који је сматрао да су Србијанац и Црногорац два имена истог народа, српског, написао је:

Виђи посла цара опакога,
кога ђаво о свачему учи:
"Црну Гору покорит не могу
ма никако да је сасвим моја;
с њима треба овако радити..."
Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди....

А ко смо ми да се са Владиком натписујемо?

Crnogorac

pre 12 godina

Evo malo istorije za sve koji je nazalost nisu ni ucili, a znaju da sude o njoj.

Za pravoslavlje postoji praksa da svaki pravoslavni narod, ukoliko je kao dominantan na jednom teritoriju stekao državnu neovisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju crkvenu autokefalnost. Pravoslavne crkve djeluju unutar jedinstvene vjerske dogme, ali su, organizaciono ustrojene linijama koje se poklapaju s granicama suverenih država. Sada postoje Ruska, Rumunska, Grčka, Bugarska, Ukrajinska, Srpska itd. autokefalna crkva. Izutetak su autokefalne ranohrišćanske crkve, poput Jerusalimske, Koptske i Antiohijske crkve, a tu je i Carigradski vaseljenski patrijarhat ( saziva Vaseljenski sabor ). Na čelu neke autokefalne pravoslavne crkve je obično patrijarh, a ponegdje arhiepiskop i/ili mitropolit.

U Crnoj Gori postoji nekoliko vijekova tradicija da je na čelu crkve autokefalni mitropolit.

Crnogorska pravoslavna crkva je faktički bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. Praktično ni dotad, ali od toga vremena posebno, niko nije imao kanonske juruisdikcije da se miješa u crkveni život crnogorskih pravoslavaca, a svoga duhovnog poglavara Crnogorci su sami birali na Opštecrnogorskom zboru - jednoj vrsti predstavničke narodne skupštine koja se ispred Cetinjskog manastira održavala povodom donošenja najvažnijih odluka.

Samostalno biranje vrhovnog vjerskog poglavara (arhipastira) jeste glavni znak raspoznavanja neke autokefalne crkve.

Crnogorski crkveni poglavari ujedno su bili i političke vođe tadašnje crnogorske države iz dinastije Petrovića. Mitropolit Petar I. Petrović (Sveti Petar Cetinjski) i Petar II. Petrović Njegoš kao nasljedno dostojanstvo crnogorskih vladika su isticali bijele kamilavke (grčki: Kαμιλαυκα) koje po kanonima mogu ponijeti samo autokefalni pravoslavni poglavari. [1] [2]

Carigradski patrijarhat, kao majka pravoslavne vaseljene (vaseljenski patrijarh je, kao “prvi među jednakima”, najviši dostojanstvenik Pravoslavne crkve) , je i izričito, službeno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U službenom dokumentu - Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.

Od 1904. godine Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoj Sveti Sinod [3] (Sinod je najviši crkveni organ upravljanja koji mogu imati samo autokefalne crkve).

Čitav niz legislativnih akta svjedoči o ustrojstvu i funkcioniranju Crnogorske pravoslavne crkve. U tom pogledu od fundamentalne važnosti je spomenuti: Ustav Svetog Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903.); Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori (1904.); Zakon o parohijskom sveštenstvu (1909.). Status Crnogorske pravoslavne crkve reguliran je i državnim Ustavom Knjaževine Crne Gore koji je usvojen na Nikoljdan 1905. godine.

U državnom Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905. godine bilo je normirano u članu 40. sljedeće: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

Crnogorska autokefalnost bila je prije 1918. općepoznata činjenica, o njoj 1911. godine piše, u posebnoj natuknici, i Enciklopedija Brita

z

pre 12 godina

Opet ce nesto da poskupi u Crnoj Gori, cim ponovo napadaju Srbiju. Nezavisni ste, svoje probleme sami resavajte, nemojte da ih pripisujete Srbiji.

Miki

pre 12 godina

Za Iz PG,

izneli ste vrhunsku laz da je navodno "CPC ukinuta ukazom Kralja Aleksandra" . Prvo CPC nije ukinuta niti je mogla biti ukinuta jer tako nesto nikada i nje postojalo u Crnoj Gori. Ono sto je postojalo jeste Mitropolija Cetinjsko-primorska i kao takva , mitropolija je zajedno sa mitropolijama karlovackom i beogradskom odlucila da se ponovo ujedini u SPC i da se uspostavi srpska patrijarsija . Naravno sve dobrovoljno bez ikakve sile i ukaza. Zato prestanite da izmisljate i filujete neistine.

Radivoje

pre 12 godina

Ja ne razumijem sto se vi Srbijanci ljutite, omalovazavate, sprdate se, vrijedjate? Trazi li neko nesto vase? Crna Gora je u 1918. usla sa svojom drzavom i svojom crkvom. Sada je povratila svoju drzavu i hoce i svoju crkvu i sto se vi bunite? To je vase? A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka? Svako svoje gospodo Srbijanci, vase je vase, a nase je nase. Sto rekli komunisti:"tudje necemo, a svoje ne damo".

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

zoran

pre 12 godina

"Crna Gora je opstala kao ostrvo slobode kada su drugi bili porobljeni, pa zašto sada ne bi mogla opstati kao ostrvo komunizma". Đukanović je 1991. govorio da je i šah "omrznuo zbog šahovnice", a kada su krajem iste godine crnogorski rezervisti krenuli na Dubrovnik, objašnjavao je to potrebom za definitivnim razgraničenjem s Hrvatskom i ispravljanjem grešaka "priučenih boljševičkih kartografa". Đukanovićeva izjava iz 1991.

Kako je pogazio Komunjarska ubeđenja pogaziće i sva ostala.

Beli orao

pre 12 godina

@Rade
Znači li to da onda i SPC u Crnoj Gori mora da dobije svoje granice poput katoličke crkve u Italiji? Državu u državi. A ako ne želiš da to bude SPC onda moraš priznati to pravo bar CPC. Pa neka onda CPC bude vlasnik pola Crne Gore, njezinih planina i šuma. Sve samo zato što to stoji u programu Demokratske partije SOCIALISTA?!? Toliko ste ušli u ove nacionalističko-populističke priče vaših vlastodržaca, koji su nekada bili komunisti a zatim i socijalisti, da ne vidite ni šume od drveta. Jedini razlog za taj novi "državni projekat" vašeg Mila je to što za 15 godina nije uspeo od Srba napraviti Nesrbe. Srbi to ne žele. Bili su Srbi i biće Srbi. Pričali su srpski i pričaće i dalje. Molili su se u srpskim crkvama i moliće se i dalje. A vi bolje mislite na svoju duhovnost umesto da se bavite našom. Ne treba nam nikakav Veliki brat da nas pazi.

STA OVO BI

pre 12 godina

A da Milo predlozi da se crkve najpre podele na OUR-e (osnovne organizacije udruzenog rada), a onda da se povezu u SOUR (slozena organizacija udruzenog rada)?

Неко споља

pre 12 godina

Па у праву је човек. Пошто Црну Гору замишља и води као своје властито имање, краљевину или кнежевину у смислу петнаестог века, никако му не одговара вршљање СПЦ и могућност да неко спомене било шта што је супротно ставу монарха. Их бре, када би ја имао такво једно парче земље, целу привреду под контролом, војску, полицију, па још и (једину) цркву да кроз њу продајем народу, где би ми био крај.

Milan

pre 12 godina

U C.Gori postoji samo jedna crkva a to je SPC,ono sto oni nazivaju crkvom je udruzenje gradjana koje se registrovalo u stanici policije na Cetinju.Da ne pricam o tome da niko to udruzenje nije i ne moze da prizna kao crkvu .A bogami su se ponadali!

Iz PG

pre 12 godina

Gospodo, istorijska je cinjenica da je crnogorska crkva ukinuta dekretom svjetovnog vladara Aleskandra Karadjordjevica (dekret se vjerovatno i sada nalazi u beogradskom) muzeju. Zasto to ne pominjete, jeli zato sto vam odgovara? Crkve i manastire nije gradila SPC nego CPC, vladike crnogorske nije postavljao Sinod SPC nego crnogorski narod. Njegos se nije zavladicio u SPC nego u Rusiji, a nikada nogom nije krocio u Srbiju. Pravoslavne crkve nemaju katolicko ustrojstvo, vec svaka drzava svoju crkvu. I zasto bi CG dala svoje crkve i manastire na upravljanje beogradskoj patrijarsiji? Kako je Amfilohije rekao, 2,5 miliona Eura profita su imali prosle godine, a sada jos i gradi zgradu od 7,0 mil Eura. Iz sve to uz redovno pljuvanje po Crnogorcima i crnogorskoj naciji. Zasto bi to Crna Gora trpjela i dozvoljava. A da se crkva bavi samo Bogom, niko sve ovo nebi ni pominjao.

sale

pre 12 godina

Čini mi se da ovo već zalazi u paranoju. Koliko možemo videti, Crnogorci su većinom prilično zadovoljni samostalnošću i državnošću Crne Gore, bolje im je nego što im je bilo sa Srbijom, bolje im je nego što je u Srbiji. To kako se oni u sebi nacionalno osećaju je manje bitno - Crna Gora se nikada više neće državno bilateralno povezati sa Srbijom, pa je Milov strah za svoje životno delo neopravdan. Tzv. Srbi u Crnoj Gori su samo oni Crnogorci koji su iz političkih (stranačkih) razloga opresirani od sadašnje vlasti pa joj teraju inat. Treba da pokuša lepim i da smanji ovo nerealistično "inžinjerisanje nacije" u inat većini, pa će postići veću stabilnost i sveopštu (potpunu) popularnost.

XYZ

pre 12 godina

Kakav bezobrazluk! Crna Gora se bije u prsa i hvali svojim "demokratskim kapacitetima". Samo da podsetim da su moderne države sekularne, odvojene su od Crkve. A Milo navodno ujedinjuje pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. To su ti "demokratski kapaciteti" Crne Gore.
Slično je i u Srbiji, samo se to radi tajno. Srbija se petlja u islamsku zajednicu.

Rade

pre 12 godina

@Beli orao, pa Vatikan je i postao zato Vatikan da se katolička crkva ne bi vezivala za Italiju, ili neku drugu državu. Brani li to neko i drugim crkvama. Crkva koja zavisi od države i njenih zakona ne može govoriti o svojoj samostalnosti, a kamo li njena ispostava u drugoj državi. Šta se dobije kada se na silu mešaju srpstvo i pravoslavlje, dobiju se milioni onih koji se razidju po svetu, tražeči svoj mir i sigurnost. I u perspektivi od njih nikada više neće biti ni Srba ni pravoslavaca... Vreme guslanja i epskih pesama je dalko iza nas, samo to treba mnogima i objasniti.

mng

pre 12 godina

Znaci, sledeca funkicja Mila nepotopivog je patrijarh. Svaka cast za Mila! Svi su podrugljivo govorili da Milo samo jos patrijarh nije bio i evo njega da demantuje i te zlonamernike. Jos jedanput, "svaka cast" Milu ali i onima koji ce ponovo nasesti na ovog lika. Zanimljivo kako su na primer srpski drzavotvorni projekti ili obicni srpski interesi proglasavani za "velikosrBske", nacionalisticke, kao "ugrozavaju region" i kao "mnogo su zaostali", medjutim kada neko drugi vestacki pravi nekakve novokomponavne identitete, sminka istoriju, generise nacionalizam i koristi nacionalizam za opstanak na vlasti, e onda ti isti kriticari srBskog nacionalizma, ne da ne osudjuju takvo nesto nego su najglasniji u aplaudiranju. Nema niceg komicnijeg nego kada montenegrinski, "kosovarski" ili hrvatski nacional-shovinisti sa primesama rasizma velicaju svoje naci projekte i istovremeno sole pamet o srpskom nacionalizmu. To je slucaj sa novokomponovanim "montenegrinskom" identitetom baziranom na otvorenom anti-srpstvu i na stvaranju vestacke barijere prema Srbima ali i sa albanskom "drzavom kosova" koju su instalirali na teritoriji Srbije i sa jednim jos novokomponovanijim identitetom koji je isto baziran na anti-srpstvu, sminkanju istorije, izmisljenim mitovima("ilirsko poreklo", "albanske crkve koje su srbi zauzeli", "nepravde iz 1912." "oslobodilacka borba" itd). Nije ni cudo kako okolni nacional-shovinisti znaju da terciraju jednima drugima i kako se lepo nadovezuju i dopunjuju kada su u pitanju Srbi i Srbija.

Darko

pre 12 godina

Sekularnost podrazumeva odvojenost crkve od države, ali kod Djukanovoća izgleda ne i države od crkve.
Da stvar bude još izopačenija, Djukanović koji je deklarisani ATEISTA uzima sebi za pravo da uredjuje odnose izmedju verskih zajednica, od kojih je jedna kanonski priznata a druga se de iure vodi kao udruženje gradjana registrovano u SUP-u Cetinje.
I pritom ponavlja stare i već ofucane teze o velikosrpskim projektima i sličnim nebulozama, koje predstavljaju izbegavanje odgovora na suštinsko pitanje koje muči Crnu Goru, a to je istinska demokratska transformacija Crne Gore u društvo koje će morati u što bržem roku da sanira sve posledice partitokratijske i u generalno despotske vlasti režima Mila Djukanovića.

purenjak

pre 12 godina

Cekaj bre...jesi hteo drzavu? dobio si! Jesi hteo jezik? Napravio si! Jesi hteo sektu? I to si napravio!!
Imas svoju CPC pa uzivaj!! Ostavi se ti SPC vise...

Bata

pre 12 godina

U Crnoj Gori, narocito u primorju, zivi znacajan broj katolika. Njihova centrala je u Vatikanu. Znaci li to da ce Milo pokusati da zbog njih osnuje Crnogorsku katolicku crkvu. S druge strane, Srpska pravoslavna crkva ima svoje episkope i svestenstvo po mnogim drzavama u svetu, SAD, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj, Australiji, itd, pa se nijedna od tih drzava ne plasi velikosrpskih ambicija.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Crkva kao projekat politicke partije!

Crnogorska Pravoslavna Crkva je od pocetka jedan partiski projekat koji nema veze sa realnoscu i sluzi samo da se narod zavadi!

ko je ovde lud?

pre 12 godina

Da rezimiram...

Logican cilj je samostalnost crkve, ali bi drzavni organi trebalo snaznije da rade na "duhovnom utemeljenju" Crne Gore.

blagomeni

pre 12 godina

Moze sve Milo... Bilo bi narocito bogougodno da, u toj vasoj odvojenoj crkvi, zadrzite i g. Amfilohija. Taj potez hriscanskog milosrdja prema srpskom narodu bi se zasigurno slavio kao treci najradosniji praznik u narednim pokolenjima i doprineo bi medjusobnom pomirenju dva naroda. Mozda bi cak izazvao spontani moleban.

Sunce Slobode

pre 12 godina

"Lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu. On je u intervjuu crnogorskoj TV, rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom. . ."

Samostalna org. celina? Ovo stoji u stranackom programu? Ovoga se ni Dzon Kliz ne bi setio. . .

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ovo u prevodu znaci: oduzeti svu imovinu Mitropolije i dati je tzv. CPC, a potom zabraniti SPC u CG. Samo sto nema te pravoslavne pomesne crkve koja ce priznati CPC. Milo je malo ...

Radovan

pre 12 godina

To su trebali da urade odavno. U dnašnje vreme komercijalizacije svega, pa i vere, teško može da funkcioniše društvo kada postoje društvene aktivnosti kojima se upravlja iz drugih država, i iz drugih interesnih centara. Luksmburg funkcioniše fantastično sa svojih četiristopedeset hiljada stanovnika, samo zbog dobre organizacije društva, i za dostići takvu organizaciju treba velike društvene uticaje posložiti u interesu tog društva. To je teško izvodljivo ako značajan uticaj vere, a vera uveliko izlazi iz svojih verskih okvira, svoje centrale i autoritete ima u Rimu, Beogradu, ili Sarajevu... Protivnici ideje da crkva treba da pripada vernicima će biti upravo iz tih centara, koji su prilično udaljeni od crnogorskih vernika, u svakom pogledu.

Bosnjak

pre 12 godina

Zbog cega se politicari bave Crkvom? Zasto raskole medju vjerskim zajednicama smatraju destabilizacijom drzave? Umjesto da se bavi smirivanjem strasti medju vjerskim poglavarima bi mu kao politicaru bilo bolje i svrsihodnije da se posveti modernizaciji skolskog sistema i promociji kriticke misli. To vazi naravno samo za one koji zele izaci iz Neo-srednjeg-vijeka.

Lion

pre 12 godina

Srbija mora medjunarodno da aktivizuje pitanje ovih pretnji verskih sloboda Srbima u Crnoj gori kao i pretnje i podsticanje na uzurpaciju imovine Srpske crkve. Poenta je u sledecem: Milo je u zadnjih 15-20 godina zaradjivao dosta novca u Srbiji svercom: cigareta (npr licno Milo optuzen od Italije), nafte (npr Djuraskovic), automobila, droge (npr Saric) i sad ako Srbija zeli da zaustavi te njegove poslove i priliv novca on preti Srbiji da ce uzeti njenu crkvu.

Beli orao

pre 12 godina

Pa CPC jeste nezavisna crkva ali je njen problem u tome što nije kanonski priznata. A što se tiče SPC i njezine teritorialne organizacije, to prepusti Srbima. I katolička crkva ima svoje ispostave u našoj zemlji pa to nije problem iako svi dobro znamo gde se završavaju državne granice Vatikana ...

Милован Миловановић

pre 12 godina

Ово је класично мешање политике у верска питања, што је у цивилизованим земљама недопустиво. Да су амери размишљали као Ђукановић данас бисмо уместо енглеског имали и амерички језик, аустралијски, новозеландски...

Petar A

pre 12 godina

Da mi je znati sta on hoce sa ovim istupom. Nije glup covjek: zna da taj projekat nema sanse da uspije u narednih najmanje 70 godina. U danasnjoj situaciji, ovakav prijedlog moze samo da pojaca sukob medju pravoslavcima, jer je poznato kako reaguju "ostrascene strane" (po definiciji, suprotno od racionalnog). I sta onda? Da je politicar na pocetku karijere, pa da razumijem: hoce da otvori sebi prostor za politicko djelovanje. Ovako? Ne razumijem. U svakom slucaju jeftin marketinski potez upucen "zelenim".

peric

pre 12 godina

Nije u njegovom opisu posla da se bavi crkvom. Radi se o vrlo agresivnom potezu.
Razlozi su u tome jer broj Srba ne pada u Crnoj Gori, i kada se taj broj priblizi 40% njegov nacionalisticki projekat moze da se urusi.
Trenutak je izabran zbog slabosti Srbije, koja je u problemima sa Kosovom i RS. Naravno u koordinaciji sa nekim snagama u Eu i narocito USA.
Neko iz Srbije mora da reaguje jer je ovo ocigledno masovno krsenje ljudskih prava.

Dejan

pre 12 godina

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je bila jedinstvena dok je ti svojim postupcima nisi razdvojio. Strasno je u sta se ovaj covek pretvorio. Od Milosevicevog pulena pocetkom devedesetih do predvodnika najgore antisrpske histerije.

Mr. Spock

pre 12 godina

Doba romantizma, evropskih burzoaskih revolucija, formiranja nacija na tlu Evrope, trajalo je u drugoj polovini 18 i prvoj polovini 19 veka. Na Balkanu smo imali Rigu od Fere, u Srbiji Vuka Karadzica, a Crna Gora je dala Njegosa. Umesto da se ponosite time, vi pokusavate da napravite instant naciju na pocetku 21. veka! To je svakako legitimno, ali nemojte se pozivati na istoriju. Istorija je rekla svoje. A kako cete "uterati" duhovnost e to cu sa zadovoljstvom da pratim, jer zaista volim Crnu Goru i zanima me sta se dole desava. Verovatno zato sto sam velikosrpski eksponent!? A za crkvu, mislim da je najbolje da vi gospodine Djukanovicu preuzmete stolicu vladike Rada, jer jedino tu funkciju niste "obnasali". Pokolenja djelu sude, sto je cije daju svima...

Dejan

pre 12 godina

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je bila jedinstvena dok je ti svojim postupcima nisi razdvojio. Strasno je u sta se ovaj covek pretvorio. Od Milosevicevog pulena pocetkom devedesetih do predvodnika najgore antisrpske histerije.

Mr. Spock

pre 12 godina

Doba romantizma, evropskih burzoaskih revolucija, formiranja nacija na tlu Evrope, trajalo je u drugoj polovini 18 i prvoj polovini 19 veka. Na Balkanu smo imali Rigu od Fere, u Srbiji Vuka Karadzica, a Crna Gora je dala Njegosa. Umesto da se ponosite time, vi pokusavate da napravite instant naciju na pocetku 21. veka! To je svakako legitimno, ali nemojte se pozivati na istoriju. Istorija je rekla svoje. A kako cete "uterati" duhovnost e to cu sa zadovoljstvom da pratim, jer zaista volim Crnu Goru i zanima me sta se dole desava. Verovatno zato sto sam velikosrpski eksponent!? A za crkvu, mislim da je najbolje da vi gospodine Djukanovicu preuzmete stolicu vladike Rada, jer jedino tu funkciju niste "obnasali". Pokolenja djelu sude, sto je cije daju svima...

Милован Миловановић

pre 12 godina

Ово је класично мешање политике у верска питања, што је у цивилизованим земљама недопустиво. Да су амери размишљали као Ђукановић данас бисмо уместо енглеског имали и амерички језик, аустралијски, новозеландски...

purenjak

pre 12 godina

Cekaj bre...jesi hteo drzavu? dobio si! Jesi hteo jezik? Napravio si! Jesi hteo sektu? I to si napravio!!
Imas svoju CPC pa uzivaj!! Ostavi se ti SPC vise...

Beli orao

pre 12 godina

Pa CPC jeste nezavisna crkva ali je njen problem u tome što nije kanonski priznata. A što se tiče SPC i njezine teritorialne organizacije, to prepusti Srbima. I katolička crkva ima svoje ispostave u našoj zemlji pa to nije problem iako svi dobro znamo gde se završavaju državne granice Vatikana ...

Sunce Slobode

pre 12 godina

"Lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu. On je u intervjuu crnogorskoj TV, rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom. . ."

Samostalna org. celina? Ovo stoji u stranackom programu? Ovoga se ni Dzon Kliz ne bi setio. . .

Petar A

pre 12 godina

Da mi je znati sta on hoce sa ovim istupom. Nije glup covjek: zna da taj projekat nema sanse da uspije u narednih najmanje 70 godina. U danasnjoj situaciji, ovakav prijedlog moze samo da pojaca sukob medju pravoslavcima, jer je poznato kako reaguju "ostrascene strane" (po definiciji, suprotno od racionalnog). I sta onda? Da je politicar na pocetku karijere, pa da razumijem: hoce da otvori sebi prostor za politicko djelovanje. Ovako? Ne razumijem. U svakom slucaju jeftin marketinski potez upucen "zelenim".

Bata

pre 12 godina

U Crnoj Gori, narocito u primorju, zivi znacajan broj katolika. Njihova centrala je u Vatikanu. Znaci li to da ce Milo pokusati da zbog njih osnuje Crnogorsku katolicku crkvu. S druge strane, Srpska pravoslavna crkva ima svoje episkope i svestenstvo po mnogim drzavama u svetu, SAD, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj, Australiji, itd, pa se nijedna od tih drzava ne plasi velikosrpskih ambicija.

brat

pre 12 godina

Samo za (Crnogorac, 17. maj 2011 16:41)
Prvo i osnovno kad vec pominjes istoriju, autokefalnost neke Crkve ne pada za tu Crkvu sa neba vec postoji kanonski propisani postupak za tako nesto. Za autokefalnost mora da postoji kanonski otpust majke Crkve, nakon koga se izdaje dokument koji se zove Tomos. Kad se to dobije onda se Crkva upisuje u diptihe pravoslavnih crkava, a to je zapravo lista pominjanja na Liturgiji po casti. One Crkve koje nema u diptihu ona nije kanonski priznata i opsti izvan Pravoslavne Crkve koja je "jedna Sveta, Saborna i Apostolska". To sto je neka Crkva autokefalna znaci samo da je unutrasnje organizovana samostalno ne gubeci punocu cele Pravoslavne crkve koja je izlozena u diptihu. Po rangu u carigradskom diptihu Srpska pravoslavna Crkva je 6. odmah iza Ruske i prvih episkopija koje po casti idu sledecim redosledom: Carigradska, Aleksandrijska, Atiohijska, Jerusalimska itd. (zatim ide ruska, pa srpska, rumunska, bugarska itd.) To nema blage veze sa tim u kojoj drzavi ko zivi i bilo cime slicnim, a kanonske crkvene granice se ne poklapaju sa drzavnim. Primer: Ruska Crkva je jedina Crkva u Belorusiji, Ukrajni, i svim bivsim zemljama SSSR osim Gruzije koja je u diptihu 9. po casti. Grcka (atinska arhiepiskopija) ne poklapa se sa granicama grcke drzave (recimo Krit pripada Carigradu itd.) Dogma ili kanon je crkveni zakon i njih ima na stotine, a doneti su na vaseljenskim saborima kojih je bilo 7 (poslednji u 9. veku). Nemoj to da mesas. Koptska crkva nije pravoslavna vec monofizitska. U Egiptu i celoj Africi samo Aleksandrijska patrijarsija je kanonska Pravoslavna Crkva. Vaseljenski sabor ne moze da saziva Vaseljenski patrijarh vec to po kanonu cini citava Pravoslavna Crkva na celu sa vizantijskim carem (koga nema vec 600 godina) i to kad se pojavi neka jeres i zato se ni ne saziva.
Crna Gora nikada nije imala “autokefalnog mitropolita“ zato sto nikada nije dobila Tomos o autokefalnosti ili autonomiji, kao sto je to recimo dobila srpska Crkva 1219. godine. Da bi postala autokefalna morala bi da ima Tomos o autokefalnosti koju bi izdao srpski Patrijarh u Peci (zato sto je to kanonska teritorija SPC), a zatim bi to priznao carigradski patrijarh zajedno sa ostalim pomesnim crkvama i uneo u diptih. Crnogorska crkva poput Karlovacke crkve u Sremskim Karlovcima je nakon ukidanja Pecke patrijarsije 1766. bila samo fakticki izdvojena zahvaljujuci povoljnijim prilikama, a ne autokefalna. Kad je ukinuta Pecka patrijarsija 1766. i nakon velikih seoba Srba na celu sa Patrijarhom Arsenijem Carnojevicem (ili Crnojevicem covek je bio rodjeni Crnogorac) citava SPC je pala pod jurisdikciju Carigradske patrijarsije koja je birala episkope Grke osim u Crnoj Gori i Austro-ugarskoj gde su se oni birali samostalno na saborima. To je trajalo sve do 1918 kada se obnovila Pecka patrijarsija i ujedinila SPC.
Carigradski patrijarh nije mogao da prizna u Sintagmi “crnogorsku crkvu“. Da jeste postojao bi prvo kanonski otpust kog bi “crnogorska crkva“ dobila, izdavanje Tomosa i upisivanje i pominjanje u diptisima, a toga NIKADA nije bilo.
Sveti Sinod nije najvisi crkveni organ i to je relativno novi izum u Pravoslavnoj Crkvi, nastao u Rusiji za vreme Petra Velikog. Sabor svih episkopa je jedini i najvazniji organ koji donosi sve odluke i bez Sabora nema Crkve. Sinod u tom pogledu nije vazan zato sto je to samo izvrsni organ sabora.
Britanska enciklopedija ne igra nikakvu ulogu u ustrojstvu Pravoslavne Crkve.
Sve ove dokumente i navode koje si istrgao iz konteksta ne odnose se na ono sto ti zelis vec potvrdjuju cinjenice, a one su da je Mitropoliju crnogorsko-primorsku osnovao Sveti Sava 1219. i da je ona oduvek bila u sastavu SPC kao stub Pravoslavnog Hriscanstva na tim teritorijama i da je dala ogroman broj svetitelja i svetinja citavom nasem narodu od Ostroga i Svetog Vasilija ostroskog, Cetinja i Svetog Petra cetinjskog, Piperskog manastira i Svetog Stefana piperskog, Joanikija devickog, Njegosa i Svetog Kralja Jovana Vladimira itd.
Pitam se samo kakav li si ti “Crnogorac“ kad pises “na tom teritoriju“, “općepoznata“ i sl. Mora da je to taj novi pravopis. Pozdrav od tvog brata koji je samo Srbin iz CG.

Darko

pre 12 godina

Sekularnost podrazumeva odvojenost crkve od države, ali kod Djukanovoća izgleda ne i države od crkve.
Da stvar bude još izopačenija, Djukanović koji je deklarisani ATEISTA uzima sebi za pravo da uredjuje odnose izmedju verskih zajednica, od kojih je jedna kanonski priznata a druga se de iure vodi kao udruženje gradjana registrovano u SUP-u Cetinje.
I pritom ponavlja stare i već ofucane teze o velikosrpskim projektima i sličnim nebulozama, koje predstavljaju izbegavanje odgovora na suštinsko pitanje koje muči Crnu Goru, a to je istinska demokratska transformacija Crne Gore u društvo koje će morati u što bržem roku da sanira sve posledice partitokratijske i u generalno despotske vlasti režima Mila Djukanovića.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Crkva kao projekat politicke partije!

Crnogorska Pravoslavna Crkva je od pocetka jedan partiski projekat koji nema veze sa realnoscu i sluzi samo da se narod zavadi!

Miki

pre 12 godina

Za Iz PG,

izneli ste vrhunsku laz da je navodno "CPC ukinuta ukazom Kralja Aleksandra" . Prvo CPC nije ukinuta niti je mogla biti ukinuta jer tako nesto nikada i nje postojalo u Crnoj Gori. Ono sto je postojalo jeste Mitropolija Cetinjsko-primorska i kao takva , mitropolija je zajedno sa mitropolijama karlovackom i beogradskom odlucila da se ponovo ujedini u SPC i da se uspostavi srpska patrijarsija . Naravno sve dobrovoljno bez ikakve sile i ukaza. Zato prestanite da izmisljate i filujete neistine.

mng

pre 12 godina

Znaci, sledeca funkicja Mila nepotopivog je patrijarh. Svaka cast za Mila! Svi su podrugljivo govorili da Milo samo jos patrijarh nije bio i evo njega da demantuje i te zlonamernike. Jos jedanput, "svaka cast" Milu ali i onima koji ce ponovo nasesti na ovog lika. Zanimljivo kako su na primer srpski drzavotvorni projekti ili obicni srpski interesi proglasavani za "velikosrBske", nacionalisticke, kao "ugrozavaju region" i kao "mnogo su zaostali", medjutim kada neko drugi vestacki pravi nekakve novokomponavne identitete, sminka istoriju, generise nacionalizam i koristi nacionalizam za opstanak na vlasti, e onda ti isti kriticari srBskog nacionalizma, ne da ne osudjuju takvo nesto nego su najglasniji u aplaudiranju. Nema niceg komicnijeg nego kada montenegrinski, "kosovarski" ili hrvatski nacional-shovinisti sa primesama rasizma velicaju svoje naci projekte i istovremeno sole pamet o srpskom nacionalizmu. To je slucaj sa novokomponovanim "montenegrinskom" identitetom baziranom na otvorenom anti-srpstvu i na stvaranju vestacke barijere prema Srbima ali i sa albanskom "drzavom kosova" koju su instalirali na teritoriji Srbije i sa jednim jos novokomponovanijim identitetom koji je isto baziran na anti-srpstvu, sminkanju istorije, izmisljenim mitovima("ilirsko poreklo", "albanske crkve koje su srbi zauzeli", "nepravde iz 1912." "oslobodilacka borba" itd). Nije ni cudo kako okolni nacional-shovinisti znaju da terciraju jednima drugima i kako se lepo nadovezuju i dopunjuju kada su u pitanju Srbi i Srbija.

sasa

pre 12 godina

(Crnogorac, 17. maj 2011 16:41
Sve si lepo napisao,samo si par stvari zaboravio.Nikada se nije pominjala CPC vec srpska crkva,sve vladike su bile Srpske vladike,Srpske mitropolije,svuda se pisalo Srpsko.Samo su ustase zelele da uniste srpsko seme u Crnioj Gori u 20.veku, tako i sada, pa su napravili ovu sektu od lopova, razbojnika, pedofila iz raznih crkava Evrope. Sva gamad se slila tu.

ЦГ Вјерник

pre 12 godina

Најмудрија српска и (свјетска) глава Његош, наш владика Српске православне Цркве, је рекао и као да је господара Мила директ у очи гледао:
"Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега".
Дрма ти се пријесто господаре Мило. Видиш и сам да ти творевина Црна Гора неће ни тебе самог надживјети и као прави кумровечки ђак покушаваш спиновања и кујеш нове преваре и подвале. Зна православни народ у ЦГ врло добро у коју иде Цркву и у каквог Бога вјерује. Нећеш нас преварити овог пута господаре Мило зато што је Црква "тврд орах" о коју ћеш "зубе сломити" као што су и твоји претходници окупатори.

peric

pre 12 godina

Nije u njegovom opisu posla da se bavi crkvom. Radi se o vrlo agresivnom potezu.
Razlozi su u tome jer broj Srba ne pada u Crnoj Gori, i kada se taj broj priblizi 40% njegov nacionalisticki projekat moze da se urusi.
Trenutak je izabran zbog slabosti Srbije, koja je u problemima sa Kosovom i RS. Naravno u koordinaciji sa nekim snagama u Eu i narocito USA.
Neko iz Srbije mora da reaguje jer je ovo ocigledno masovno krsenje ljudskih prava.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ovo u prevodu znaci: oduzeti svu imovinu Mitropolije i dati je tzv. CPC, a potom zabraniti SPC u CG. Samo sto nema te pravoslavne pomesne crkve koja ce priznati CPC. Milo je malo ...

zoran

pre 12 godina

"Crna Gora je opstala kao ostrvo slobode kada su drugi bili porobljeni, pa zašto sada ne bi mogla opstati kao ostrvo komunizma". Đukanović je 1991. govorio da je i šah "omrznuo zbog šahovnice", a kada su krajem iste godine crnogorski rezervisti krenuli na Dubrovnik, objašnjavao je to potrebom za definitivnim razgraničenjem s Hrvatskom i ispravljanjem grešaka "priučenih boljševičkih kartografa". Đukanovićeva izjava iz 1991.

Kako je pogazio Komunjarska ubeđenja pogaziće i sva ostala.

z

pre 12 godina

Opet ce nesto da poskupi u Crnoj Gori, cim ponovo napadaju Srbiju. Nezavisni ste, svoje probleme sami resavajte, nemojte da ih pripisujete Srbiji.

Легиа Семлин

pre 12 godina

Бесмртни Владика, који је сматрао да су Србијанац и Црногорац два имена истог народа, српског, написао је:

Виђи посла цара опакога,
кога ђаво о свачему учи:
"Црну Гору покорит не могу
ма никако да је сасвим моја;
с њима треба овако радити..."
Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди....

А ко смо ми да се са Владиком натписујемо?

Milan

pre 12 godina

U C.Gori postoji samo jedna crkva a to je SPC,ono sto oni nazivaju crkvom je udruzenje gradjana koje se registrovalo u stanici policije na Cetinju.Da ne pricam o tome da niko to udruzenje nije i ne moze da prizna kao crkvu .A bogami su se ponadali!

Lion

pre 12 godina

Srbija mora medjunarodno da aktivizuje pitanje ovih pretnji verskih sloboda Srbima u Crnoj gori kao i pretnje i podsticanje na uzurpaciju imovine Srpske crkve. Poenta je u sledecem: Milo je u zadnjih 15-20 godina zaradjivao dosta novca u Srbiji svercom: cigareta (npr licno Milo optuzen od Italije), nafte (npr Djuraskovic), automobila, droge (npr Saric) i sad ako Srbija zeli da zaustavi te njegove poslove i priliv novca on preti Srbiji da ce uzeti njenu crkvu.

XYZ

pre 12 godina

Kakav bezobrazluk! Crna Gora se bije u prsa i hvali svojim "demokratskim kapacitetima". Samo da podsetim da su moderne države sekularne, odvojene su od Crkve. A Milo navodno ujedinjuje pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. To su ti "demokratski kapaciteti" Crne Gore.
Slično je i u Srbiji, samo se to radi tajno. Srbija se petlja u islamsku zajednicu.

Неко споља

pre 12 godina

Па у праву је човек. Пошто Црну Гору замишља и води као своје властито имање, краљевину или кнежевину у смислу петнаестог века, никако му не одговара вршљање СПЦ и могућност да неко спомене било шта што је супротно ставу монарха. Их бре, када би ја имао такво једно парче земље, целу привреду под контролом, војску, полицију, па још и (једину) цркву да кроз њу продајем народу, где би ми био крај.

nbp

pre 12 godina

'Ajmo bez emocija. Da li možete da zamislite ozbiljnog političara ili državnik u EU da kaže da je program njegove stranke, uz to socijalističke, OBJEDINJAVANJE CRKVE? Ovo je stvarno neverovatno. Na Balkanu izgleda sve može.

boro

pre 12 godina

Da, Radivoje. Vaše je vaše a naše je naše. Bez obzira na to da li se nalazi u vašoj ili našoj zemlji. Privatna svojina ne može biti nacionalizovana a pogotovo ne može biti oduzeta jednom i data na upravljanje drugom. Ako je CPC osnovana 1993 godine onda ne može biti vlasnik nečega što je SPC stvarala daleko pre nastanka i Crne Gore i CPC.

Petar djurovic

pre 12 godina

kAKO SU PAMETNI SA SVE UCENICI "CUVENOG" FAKULTETA U kUMROVCU I UNUCAD PARTIZANSKI "PRVOBORACA"...SA JEDNE STRANE NEDOZVOLJAVAJU CRKVI DA SE MESA U POLITIKU DRZAVE A SA DRUGE STRANE NON-STOP SE MESAJU U PITANJA CRKVENOG USTROJSTVA. SRAM VAS BILO I SRAMITE SE SKOLA I FAKULTETA KOJE STE ZAVRSILI POD KOMANDOM VASIH KOMITETA I POLITICKIH TITOVIH KOMESARA..

Mr. Spock

pre 12 godina

@Radivoje
Samo jedan primer na tvoju izjavu:"A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka?". Manastir Moraca, podigao 1252.godine Kralj Stefan, sin Vukana, a unuk Nemanjin. Ima toga jos, ali cim citiras Broza, jasno mi je koja dimenzija duhovnosti mora da bude produbljena u CG. I jos jedna, a najvaznija stvar - da bi crkva imala autokefalnost mora imati blagoslov Vaseljenske Patrijarsije. I nisu samo "Srbijanci" u pitanju, bar pola Crne Gore ima jos cvrsi stav prem CPC!

Zeljko

pre 12 godina

Ovaj Milo je pravi Jezuit. Prvo pravi ujedinjenu pravoslavnu crkvu u CG a posle ce pokusati da se ujedini i sa Rimom.
Koliko li mu placaju za to?

Ja

pre 12 godina

Pa crkva je u Crnoj Gori objedinjena već vekovima. O čemu ovaj priča?
Mada način razmišljanja jednog bivšeg ambicioznog komunističkog aparatčika uopšte ne čudi kada dolazi od Đukanovića. Komunisti su od prvog dana vlasti imali bolesnu potrebu da upravljaju svime na planeti, uključujući i crkvu.

STA OVO BI

pre 12 godina

A da Milo predlozi da se crkve najpre podele na OUR-e (osnovne organizacije udruzenog rada), a onda da se povezu u SOUR (slozena organizacija udruzenog rada)?

Bosnjak

pre 12 godina

Zbog cega se politicari bave Crkvom? Zasto raskole medju vjerskim zajednicama smatraju destabilizacijom drzave? Umjesto da se bavi smirivanjem strasti medju vjerskim poglavarima bi mu kao politicaru bilo bolje i svrsihodnije da se posveti modernizaciji skolskog sistema i promociji kriticke misli. To vazi naravno samo za one koji zele izaci iz Neo-srednjeg-vijeka.

Beli orao

pre 12 godina

@Rade
Znači li to da onda i SPC u Crnoj Gori mora da dobije svoje granice poput katoličke crkve u Italiji? Državu u državi. A ako ne želiš da to bude SPC onda moraš priznati to pravo bar CPC. Pa neka onda CPC bude vlasnik pola Crne Gore, njezinih planina i šuma. Sve samo zato što to stoji u programu Demokratske partije SOCIALISTA?!? Toliko ste ušli u ove nacionalističko-populističke priče vaših vlastodržaca, koji su nekada bili komunisti a zatim i socijalisti, da ne vidite ni šume od drveta. Jedini razlog za taj novi "državni projekat" vašeg Mila je to što za 15 godina nije uspeo od Srba napraviti Nesrbe. Srbi to ne žele. Bili su Srbi i biće Srbi. Pričali su srpski i pričaće i dalje. Molili su se u srpskim crkvama i moliće se i dalje. A vi bolje mislite na svoju duhovnost umesto da se bavite našom. Ne treba nam nikakav Veliki brat da nas pazi.

Radivoje

pre 12 godina

Ja ne razumijem sto se vi Srbijanci ljutite, omalovazavate, sprdate se, vrijedjate? Trazi li neko nesto vase? Crna Gora je u 1918. usla sa svojom drzavom i svojom crkvom. Sada je povratila svoju drzavu i hoce i svoju crkvu i sto se vi bunite? To je vase? A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka? Svako svoje gospodo Srbijanci, vase je vase, a nase je nase. Sto rekli komunisti:"tudje necemo, a svoje ne damo".

Iz PG

pre 12 godina

Gospodo, istorijska je cinjenica da je crnogorska crkva ukinuta dekretom svjetovnog vladara Aleskandra Karadjordjevica (dekret se vjerovatno i sada nalazi u beogradskom) muzeju. Zasto to ne pominjete, jeli zato sto vam odgovara? Crkve i manastire nije gradila SPC nego CPC, vladike crnogorske nije postavljao Sinod SPC nego crnogorski narod. Njegos se nije zavladicio u SPC nego u Rusiji, a nikada nogom nije krocio u Srbiju. Pravoslavne crkve nemaju katolicko ustrojstvo, vec svaka drzava svoju crkvu. I zasto bi CG dala svoje crkve i manastire na upravljanje beogradskoj patrijarsiji? Kako je Amfilohije rekao, 2,5 miliona Eura profita su imali prosle godine, a sada jos i gradi zgradu od 7,0 mil Eura. Iz sve to uz redovno pljuvanje po Crnogorcima i crnogorskoj naciji. Zasto bi to Crna Gora trpjela i dozvoljava. A da se crkva bavi samo Bogom, niko sve ovo nebi ni pominjao.

Crnogorac

pre 12 godina

Evo malo istorije za sve koji je nazalost nisu ni ucili, a znaju da sude o njoj.

Za pravoslavlje postoji praksa da svaki pravoslavni narod, ukoliko je kao dominantan na jednom teritoriju stekao državnu neovisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju crkvenu autokefalnost. Pravoslavne crkve djeluju unutar jedinstvene vjerske dogme, ali su, organizaciono ustrojene linijama koje se poklapaju s granicama suverenih država. Sada postoje Ruska, Rumunska, Grčka, Bugarska, Ukrajinska, Srpska itd. autokefalna crkva. Izutetak su autokefalne ranohrišćanske crkve, poput Jerusalimske, Koptske i Antiohijske crkve, a tu je i Carigradski vaseljenski patrijarhat ( saziva Vaseljenski sabor ). Na čelu neke autokefalne pravoslavne crkve je obično patrijarh, a ponegdje arhiepiskop i/ili mitropolit.

U Crnoj Gori postoji nekoliko vijekova tradicija da je na čelu crkve autokefalni mitropolit.

Crnogorska pravoslavna crkva je faktički bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. Praktično ni dotad, ali od toga vremena posebno, niko nije imao kanonske juruisdikcije da se miješa u crkveni život crnogorskih pravoslavaca, a svoga duhovnog poglavara Crnogorci su sami birali na Opštecrnogorskom zboru - jednoj vrsti predstavničke narodne skupštine koja se ispred Cetinjskog manastira održavala povodom donošenja najvažnijih odluka.

Samostalno biranje vrhovnog vjerskog poglavara (arhipastira) jeste glavni znak raspoznavanja neke autokefalne crkve.

Crnogorski crkveni poglavari ujedno su bili i političke vođe tadašnje crnogorske države iz dinastije Petrovića. Mitropolit Petar I. Petrović (Sveti Petar Cetinjski) i Petar II. Petrović Njegoš kao nasljedno dostojanstvo crnogorskih vladika su isticali bijele kamilavke (grčki: Kαμιλαυκα) koje po kanonima mogu ponijeti samo autokefalni pravoslavni poglavari. [1] [2]

Carigradski patrijarhat, kao majka pravoslavne vaseljene (vaseljenski patrijarh je, kao “prvi među jednakima”, najviši dostojanstvenik Pravoslavne crkve) , je i izričito, službeno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U službenom dokumentu - Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.

Od 1904. godine Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoj Sveti Sinod [3] (Sinod je najviši crkveni organ upravljanja koji mogu imati samo autokefalne crkve).

Čitav niz legislativnih akta svjedoči o ustrojstvu i funkcioniranju Crnogorske pravoslavne crkve. U tom pogledu od fundamentalne važnosti je spomenuti: Ustav Svetog Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903.); Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori (1904.); Zakon o parohijskom sveštenstvu (1909.). Status Crnogorske pravoslavne crkve reguliran je i državnim Ustavom Knjaževine Crne Gore koji je usvojen na Nikoljdan 1905. godine.

U državnom Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905. godine bilo je normirano u članu 40. sljedeće: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

Crnogorska autokefalnost bila je prije 1918. općepoznata činjenica, o njoj 1911. godine piše, u posebnoj natuknici, i Enciklopedija Brita

Martin "Milo" Luter

pre 12 godina

Mene zanima kako jedna politicka partija sa komunistickim background-om, moze sama sebi da daje ovlascenje da se mesa u pitanja crkve i religije. Ako podjemo od realne pretpostavke da SPC nece pristati na ovakvu nebulozu, kako onda DPS to zamislja da uradi? Dekretima? Zabranama? Silom? Iako Djukanovic ovakav potez objasnjava zeljom da se smanje podele medju pravoslavnim vernicima, upravo na taj nacin doci ce do jos zescih razdora unutar crnogorskog drustva

ko je ovde lud?

pre 12 godina

Da rezimiram...

Logican cilj je samostalnost crkve, ali bi drzavni organi trebalo snaznije da rade na "duhovnom utemeljenju" Crne Gore.

Dragan BL

pre 12 godina

Milo, donesite zakon da možeš postati vrhovni verski poglavar crkve u CG. Onda te skupština proglasi vrhovnim poglavarom te crkve i postaneš pravno čist duhovni poglavar CG.
Danas možeš sve po zakonu, kad zakon i sam donosiš.
Ali u srcu i duši...e to mora od srca i iz duše!!!

Srbin CG

pre 12 godina

Krajnje je vrijeme da se oglasi predsjednik Srbije ili neko iz vlade Srbije i stane u zaštitu SPC i Srpskog naroda u CG. Ovome ludilu mora bar neko da se usprotivi! Inače ćemo ponovo biti kolateralna šteta pasivne politike srpskih vlasti.

student_bg

pre 12 godina

@Radivoje

Te crkve su gradili i branili Srbi iz Crne Gore ako ne sami onda zajedno sa Crnogorcima. Od doseljavanja Srba na Balkan, Srbi zive na prostoru danasnje Crne Gore, tu su dakle preko hiljadu godina. Isto kao i Crnogorci, i Srbi su ginuli za oslobodjenje Crne Gore od Turaka. Dan danas Srbi cine vecinu stanovnistva u dobrom delu zemlje. Prema popisu iz 2003. Srbi su cinili 31% a Crnogorci 43%. Dakle, razlika je samo 12%, a jedva cekam da rezultate ovogodisnjeg popisa, pa da vidimo kako sad stoje stvari. Dobar deo srednjeg veka, teritorija danasnje Crne Gore je bila u sastavu drzave Nemanjica, dakle u sastavu Srpske drzave. Koliko je crkava i manastira tad podignuto?

I pored svih ovih cinjenica, slusajuci tebe i Djukanovica ispada da Srbi u Crnoj Gori (teritoriji gde zive preko 1000 godina) nemaju nikakvo pravo, te Crnogorci kojih ima tek 12% vise imaju jedina prava na sve. Apsolutno me ne zanima bilo kakvo ponovno spajanje Srbije i Crne Gore, cak sta vise ne daj Boze da se to ikada ponovo desi. Crna Gora je nezavisna i tako treba i da ostane. Ali to ne znaci da treba kaziti po srpskom nacionalnom identitetu u Crnoj Gori, i graditi identitet na laznima i falsifikovanju istorije. Crna Gora je podjednako drzava i Srpskog i Crnogorskog naroda (i to ne srpskog naroda iz Srbije, tkzv Srbijanaca, nego srpskog naroda koji zivi u Crnoj Gori), i samo takav pristup moze da garantuje mir na ovim prostorima i dobre odnose izmedju dve drzave i dva naroda.

vidoviti sugradjanin

pre 12 godina

Ups!Milo se malo "zaneo" ko onomad hilari Klinton kad bese "bezala ispred srpskih snajpera u Tuzli" pa posle kada su je pritesnili rece da se "malo zanela",bas interesantna formulacija,tako se i ova ****** zanela ali i malo preracunala i zagrizla komad koji nece moci sad ni da proguta ni da ispljuje,gusenje sledi.
Najgore je sto ce zbog svega toga da padne krv izmedju pristalica SPC i "CPC" koja nece biti priznata nikada pa ni tad a ovaj covek ce biti za 25 godina najomrazeniji na tlu Crne Gore od kako se zna za taj toponim pa do kraja sveta.Ucice se istorija o Milu Djukanovicu i Ranku Krivokapicu kao zacetnicima gradjanskog rata u Crnoj Gori za koje je Gebels malo dete.CG i BJRM je sudjeno da nestanu kao i "Bosni" a i Srbija ce jedva da opstane tj za 4-5 godina bice ozbiljno ugrozena ali ce preziveti,kao i uvek,uz Bozju pomoc i volju a od onda sledecih 200 godina nece biti problema za Srbiju.

BAR

pre 12 godina

Jedno pojašnjenje, Crnogorci i Srbi iz CG su jedan narod koji čini 85% populacije CG...svaka podjela, oko nacije, jezika i crkve, među njima je vještačka i politička.

blagomeni

pre 12 godina

Moze sve Milo... Bilo bi narocito bogougodno da, u toj vasoj odvojenoj crkvi, zadrzite i g. Amfilohija. Taj potez hriscanskog milosrdja prema srpskom narodu bi se zasigurno slavio kao treci najradosniji praznik u narednim pokolenjima i doprineo bi medjusobnom pomirenju dva naroda. Mozda bi cak izazvao spontani moleban.

Nikola,Niksic

pre 12 godina

Politicari kazu da se crkva ne treba mijesati u drzavne poslove a oni isto rade! Ovo je lukavi Djukanovicev plan da objedini pa ugusi.Kao sto je uradio sa Liberalnom strankom Crne Gore tako sto joj je bio protivnik a onda joj preoteo program i ugusio. Sa vatrom se igra!Ja kao vjernik SPC nikad na ovo necu pristati a jedan sam od umjerenijih. Ukoliko pokusa otimacinu,pravac Strasbur ili Brisel!

Milisav

pre 12 godina

Znaci, sad ce na kongresu vladajuce partije da se odlucuje u sta treba da veruje jedna grupa vernika? Evropo, gde si, ako te uospte ima!

Rade

pre 12 godina

@Beli orao, pa Vatikan je i postao zato Vatikan da se katolička crkva ne bi vezivala za Italiju, ili neku drugu državu. Brani li to neko i drugim crkvama. Crkva koja zavisi od države i njenih zakona ne može govoriti o svojoj samostalnosti, a kamo li njena ispostava u drugoj državi. Šta se dobije kada se na silu mešaju srpstvo i pravoslavlje, dobiju se milioni onih koji se razidju po svetu, tražeči svoj mir i sigurnost. I u perspektivi od njih nikada više neće biti ni Srba ni pravoslavaca... Vreme guslanja i epskih pesama je dalko iza nas, samo to treba mnogima i objasniti.

panzer general

pre 12 godina

Puna podrška ponosnom Crnogorskom narodu da ostvari svoju punu samostalnost. Igrali ste uglavnom pametno i dobro, najvažnije je da ste izbjegli oružani sukob. Iskobeljali ste se iz Yuge kad se potpuno raspala, pa čak ni Srbima više nije stalo do nje.

Momčilo Novi Sad

pre 12 godina

Prevedeno-Djukanovoć se jasno zalaže za ukidanje Srpske pravoslavne crkve i to tako da se to "upakuje" u neki zakon a potom i sprovede.Ovde se ne krši samo princip odvojenosti crkve i države, već i osnovno pravo jednog naroda na pravo ispovedanja vere. Pa zamislite recimo sad u Srbiji padne napamet nekom da otme sve rumunske, ruske, rusinske, bugarske crkve i pripoji srpskoj. Srba u Crnoj Gori ima preko 30 procenata. Pa i katolička crkva u Crnoj Gori ima sedište van Crne Gore. Djukanoviću to nesmeta. Djukanović svesno izaziva sukob za koji će kasnije da optuži drugu stranu. Posle priznanja Kosova i davanja ovakve izjave potpuno je jasno da je upitanju jedna otvorena antisrpska politika , rekao bih čak i mržnja.

Radovan

pre 12 godina

To su trebali da urade odavno. U dnašnje vreme komercijalizacije svega, pa i vere, teško može da funkcioniše društvo kada postoje društvene aktivnosti kojima se upravlja iz drugih država, i iz drugih interesnih centara. Luksmburg funkcioniše fantastično sa svojih četiristopedeset hiljada stanovnika, samo zbog dobre organizacije društva, i za dostići takvu organizaciju treba velike društvene uticaje posložiti u interesu tog društva. To je teško izvodljivo ako značajan uticaj vere, a vera uveliko izlazi iz svojih verskih okvira, svoje centrale i autoritete ima u Rimu, Beogradu, ili Sarajevu... Protivnici ideje da crkva treba da pripada vernicima će biti upravo iz tih centara, koji su prilično udaljeni od crnogorskih vernika, u svakom pogledu.

sale

pre 12 godina

Čini mi se da ovo već zalazi u paranoju. Koliko možemo videti, Crnogorci su većinom prilično zadovoljni samostalnošću i državnošću Crne Gore, bolje im je nego što im je bilo sa Srbijom, bolje im je nego što je u Srbiji. To kako se oni u sebi nacionalno osećaju je manje bitno - Crna Gora se nikada više neće državno bilateralno povezati sa Srbijom, pa je Milov strah za svoje životno delo neopravdan. Tzv. Srbi u Crnoj Gori su samo oni Crnogorci koji su iz političkih (stranačkih) razloga opresirani od sadašnje vlasti pa joj teraju inat. Treba da pokuša lepim i da smanji ovo nerealistično "inžinjerisanje nacije" u inat većini, pa će postići veću stabilnost i sveopštu (potpunu) popularnost.

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

boro

pre 12 godina

@Linoleum bucko
Tebi izgleda nije poznata politika odvojenosti države i crkve? I ti bi sad da Milo, vođa demokratske partije socijalista, sređuje srpsku pravoslavnu crkvu po svom uverenju? Svojevremeno je i Pavelić hteo da SPC pretvori u HPC pa znamo kako je to završilo.

BG Vracar

pre 12 godina

@Bojan Stevanović Ćuprija

Bojane malo si pobrkao loncice. Katolicka crkva ima centralizovanu organizaciju sa sedistem u Vatikanu, i nema nacionalni predznak ma u kojoj drzavi se njene crkve nalazile. Pravoslavna crkva je pak decentralizovana i njeni delovi imaju autonomiju u vidu autokefalnosti i kao takve imaju nacionalni predznak naroda u okviru kojeg su nastale.
I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.

MK

pre 12 godina

Slican problem ima i Makedonija. Spor oko crkve je 20 ak godina star i nema naznaka kako ce zavrsiti. Ja u potpunosti razumem Makedonce ovdje da se ne zele moliti u crkvi koja ima predznak Srpska iako ovde Srba ima veoma malo. Kako bi Srbima bilo da im se crkva zove Ruskom ili Bugarskom? Kod boga svi su jednaki i svi imaju pravo na svoju crkvu. MK se osamostalila, ima svoju drzavu, narod, obicaje i sta su oni manje vredni od Srba, Grka i drugih pa da nemaju svoju crkvu? Isto vazi i za CG.

Mirko

pre 12 godina

@Crnogorac, bravo za činjenice, i bravo za B-92 što je objavila i takav komentar. Mudrost i razumevanje su budućnost ljudi, svi ostali "argumenti" spadaju u pokušaj nametanja pravila koja će dugoročno održavati zlu krv na ovim prostorima. Jer, i to je nečiji interes,veličina se može održavati negovanjem svoje veličine, ili trudom da svo ostali ostanu mali.

Anto

pre 12 godina

@Crnogorac
Ko zna zna. Da bi onda ta ista priznata crkva "DEKRETOM" bila prisajedinjena SPC-u, mislim 1921 god.
Manastir Moraca jes zaduzbina Nemanjica isto ka i Djurdjevi stupovi i tu nema nista sporno. Pravoslavlje je uslo u CG iz Raske i postalo drzavna religija tek u 14 vijeku, otud i srpstvo kao pojam vjeroispovijesti. Medjutim to ne znaci da je neko Srbin, po automatizmu, jer bi sa tim rezonom Srbi bili Makedonci ili Grci, odakle je hriscanstvo doslo u Srbiju.
Mislim da je ideja dobra ali treba biti jako strpljiv jer ima ostrascenih. No dje volje tu je i dogovor moguc.

M

pre 12 godina

U Crnoj Gori funkcionisu paralelno dve vlasti - legalna izabrana na izborima i SPC na celu sa Amfilohijem. U zadnje vreme se nalaze na putu kolizije. Videcemo kako ce se zavrsiti.

Crnogorac

pre 12 godina

Ja se stvarno izvinjavam svima kojima prepis wikipedije ne odgovara, samo je originalni tekst prenijet.

Evo jos malo istorije za one koje interesuje...

Slavenska društvena i državna zajednica Duklja, "Sklavinija" – kako ju je nazvao Bizantski car Konstantin VII Porfirogenit, nastala je početkom VII vijeka, na teritoriji ranije rimske provincije Prevalis, u granicama i pod formalnim suverenitetom Bizantijskog carstva. Dolaskom i formiranjem svoje države Slaveni su iz temelja izmijenili zatečeno stanje i demografski sastav provincije Prevalis. Duklja je nastala na geografski i historijski kompaktnoj oblasti koja je obuhvatala širi basen Skadarskog jezera, uokviren planinskim vijencem.

Razvoj dukljanske države, pod upravom župana-arhonata u ovom periodu karakteriše stalna borba sa Bizantijom za potpunu autonomiju i nezavisnost; primanje kršćanstva kod Slavena; zbližavanje i prožimanje na etničkom, kulturnom i političkom planu sa zatečenim romanskim, ilirskim i drugim stanovništvom neslavenskog porijekla.

Do kneza Vladimira, krajem X vijeka malo je direktnih izvora o Duklji i njenim vladarima. Legenda o knezu Vladimiru i njegovoj mučeničkoj smrti sačuvana je u Ljetopisu popa Dukljanina iz XII vijeka, ali i u narodnom predanju i današnjim vjerskim običajima. Za vrijeme Vladimirovog sinovca kneza Vojislava, Duklja (u bizantijskim hronikama se od tada naziva i Zeta i taj naziv postepeno zamjenjuje stari) je 1042. godine kod Bara izvojevala veliku pobjedu nad bizantijskom vojskom, nakon čega slijedi njen dalji uspon. To je natjeralo bizantijskog cara da sa Mihailom, sinom kneza Vojislava, sklopi ugovor o savezništvu i prijateljstvu. Time je Duklji (od tada se počinje zvati Zeta), prvoj od balkanskih zemalja, Bizantija priznala državni suverenitet i nezavisnost.

Poslije crkvenog raskola 1054. Mihailo je podržao veću samostalnost crkve u Zeti i državnu orijentaciju prema Zapadu. Mihailo je 1077. od pape Grgura VII dobio kraljevske znake (rex Sclavorum) čime je i Zeta bila priznata kao kraljevina.

Njegov nasljednik, Konstantin Bodin (1082-1101) imao je značajnu ulogu u ustancima protiv Bizantije na Balkanu, pa se u periodu njegove vladavine uticaj i teritorijalni prostor Duklje širi i na susjedne drzave, Rašku, Bosnu, Bugarsku...

Nakon smrti posljednjeg vladara iz dinastije Vojislavljevića u Zeti nastaje period stalnih političkih borbi i razdora među vlastelom oko naslijeđa trona, što će uzrokovati ponovnu prevlast Bizantije, a 1185. i osvajanje od strane srpske države Raške i njenog vladara velikog župana Nemanje. Kako kazuju hronike srpske dinastije Nemanjića, osim Kotora, svi primorski gradovi u Zeti tada su razoreni.

Uključivši u svoju drzavu "Kraljevinu Dioklitije i Dalmacije" Nemanjići nijesu mijenjali uređenje iz njenog ranijeg samostalnog državnog života koje se bilo razvilo u posebnu tradiciju. Izgradnja puteva od obale prema Srbiji, razvoj trgovine i zanatstva u periodu Nemanjića omogućio je značajan razvoj i prosperitet primorskih gradova. Posebno je Kotor imao važnu ulogu u posredničkoj trgovini između zemalja u unutrašnjosti i južne Italije.

U drugoj polovini XIV vijeka Zeta se osamostaljuje od centralne vlasti srpske države i prvo pod vođstvom dinastija Balšića, a kasnije Crnojevića egzistira kao samostalna feudalna država. Balšići su ostvarili značajna treritorijalna proširenja vodeći stalne borbe sa svojim susjedima: albanskim, bosanskim i srpskim feudalcima, kao i sve moćnijom Venecijom i Osmanskim carstvom.

Usponom Crnojevića Zeta, tj. Crna Gora kako se od tada naziva, konstituiše se kao država čije je društveno uređenje bilo mješavina feudalnih i rodovskih elemenata, tada i nastaje pojam Crnogorci. U tom periodu turski napadi su sve češći i jači tako da se teritorija crnogorske države smanjuje, a narod povlači prema masivu planine Lovćen. Za novo državno središte Ivan Crnojević odabrao je Cetinje, u kojem gradi dvorac i manastir, i koje 1482. postaje prijestonica sužene Crne Gore i državno i duhovno središte slobodarskog pokreta Crnogoraca tokom narednih pet vjekova.

Na čelo Crne Gore 1490. dosao je Đurađ, sin Ivana Crnojevića. Pod njegovim pokroviteljstvom od 1493. na Cetinju je radila prva štamparija kod Južnih Slavena iz koje je izašlo pet ćirilskih knjiga crkvenog sadržaja. Poslije kratkotrajne Đurađeve vladavine, 1496. godine Crnu Goru pada pod tursku vlast.

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

Ma kakva crnogorska pravoslavna crkva, kakva srpska, bugarska, grčka, ruska, ...
Zašto Ne postoje italijanska katolička crkva, englseka katolička crkva, francuska katolička crkva, . . . ?
Dokle će pravoslavni sveštenici da svađaju vernike?

popadija

pre 12 godina

Nije pošteno što se ovo kometarisanje može tumačiti kao javno mnjenje Srbije, jer tu se većinom radi o jednom te istom broju ostrašćenih iz redova onih koji su i do sada svoj društveni položaj održavali na galamu i glasnost. Patriotizam se u principu iskazuje osećanjima prema svojoj državi i svom narodu, ne pljuvanjem u susedno dvorište. A neko bi želeo da se spor prikaže kao različiti interesi različitih vernika, a ne kao politička akcija sa političkim ciljevima. Čast srpskoj crkvi, ali neće opstati kao vodeća verska i društvena, još manje politička organizacija u Crnoj Gori. Jes Crna Gora malena, ali takva je bila vekovima unazad, i u gorim vremenima.

Mirko

pre 12 godina

Ajajajaja, koja ostraščena mržnja iz usta bogudragih vernika i patriota. Čuvajte, nemojte se ugušiti od toliko osećanja. A Crnu Goru možete prebrojavati koliko god hoćete puta, uvek će vam isto izaći. Na staro vraćanja nema, pa taman da ustanu i kralj i Pašić. I sa Milom, i bez Mila...

rade

pre 12 godina

brat, 17. maj 2011 18:27

Prikane potpisujem sve sto si rekao.
Da se razumemo, ja nisam verujuc pa samim tim ne pripadam nijednoj religijskoj zajednici ali moj otac je verujuc pa sam sa njim otisao jutros do crkve i razgovarao sa svestenikom koji je inace moj drugar jos iz detinjstva (poznajemo se od, mislim, 4 ili 5 godine posto smo odrasli u istoj ulici, kada se on dooselio, ali su nam se putevi razisli posle 10 godina i eto spojili se nakon dve decenije, samo u drugacijim ulogama). I eto pripitah ga kako se dobija autokefalnost crkve i dobih isti odgovor koji je i gore navedeni komentator ispisao samo sa jos vise detalja koje nazalost nisam sve mogao da popamtim jer sam ipak laik za pomenutu temu ali sto me ne sprecava da ako zelim nesto da komentarisem da se upoznam sa istom. I jos bih samo potvrdio da je isti nacin delovanja imao i Pavelic pokusavski da napravi hrvatsku pravoslavnu crkvu koristeci neke svestenike iz Rusije koji su pre rata prebegli u tadasnju Kraljevinu Jugoslaviju bezeci od komunista a koji su pritom (ne svi ali vecina) bili izopsteni iz ruske crkve zbog svog nekanonskog delovanja.

nenad subotica

pre 12 godina

@ (Crnogorac, 18. maj 2011 10:27)

Pa ovo je prosto neverovatno kako manipulišete istorijom na najgori mogući način! Izvlačite samo detalje koji vama odgovaraju i sklapate ih u neku sliku koja nikada nije zapravo postojala!
Najbolji mi je ovaj početni deo teksta gde se uporno na početku Srbi nazivaju Slovenima iako apsolutno SVI istorijski dokumenti potpuno nedvosmisleno govore da te zemlje koje spominjete naseljava SRPSKO PLEME - SRBI!!!
I nije Duklja (Zeta) jedina Srpska država, već samo jedna od! takođe je ta Duklja isto kao i Travunija, Zahumlje, Paganija i Bosna priznavala Vrhovnu vlast Srpskog kneza (kneza Raške) koji je tada u ranom srednjem veku čak biran nekom vrstom aklamacije! Vladari svih Srpskih državica su prisustvovali krunisanju Srpskog vladara! Ali svi ti detalji se veoma svesno i namerno preskaču ili se pak Srbi nazivaju Slovenima - čak se u tekstu ne spominje ni to da je Dukljanski kralj Mihailo u stvari prvi SRPSKI kralj čija je zvanična titula bila "kralj Srba i plemena"!
Veoma, veoma podmuklo i zlonamerno!

-Takođe bih dodao, da vam taj podatak da je reč o tekstu iz Wikipedije nije nikakvo merilo pouzdanosti i kredibiliteta jer bukvalno svako može da piše za Wikipediju! Tako isto i vi i ja možemo da pišemo istoriju na Wikipediji - svako onako kako njemu odgovara!

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

Linoleum Bucko, linoleum

pre 12 godina

CG ne trebaju dve pravoslavne Crkve, jer bi na malom prostoru bilo za njih tesno. Postojanjem dve Crkve postojala bi opasnost da one zbog sukoba koji bi stalno trajao sruse konstrukciju krhke drzave Crne Gore. U ovom smislu drzava CG ima pravo na rec, i naravno da ona nece odredjivati crkvene poglavare, niti to pokusava da ucini.

Tipolir

pre 12 godina

I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.
(BG Vracar, 17. maj 2011 20:06)
_____________________
Henrik VIII. Tudor, osnovao Anglikansku crkvu.

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

@ BG Vračar

Vi ste promašili temu, možda je katulicizam centalizovan, ali kao takav ne ugrožava ni jednu naciju. A što se tiče engleza, ima ih koji su katolici, nisu svi protestanti.

Te podele u pravoslvlju : svaka nacija ima svoju prvoslavnu crkvu nije dobra, pogotovo na brdovitom balkanu, zbog "izazivanja" međunacionalne netrpeljivosti. S toga, treba postojati jedna jedinstvena pravoslavna crkva bez nacionalnog predznaka.

Александар

pre 12 godina

Хвала ти Боже што нисам "црногорац" из "Црње и Горе"! Поздрав из Републике Српске!

Radivoje

pre 12 godina

Ja ne razumijem sto se vi Srbijanci ljutite, omalovazavate, sprdate se, vrijedjate? Trazi li neko nesto vase? Crna Gora je u 1918. usla sa svojom drzavom i svojom crkvom. Sada je povratila svoju drzavu i hoce i svoju crkvu i sto se vi bunite? To je vase? A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka? Svako svoje gospodo Srbijanci, vase je vase, a nase je nase. Sto rekli komunisti:"tudje necemo, a svoje ne damo".

Iz PG

pre 12 godina

Gospodo, istorijska je cinjenica da je crnogorska crkva ukinuta dekretom svjetovnog vladara Aleskandra Karadjordjevica (dekret se vjerovatno i sada nalazi u beogradskom) muzeju. Zasto to ne pominjete, jeli zato sto vam odgovara? Crkve i manastire nije gradila SPC nego CPC, vladike crnogorske nije postavljao Sinod SPC nego crnogorski narod. Njegos se nije zavladicio u SPC nego u Rusiji, a nikada nogom nije krocio u Srbiju. Pravoslavne crkve nemaju katolicko ustrojstvo, vec svaka drzava svoju crkvu. I zasto bi CG dala svoje crkve i manastire na upravljanje beogradskoj patrijarsiji? Kako je Amfilohije rekao, 2,5 miliona Eura profita su imali prosle godine, a sada jos i gradi zgradu od 7,0 mil Eura. Iz sve to uz redovno pljuvanje po Crnogorcima i crnogorskoj naciji. Zasto bi to Crna Gora trpjela i dozvoljava. A da se crkva bavi samo Bogom, niko sve ovo nebi ni pominjao.

sale

pre 12 godina

Čini mi se da ovo već zalazi u paranoju. Koliko možemo videti, Crnogorci su većinom prilično zadovoljni samostalnošću i državnošću Crne Gore, bolje im je nego što im je bilo sa Srbijom, bolje im je nego što je u Srbiji. To kako se oni u sebi nacionalno osećaju je manje bitno - Crna Gora se nikada više neće državno bilateralno povezati sa Srbijom, pa je Milov strah za svoje životno delo neopravdan. Tzv. Srbi u Crnoj Gori su samo oni Crnogorci koji su iz političkih (stranačkih) razloga opresirani od sadašnje vlasti pa joj teraju inat. Treba da pokuša lepim i da smanji ovo nerealistično "inžinjerisanje nacije" u inat većini, pa će postići veću stabilnost i sveopštu (potpunu) popularnost.

blagomeni

pre 12 godina

Moze sve Milo... Bilo bi narocito bogougodno da, u toj vasoj odvojenoj crkvi, zadrzite i g. Amfilohija. Taj potez hriscanskog milosrdja prema srpskom narodu bi se zasigurno slavio kao treci najradosniji praznik u narednim pokolenjima i doprineo bi medjusobnom pomirenju dva naroda. Mozda bi cak izazvao spontani moleban.

Crnogorac

pre 12 godina

Evo malo istorije za sve koji je nazalost nisu ni ucili, a znaju da sude o njoj.

Za pravoslavlje postoji praksa da svaki pravoslavni narod, ukoliko je kao dominantan na jednom teritoriju stekao državnu neovisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju crkvenu autokefalnost. Pravoslavne crkve djeluju unutar jedinstvene vjerske dogme, ali su, organizaciono ustrojene linijama koje se poklapaju s granicama suverenih država. Sada postoje Ruska, Rumunska, Grčka, Bugarska, Ukrajinska, Srpska itd. autokefalna crkva. Izutetak su autokefalne ranohrišćanske crkve, poput Jerusalimske, Koptske i Antiohijske crkve, a tu je i Carigradski vaseljenski patrijarhat ( saziva Vaseljenski sabor ). Na čelu neke autokefalne pravoslavne crkve je obično patrijarh, a ponegdje arhiepiskop i/ili mitropolit.

U Crnoj Gori postoji nekoliko vijekova tradicija da je na čelu crkve autokefalni mitropolit.

Crnogorska pravoslavna crkva je faktički bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. Praktično ni dotad, ali od toga vremena posebno, niko nije imao kanonske juruisdikcije da se miješa u crkveni život crnogorskih pravoslavaca, a svoga duhovnog poglavara Crnogorci su sami birali na Opštecrnogorskom zboru - jednoj vrsti predstavničke narodne skupštine koja se ispred Cetinjskog manastira održavala povodom donošenja najvažnijih odluka.

Samostalno biranje vrhovnog vjerskog poglavara (arhipastira) jeste glavni znak raspoznavanja neke autokefalne crkve.

Crnogorski crkveni poglavari ujedno su bili i političke vođe tadašnje crnogorske države iz dinastije Petrovića. Mitropolit Petar I. Petrović (Sveti Petar Cetinjski) i Petar II. Petrović Njegoš kao nasljedno dostojanstvo crnogorskih vladika su isticali bijele kamilavke (grčki: Kαμιλαυκα) koje po kanonima mogu ponijeti samo autokefalni pravoslavni poglavari. [1] [2]

Carigradski patrijarhat, kao majka pravoslavne vaseljene (vaseljenski patrijarh je, kao “prvi među jednakima”, najviši dostojanstvenik Pravoslavne crkve) , je i izričito, službeno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U službenom dokumentu - Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.

Od 1904. godine Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoj Sveti Sinod [3] (Sinod je najviši crkveni organ upravljanja koji mogu imati samo autokefalne crkve).

Čitav niz legislativnih akta svjedoči o ustrojstvu i funkcioniranju Crnogorske pravoslavne crkve. U tom pogledu od fundamentalne važnosti je spomenuti: Ustav Svetog Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903.); Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori (1904.); Zakon o parohijskom sveštenstvu (1909.). Status Crnogorske pravoslavne crkve reguliran je i državnim Ustavom Knjaževine Crne Gore koji je usvojen na Nikoljdan 1905. godine.

U državnom Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905. godine bilo je normirano u članu 40. sljedeće: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

Crnogorska autokefalnost bila je prije 1918. općepoznata činjenica, o njoj 1911. godine piše, u posebnoj natuknici, i Enciklopedija Brita

Rade

pre 12 godina

@Beli orao, pa Vatikan je i postao zato Vatikan da se katolička crkva ne bi vezivala za Italiju, ili neku drugu državu. Brani li to neko i drugim crkvama. Crkva koja zavisi od države i njenih zakona ne može govoriti o svojoj samostalnosti, a kamo li njena ispostava u drugoj državi. Šta se dobije kada se na silu mešaju srpstvo i pravoslavlje, dobiju se milioni onih koji se razidju po svetu, tražeči svoj mir i sigurnost. I u perspektivi od njih nikada više neće biti ni Srba ni pravoslavaca... Vreme guslanja i epskih pesama je dalko iza nas, samo to treba mnogima i objasniti.

Radovan

pre 12 godina

To su trebali da urade odavno. U dnašnje vreme komercijalizacije svega, pa i vere, teško može da funkcioniše društvo kada postoje društvene aktivnosti kojima se upravlja iz drugih država, i iz drugih interesnih centara. Luksmburg funkcioniše fantastično sa svojih četiristopedeset hiljada stanovnika, samo zbog dobre organizacije društva, i za dostići takvu organizaciju treba velike društvene uticaje posložiti u interesu tog društva. To je teško izvodljivo ako značajan uticaj vere, a vera uveliko izlazi iz svojih verskih okvira, svoje centrale i autoritete ima u Rimu, Beogradu, ili Sarajevu... Protivnici ideje da crkva treba da pripada vernicima će biti upravo iz tih centara, koji su prilično udaljeni od crnogorskih vernika, u svakom pogledu.

panzer general

pre 12 godina

Puna podrška ponosnom Crnogorskom narodu da ostvari svoju punu samostalnost. Igrali ste uglavnom pametno i dobro, najvažnije je da ste izbjegli oružani sukob. Iskobeljali ste se iz Yuge kad se potpuno raspala, pa čak ni Srbima više nije stalo do nje.

Mirko

pre 12 godina

@Crnogorac, bravo za činjenice, i bravo za B-92 što je objavila i takav komentar. Mudrost i razumevanje su budućnost ljudi, svi ostali "argumenti" spadaju u pokušaj nametanja pravila koja će dugoročno održavati zlu krv na ovim prostorima. Jer, i to je nečiji interes,veličina se može održavati negovanjem svoje veličine, ili trudom da svo ostali ostanu mali.

Anto

pre 12 godina

@Crnogorac
Ko zna zna. Da bi onda ta ista priznata crkva "DEKRETOM" bila prisajedinjena SPC-u, mislim 1921 god.
Manastir Moraca jes zaduzbina Nemanjica isto ka i Djurdjevi stupovi i tu nema nista sporno. Pravoslavlje je uslo u CG iz Raske i postalo drzavna religija tek u 14 vijeku, otud i srpstvo kao pojam vjeroispovijesti. Medjutim to ne znaci da je neko Srbin, po automatizmu, jer bi sa tim rezonom Srbi bili Makedonci ili Grci, odakle je hriscanstvo doslo u Srbiju.
Mislim da je ideja dobra ali treba biti jako strpljiv jer ima ostrascenih. No dje volje tu je i dogovor moguc.

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

Ma kakva crnogorska pravoslavna crkva, kakva srpska, bugarska, grčka, ruska, ...
Zašto Ne postoje italijanska katolička crkva, englseka katolička crkva, francuska katolička crkva, . . . ?
Dokle će pravoslavni sveštenici da svađaju vernike?

Mr. Spock

pre 12 godina

Doba romantizma, evropskih burzoaskih revolucija, formiranja nacija na tlu Evrope, trajalo je u drugoj polovini 18 i prvoj polovini 19 veka. Na Balkanu smo imali Rigu od Fere, u Srbiji Vuka Karadzica, a Crna Gora je dala Njegosa. Umesto da se ponosite time, vi pokusavate da napravite instant naciju na pocetku 21. veka! To je svakako legitimno, ali nemojte se pozivati na istoriju. Istorija je rekla svoje. A kako cete "uterati" duhovnost e to cu sa zadovoljstvom da pratim, jer zaista volim Crnu Goru i zanima me sta se dole desava. Verovatno zato sto sam velikosrpski eksponent!? A za crkvu, mislim da je najbolje da vi gospodine Djukanovicu preuzmete stolicu vladike Rada, jer jedino tu funkciju niste "obnasali". Pokolenja djelu sude, sto je cije daju svima...

Dejan

pre 12 godina

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je bila jedinstvena dok je ti svojim postupcima nisi razdvojio. Strasno je u sta se ovaj covek pretvorio. Od Milosevicevog pulena pocetkom devedesetih do predvodnika najgore antisrpske histerije.

Linoleum Bucko, linoleum

pre 12 godina

CG ne trebaju dve pravoslavne Crkve, jer bi na malom prostoru bilo za njih tesno. Postojanjem dve Crkve postojala bi opasnost da one zbog sukoba koji bi stalno trajao sruse konstrukciju krhke drzave Crne Gore. U ovom smislu drzava CG ima pravo na rec, i naravno da ona nece odredjivati crkvene poglavare, niti to pokusava da ucini.

purenjak

pre 12 godina

Cekaj bre...jesi hteo drzavu? dobio si! Jesi hteo jezik? Napravio si! Jesi hteo sektu? I to si napravio!!
Imas svoju CPC pa uzivaj!! Ostavi se ti SPC vise...

popadija

pre 12 godina

Nije pošteno što se ovo kometarisanje može tumačiti kao javno mnjenje Srbije, jer tu se većinom radi o jednom te istom broju ostrašćenih iz redova onih koji su i do sada svoj društveni položaj održavali na galamu i glasnost. Patriotizam se u principu iskazuje osećanjima prema svojoj državi i svom narodu, ne pljuvanjem u susedno dvorište. A neko bi želeo da se spor prikaže kao različiti interesi različitih vernika, a ne kao politička akcija sa političkim ciljevima. Čast srpskoj crkvi, ali neće opstati kao vodeća verska i društvena, još manje politička organizacija u Crnoj Gori. Jes Crna Gora malena, ali takva je bila vekovima unazad, i u gorim vremenima.

Petar A

pre 12 godina

Da mi je znati sta on hoce sa ovim istupom. Nije glup covjek: zna da taj projekat nema sanse da uspije u narednih najmanje 70 godina. U danasnjoj situaciji, ovakav prijedlog moze samo da pojaca sukob medju pravoslavcima, jer je poznato kako reaguju "ostrascene strane" (po definiciji, suprotno od racionalnog). I sta onda? Da je politicar na pocetku karijere, pa da razumijem: hoce da otvori sebi prostor za politicko djelovanje. Ovako? Ne razumijem. U svakom slucaju jeftin marketinski potez upucen "zelenim".

Милован Миловановић

pre 12 godina

Ово је класично мешање политике у верска питања, што је у цивилизованим земљама недопустиво. Да су амери размишљали као Ђукановић данас бисмо уместо енглеског имали и амерички језик, аустралијски, новозеландски...

Miki

pre 12 godina

Za Iz PG,

izneli ste vrhunsku laz da je navodno "CPC ukinuta ukazom Kralja Aleksandra" . Prvo CPC nije ukinuta niti je mogla biti ukinuta jer tako nesto nikada i nje postojalo u Crnoj Gori. Ono sto je postojalo jeste Mitropolija Cetinjsko-primorska i kao takva , mitropolija je zajedno sa mitropolijama karlovackom i beogradskom odlucila da se ponovo ujedini u SPC i da se uspostavi srpska patrijarsija . Naravno sve dobrovoljno bez ikakve sile i ukaza. Zato prestanite da izmisljate i filujete neistine.

peric

pre 12 godina

Nije u njegovom opisu posla da se bavi crkvom. Radi se o vrlo agresivnom potezu.
Razlozi su u tome jer broj Srba ne pada u Crnoj Gori, i kada se taj broj priblizi 40% njegov nacionalisticki projekat moze da se urusi.
Trenutak je izabran zbog slabosti Srbije, koja je u problemima sa Kosovom i RS. Naravno u koordinaciji sa nekim snagama u Eu i narocito USA.
Neko iz Srbije mora da reaguje jer je ovo ocigledno masovno krsenje ljudskih prava.

Milan

pre 12 godina

U C.Gori postoji samo jedna crkva a to je SPC,ono sto oni nazivaju crkvom je udruzenje gradjana koje se registrovalo u stanici policije na Cetinju.Da ne pricam o tome da niko to udruzenje nije i ne moze da prizna kao crkvu .A bogami su se ponadali!

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ovo u prevodu znaci: oduzeti svu imovinu Mitropolije i dati je tzv. CPC, a potom zabraniti SPC u CG. Samo sto nema te pravoslavne pomesne crkve koja ce priznati CPC. Milo je malo ...

Crnogorac

pre 12 godina

Ja se stvarno izvinjavam svima kojima prepis wikipedije ne odgovara, samo je originalni tekst prenijet.

Evo jos malo istorije za one koje interesuje...

Slavenska društvena i državna zajednica Duklja, "Sklavinija" – kako ju je nazvao Bizantski car Konstantin VII Porfirogenit, nastala je početkom VII vijeka, na teritoriji ranije rimske provincije Prevalis, u granicama i pod formalnim suverenitetom Bizantijskog carstva. Dolaskom i formiranjem svoje države Slaveni su iz temelja izmijenili zatečeno stanje i demografski sastav provincije Prevalis. Duklja je nastala na geografski i historijski kompaktnoj oblasti koja je obuhvatala širi basen Skadarskog jezera, uokviren planinskim vijencem.

Razvoj dukljanske države, pod upravom župana-arhonata u ovom periodu karakteriše stalna borba sa Bizantijom za potpunu autonomiju i nezavisnost; primanje kršćanstva kod Slavena; zbližavanje i prožimanje na etničkom, kulturnom i političkom planu sa zatečenim romanskim, ilirskim i drugim stanovništvom neslavenskog porijekla.

Do kneza Vladimira, krajem X vijeka malo je direktnih izvora o Duklji i njenim vladarima. Legenda o knezu Vladimiru i njegovoj mučeničkoj smrti sačuvana je u Ljetopisu popa Dukljanina iz XII vijeka, ali i u narodnom predanju i današnjim vjerskim običajima. Za vrijeme Vladimirovog sinovca kneza Vojislava, Duklja (u bizantijskim hronikama se od tada naziva i Zeta i taj naziv postepeno zamjenjuje stari) je 1042. godine kod Bara izvojevala veliku pobjedu nad bizantijskom vojskom, nakon čega slijedi njen dalji uspon. To je natjeralo bizantijskog cara da sa Mihailom, sinom kneza Vojislava, sklopi ugovor o savezništvu i prijateljstvu. Time je Duklji (od tada se počinje zvati Zeta), prvoj od balkanskih zemalja, Bizantija priznala državni suverenitet i nezavisnost.

Poslije crkvenog raskola 1054. Mihailo je podržao veću samostalnost crkve u Zeti i državnu orijentaciju prema Zapadu. Mihailo je 1077. od pape Grgura VII dobio kraljevske znake (rex Sclavorum) čime je i Zeta bila priznata kao kraljevina.

Njegov nasljednik, Konstantin Bodin (1082-1101) imao je značajnu ulogu u ustancima protiv Bizantije na Balkanu, pa se u periodu njegove vladavine uticaj i teritorijalni prostor Duklje širi i na susjedne drzave, Rašku, Bosnu, Bugarsku...

Nakon smrti posljednjeg vladara iz dinastije Vojislavljevića u Zeti nastaje period stalnih političkih borbi i razdora među vlastelom oko naslijeđa trona, što će uzrokovati ponovnu prevlast Bizantije, a 1185. i osvajanje od strane srpske države Raške i njenog vladara velikog župana Nemanje. Kako kazuju hronike srpske dinastije Nemanjića, osim Kotora, svi primorski gradovi u Zeti tada su razoreni.

Uključivši u svoju drzavu "Kraljevinu Dioklitije i Dalmacije" Nemanjići nijesu mijenjali uređenje iz njenog ranijeg samostalnog državnog života koje se bilo razvilo u posebnu tradiciju. Izgradnja puteva od obale prema Srbiji, razvoj trgovine i zanatstva u periodu Nemanjića omogućio je značajan razvoj i prosperitet primorskih gradova. Posebno je Kotor imao važnu ulogu u posredničkoj trgovini između zemalja u unutrašnjosti i južne Italije.

U drugoj polovini XIV vijeka Zeta se osamostaljuje od centralne vlasti srpske države i prvo pod vođstvom dinastija Balšića, a kasnije Crnojevića egzistira kao samostalna feudalna država. Balšići su ostvarili značajna treritorijalna proširenja vodeći stalne borbe sa svojim susjedima: albanskim, bosanskim i srpskim feudalcima, kao i sve moćnijom Venecijom i Osmanskim carstvom.

Usponom Crnojevića Zeta, tj. Crna Gora kako se od tada naziva, konstituiše se kao država čije je društveno uređenje bilo mješavina feudalnih i rodovskih elemenata, tada i nastaje pojam Crnogorci. U tom periodu turski napadi su sve češći i jači tako da se teritorija crnogorske države smanjuje, a narod povlači prema masivu planine Lovćen. Za novo državno središte Ivan Crnojević odabrao je Cetinje, u kojem gradi dvorac i manastir, i koje 1482. postaje prijestonica sužene Crne Gore i državno i duhovno središte slobodarskog pokreta Crnogoraca tokom narednih pet vjekova.

Na čelo Crne Gore 1490. dosao je Đurađ, sin Ivana Crnojevića. Pod njegovim pokroviteljstvom od 1493. na Cetinju je radila prva štamparija kod Južnih Slavena iz koje je izašlo pet ćirilskih knjiga crkvenog sadržaja. Poslije kratkotrajne Đurađeve vladavine, 1496. godine Crnu Goru pada pod tursku vlast.

Beli orao

pre 12 godina

Pa CPC jeste nezavisna crkva ali je njen problem u tome što nije kanonski priznata. A što se tiče SPC i njezine teritorialne organizacije, to prepusti Srbima. I katolička crkva ima svoje ispostave u našoj zemlji pa to nije problem iako svi dobro znamo gde se završavaju državne granice Vatikana ...

Sunce Slobode

pre 12 godina

"Lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu. On je u intervjuu crnogorskoj TV, rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom. . ."

Samostalna org. celina? Ovo stoji u stranackom programu? Ovoga se ni Dzon Kliz ne bi setio. . .

Darko

pre 12 godina

Sekularnost podrazumeva odvojenost crkve od države, ali kod Djukanovoća izgleda ne i države od crkve.
Da stvar bude još izopačenija, Djukanović koji je deklarisani ATEISTA uzima sebi za pravo da uredjuje odnose izmedju verskih zajednica, od kojih je jedna kanonski priznata a druga se de iure vodi kao udruženje gradjana registrovano u SUP-u Cetinje.
I pritom ponavlja stare i već ofucane teze o velikosrpskim projektima i sličnim nebulozama, koje predstavljaju izbegavanje odgovora na suštinsko pitanje koje muči Crnu Goru, a to je istinska demokratska transformacija Crne Gore u društvo koje će morati u što bržem roku da sanira sve posledice partitokratijske i u generalno despotske vlasti režima Mila Djukanovića.

XYZ

pre 12 godina

Kakav bezobrazluk! Crna Gora se bije u prsa i hvali svojim "demokratskim kapacitetima". Samo da podsetim da su moderne države sekularne, odvojene su od Crkve. A Milo navodno ujedinjuje pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. To su ti "demokratski kapaciteti" Crne Gore.
Slično je i u Srbiji, samo se to radi tajno. Srbija se petlja u islamsku zajednicu.

mng

pre 12 godina

Znaci, sledeca funkicja Mila nepotopivog je patrijarh. Svaka cast za Mila! Svi su podrugljivo govorili da Milo samo jos patrijarh nije bio i evo njega da demantuje i te zlonamernike. Jos jedanput, "svaka cast" Milu ali i onima koji ce ponovo nasesti na ovog lika. Zanimljivo kako su na primer srpski drzavotvorni projekti ili obicni srpski interesi proglasavani za "velikosrBske", nacionalisticke, kao "ugrozavaju region" i kao "mnogo su zaostali", medjutim kada neko drugi vestacki pravi nekakve novokomponavne identitete, sminka istoriju, generise nacionalizam i koristi nacionalizam za opstanak na vlasti, e onda ti isti kriticari srBskog nacionalizma, ne da ne osudjuju takvo nesto nego su najglasniji u aplaudiranju. Nema niceg komicnijeg nego kada montenegrinski, "kosovarski" ili hrvatski nacional-shovinisti sa primesama rasizma velicaju svoje naci projekte i istovremeno sole pamet o srpskom nacionalizmu. To je slucaj sa novokomponovanim "montenegrinskom" identitetom baziranom na otvorenom anti-srpstvu i na stvaranju vestacke barijere prema Srbima ali i sa albanskom "drzavom kosova" koju su instalirali na teritoriji Srbije i sa jednim jos novokomponovanijim identitetom koji je isto baziran na anti-srpstvu, sminkanju istorije, izmisljenim mitovima("ilirsko poreklo", "albanske crkve koje su srbi zauzeli", "nepravde iz 1912." "oslobodilacka borba" itd). Nije ni cudo kako okolni nacional-shovinisti znaju da terciraju jednima drugima i kako se lepo nadovezuju i dopunjuju kada su u pitanju Srbi i Srbija.

sasa

pre 12 godina

(Crnogorac, 17. maj 2011 16:41
Sve si lepo napisao,samo si par stvari zaboravio.Nikada se nije pominjala CPC vec srpska crkva,sve vladike su bile Srpske vladike,Srpske mitropolije,svuda se pisalo Srpsko.Samo su ustase zelele da uniste srpsko seme u Crnioj Gori u 20.veku, tako i sada, pa su napravili ovu sektu od lopova, razbojnika, pedofila iz raznih crkava Evrope. Sva gamad se slila tu.

Lion

pre 12 godina

Srbija mora medjunarodno da aktivizuje pitanje ovih pretnji verskih sloboda Srbima u Crnoj gori kao i pretnje i podsticanje na uzurpaciju imovine Srpske crkve. Poenta je u sledecem: Milo je u zadnjih 15-20 godina zaradjivao dosta novca u Srbiji svercom: cigareta (npr licno Milo optuzen od Italije), nafte (npr Djuraskovic), automobila, droge (npr Saric) i sad ako Srbija zeli da zaustavi te njegove poslove i priliv novca on preti Srbiji da ce uzeti njenu crkvu.

Bata

pre 12 godina

U Crnoj Gori, narocito u primorju, zivi znacajan broj katolika. Njihova centrala je u Vatikanu. Znaci li to da ce Milo pokusati da zbog njih osnuje Crnogorsku katolicku crkvu. S druge strane, Srpska pravoslavna crkva ima svoje episkope i svestenstvo po mnogim drzavama u svetu, SAD, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj, Australiji, itd, pa se nijedna od tih drzava ne plasi velikosrpskih ambicija.

boro

pre 12 godina

Da, Radivoje. Vaše je vaše a naše je naše. Bez obzira na to da li se nalazi u vašoj ili našoj zemlji. Privatna svojina ne može biti nacionalizovana a pogotovo ne može biti oduzeta jednom i data na upravljanje drugom. Ako je CPC osnovana 1993 godine onda ne može biti vlasnik nečega što je SPC stvarala daleko pre nastanka i Crne Gore i CPC.

ЦГ Вјерник

pre 12 godina

Најмудрија српска и (свјетска) глава Његош, наш владика Српске православне Цркве, је рекао и као да је господара Мила директ у очи гледао:
"Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега".
Дрма ти се пријесто господаре Мило. Видиш и сам да ти творевина Црна Гора неће ни тебе самог надживјети и као прави кумровечки ђак покушаваш спиновања и кујеш нове преваре и подвале. Зна православни народ у ЦГ врло добро у коју иде Цркву и у каквог Бога вјерује. Нећеш нас преварити овог пута господаре Мило зато што је Црква "тврд орах" о коју ћеш "зубе сломити" као што су и твоји претходници окупатори.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Crkva kao projekat politicke partije!

Crnogorska Pravoslavna Crkva je od pocetka jedan partiski projekat koji nema veze sa realnoscu i sluzi samo da se narod zavadi!

z

pre 12 godina

Opet ce nesto da poskupi u Crnoj Gori, cim ponovo napadaju Srbiju. Nezavisni ste, svoje probleme sami resavajte, nemojte da ih pripisujete Srbiji.

Легиа Семлин

pre 12 godina

Бесмртни Владика, који је сматрао да су Србијанац и Црногорац два имена истог народа, српског, написао је:

Виђи посла цара опакога,
кога ђаво о свачему учи:
"Црну Гору покорит не могу
ма никако да је сасвим моја;
с њима треба овако радити..."
Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди....

А ко смо ми да се са Владиком натписујемо?

brat

pre 12 godina

Samo za (Crnogorac, 17. maj 2011 16:41)
Prvo i osnovno kad vec pominjes istoriju, autokefalnost neke Crkve ne pada za tu Crkvu sa neba vec postoji kanonski propisani postupak za tako nesto. Za autokefalnost mora da postoji kanonski otpust majke Crkve, nakon koga se izdaje dokument koji se zove Tomos. Kad se to dobije onda se Crkva upisuje u diptihe pravoslavnih crkava, a to je zapravo lista pominjanja na Liturgiji po casti. One Crkve koje nema u diptihu ona nije kanonski priznata i opsti izvan Pravoslavne Crkve koja je "jedna Sveta, Saborna i Apostolska". To sto je neka Crkva autokefalna znaci samo da je unutrasnje organizovana samostalno ne gubeci punocu cele Pravoslavne crkve koja je izlozena u diptihu. Po rangu u carigradskom diptihu Srpska pravoslavna Crkva je 6. odmah iza Ruske i prvih episkopija koje po casti idu sledecim redosledom: Carigradska, Aleksandrijska, Atiohijska, Jerusalimska itd. (zatim ide ruska, pa srpska, rumunska, bugarska itd.) To nema blage veze sa tim u kojoj drzavi ko zivi i bilo cime slicnim, a kanonske crkvene granice se ne poklapaju sa drzavnim. Primer: Ruska Crkva je jedina Crkva u Belorusiji, Ukrajni, i svim bivsim zemljama SSSR osim Gruzije koja je u diptihu 9. po casti. Grcka (atinska arhiepiskopija) ne poklapa se sa granicama grcke drzave (recimo Krit pripada Carigradu itd.) Dogma ili kanon je crkveni zakon i njih ima na stotine, a doneti su na vaseljenskim saborima kojih je bilo 7 (poslednji u 9. veku). Nemoj to da mesas. Koptska crkva nije pravoslavna vec monofizitska. U Egiptu i celoj Africi samo Aleksandrijska patrijarsija je kanonska Pravoslavna Crkva. Vaseljenski sabor ne moze da saziva Vaseljenski patrijarh vec to po kanonu cini citava Pravoslavna Crkva na celu sa vizantijskim carem (koga nema vec 600 godina) i to kad se pojavi neka jeres i zato se ni ne saziva.
Crna Gora nikada nije imala “autokefalnog mitropolita“ zato sto nikada nije dobila Tomos o autokefalnosti ili autonomiji, kao sto je to recimo dobila srpska Crkva 1219. godine. Da bi postala autokefalna morala bi da ima Tomos o autokefalnosti koju bi izdao srpski Patrijarh u Peci (zato sto je to kanonska teritorija SPC), a zatim bi to priznao carigradski patrijarh zajedno sa ostalim pomesnim crkvama i uneo u diptih. Crnogorska crkva poput Karlovacke crkve u Sremskim Karlovcima je nakon ukidanja Pecke patrijarsije 1766. bila samo fakticki izdvojena zahvaljujuci povoljnijim prilikama, a ne autokefalna. Kad je ukinuta Pecka patrijarsija 1766. i nakon velikih seoba Srba na celu sa Patrijarhom Arsenijem Carnojevicem (ili Crnojevicem covek je bio rodjeni Crnogorac) citava SPC je pala pod jurisdikciju Carigradske patrijarsije koja je birala episkope Grke osim u Crnoj Gori i Austro-ugarskoj gde su se oni birali samostalno na saborima. To je trajalo sve do 1918 kada se obnovila Pecka patrijarsija i ujedinila SPC.
Carigradski patrijarh nije mogao da prizna u Sintagmi “crnogorsku crkvu“. Da jeste postojao bi prvo kanonski otpust kog bi “crnogorska crkva“ dobila, izdavanje Tomosa i upisivanje i pominjanje u diptisima, a toga NIKADA nije bilo.
Sveti Sinod nije najvisi crkveni organ i to je relativno novi izum u Pravoslavnoj Crkvi, nastao u Rusiji za vreme Petra Velikog. Sabor svih episkopa je jedini i najvazniji organ koji donosi sve odluke i bez Sabora nema Crkve. Sinod u tom pogledu nije vazan zato sto je to samo izvrsni organ sabora.
Britanska enciklopedija ne igra nikakvu ulogu u ustrojstvu Pravoslavne Crkve.
Sve ove dokumente i navode koje si istrgao iz konteksta ne odnose se na ono sto ti zelis vec potvrdjuju cinjenice, a one su da je Mitropoliju crnogorsko-primorsku osnovao Sveti Sava 1219. i da je ona oduvek bila u sastavu SPC kao stub Pravoslavnog Hriscanstva na tim teritorijama i da je dala ogroman broj svetitelja i svetinja citavom nasem narodu od Ostroga i Svetog Vasilija ostroskog, Cetinja i Svetog Petra cetinjskog, Piperskog manastira i Svetog Stefana piperskog, Joanikija devickog, Njegosa i Svetog Kralja Jovana Vladimira itd.
Pitam se samo kakav li si ti “Crnogorac“ kad pises “na tom teritoriju“, “općepoznata“ i sl. Mora da je to taj novi pravopis. Pozdrav od tvog brata koji je samo Srbin iz CG.

zoran

pre 12 godina

"Crna Gora je opstala kao ostrvo slobode kada su drugi bili porobljeni, pa zašto sada ne bi mogla opstati kao ostrvo komunizma". Đukanović je 1991. govorio da je i šah "omrznuo zbog šahovnice", a kada su krajem iste godine crnogorski rezervisti krenuli na Dubrovnik, objašnjavao je to potrebom za definitivnim razgraničenjem s Hrvatskom i ispravljanjem grešaka "priučenih boljševičkih kartografa". Đukanovićeva izjava iz 1991.

Kako je pogazio Komunjarska ubeđenja pogaziće i sva ostala.

M

pre 12 godina

U Crnoj Gori funkcionisu paralelno dve vlasti - legalna izabrana na izborima i SPC na celu sa Amfilohijem. U zadnje vreme se nalaze na putu kolizije. Videcemo kako ce se zavrsiti.

Petar djurovic

pre 12 godina

kAKO SU PAMETNI SA SVE UCENICI "CUVENOG" FAKULTETA U kUMROVCU I UNUCAD PARTIZANSKI "PRVOBORACA"...SA JEDNE STRANE NEDOZVOLJAVAJU CRKVI DA SE MESA U POLITIKU DRZAVE A SA DRUGE STRANE NON-STOP SE MESAJU U PITANJA CRKVENOG USTROJSTVA. SRAM VAS BILO I SRAMITE SE SKOLA I FAKULTETA KOJE STE ZAVRSILI POD KOMANDOM VASIH KOMITETA I POLITICKIH TITOVIH KOMESARA..

Bosnjak

pre 12 godina

Zbog cega se politicari bave Crkvom? Zasto raskole medju vjerskim zajednicama smatraju destabilizacijom drzave? Umjesto da se bavi smirivanjem strasti medju vjerskim poglavarima bi mu kao politicaru bilo bolje i svrsihodnije da se posveti modernizaciji skolskog sistema i promociji kriticke misli. To vazi naravno samo za one koji zele izaci iz Neo-srednjeg-vijeka.

Beli orao

pre 12 godina

@Rade
Znači li to da onda i SPC u Crnoj Gori mora da dobije svoje granice poput katoličke crkve u Italiji? Državu u državi. A ako ne želiš da to bude SPC onda moraš priznati to pravo bar CPC. Pa neka onda CPC bude vlasnik pola Crne Gore, njezinih planina i šuma. Sve samo zato što to stoji u programu Demokratske partije SOCIALISTA?!? Toliko ste ušli u ove nacionalističko-populističke priče vaših vlastodržaca, koji su nekada bili komunisti a zatim i socijalisti, da ne vidite ni šume od drveta. Jedini razlog za taj novi "državni projekat" vašeg Mila je to što za 15 godina nije uspeo od Srba napraviti Nesrbe. Srbi to ne žele. Bili su Srbi i biće Srbi. Pričali su srpski i pričaće i dalje. Molili su se u srpskim crkvama i moliće se i dalje. A vi bolje mislite na svoju duhovnost umesto da se bavite našom. Ne treba nam nikakav Veliki brat da nas pazi.

BAR

pre 12 godina

Jedno pojašnjenje, Crnogorci i Srbi iz CG su jedan narod koji čini 85% populacije CG...svaka podjela, oko nacije, jezika i crkve, među njima je vještačka i politička.

Mirko

pre 12 godina

Ajajajaja, koja ostraščena mržnja iz usta bogudragih vernika i patriota. Čuvajte, nemojte se ugušiti od toliko osećanja. A Crnu Goru možete prebrojavati koliko god hoćete puta, uvek će vam isto izaći. Na staro vraćanja nema, pa taman da ustanu i kralj i Pašić. I sa Milom, i bez Mila...

Неко споља

pre 12 godina

Па у праву је човек. Пошто Црну Гору замишља и води као своје властито имање, краљевину или кнежевину у смислу петнаестог века, никако му не одговара вршљање СПЦ и могућност да неко спомене било шта што је супротно ставу монарха. Их бре, када би ја имао такво једно парче земље, целу привреду под контролом, војску, полицију, па још и (једину) цркву да кроз њу продајем народу, где би ми био крај.

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

Mr. Spock

pre 12 godina

@Radivoje
Samo jedan primer na tvoju izjavu:"A odakle, da nijeste vi iz Srbije dolazili da nam zidate crkve i manastire, da vi nijeste dolazili da ih stitite od Turaka?". Manastir Moraca, podigao 1252.godine Kralj Stefan, sin Vukana, a unuk Nemanjin. Ima toga jos, ali cim citiras Broza, jasno mi je koja dimenzija duhovnosti mora da bude produbljena u CG. I jos jedna, a najvaznija stvar - da bi crkva imala autokefalnost mora imati blagoslov Vaseljenske Patrijarsije. I nisu samo "Srbijanci" u pitanju, bar pola Crne Gore ima jos cvrsi stav prem CPC!

Srbin CG

pre 12 godina

Krajnje je vrijeme da se oglasi predsjednik Srbije ili neko iz vlade Srbije i stane u zaštitu SPC i Srpskog naroda u CG. Ovome ludilu mora bar neko da se usprotivi! Inače ćemo ponovo biti kolateralna šteta pasivne politike srpskih vlasti.

student_bg

pre 12 godina

@Radivoje

Te crkve su gradili i branili Srbi iz Crne Gore ako ne sami onda zajedno sa Crnogorcima. Od doseljavanja Srba na Balkan, Srbi zive na prostoru danasnje Crne Gore, tu su dakle preko hiljadu godina. Isto kao i Crnogorci, i Srbi su ginuli za oslobodjenje Crne Gore od Turaka. Dan danas Srbi cine vecinu stanovnistva u dobrom delu zemlje. Prema popisu iz 2003. Srbi su cinili 31% a Crnogorci 43%. Dakle, razlika je samo 12%, a jedva cekam da rezultate ovogodisnjeg popisa, pa da vidimo kako sad stoje stvari. Dobar deo srednjeg veka, teritorija danasnje Crne Gore je bila u sastavu drzave Nemanjica, dakle u sastavu Srpske drzave. Koliko je crkava i manastira tad podignuto?

I pored svih ovih cinjenica, slusajuci tebe i Djukanovica ispada da Srbi u Crnoj Gori (teritoriji gde zive preko 1000 godina) nemaju nikakvo pravo, te Crnogorci kojih ima tek 12% vise imaju jedina prava na sve. Apsolutno me ne zanima bilo kakvo ponovno spajanje Srbije i Crne Gore, cak sta vise ne daj Boze da se to ikada ponovo desi. Crna Gora je nezavisna i tako treba i da ostane. Ali to ne znaci da treba kaziti po srpskom nacionalnom identitetu u Crnoj Gori, i graditi identitet na laznima i falsifikovanju istorije. Crna Gora je podjednako drzava i Srpskog i Crnogorskog naroda (i to ne srpskog naroda iz Srbije, tkzv Srbijanaca, nego srpskog naroda koji zivi u Crnoj Gori), i samo takav pristup moze da garantuje mir na ovim prostorima i dobre odnose izmedju dve drzave i dva naroda.

MK

pre 12 godina

Slican problem ima i Makedonija. Spor oko crkve je 20 ak godina star i nema naznaka kako ce zavrsiti. Ja u potpunosti razumem Makedonce ovdje da se ne zele moliti u crkvi koja ima predznak Srpska iako ovde Srba ima veoma malo. Kako bi Srbima bilo da im se crkva zove Ruskom ili Bugarskom? Kod boga svi su jednaki i svi imaju pravo na svoju crkvu. MK se osamostalila, ima svoju drzavu, narod, obicaje i sta su oni manje vredni od Srba, Grka i drugih pa da nemaju svoju crkvu? Isto vazi i za CG.

Realista

pre 12 godina

"Knjaz" Milo ide korak po korak. Do sada je u ispunjenju svojih politickih ciljeva podjednako dobro koristio i raspopa Dedejica, kao i "cestitog" vladiku Amfilohija. Mesanje drzave u crkveno ustrojstvo je prelazak iz nekadasnje demokratije u ociglenu autokratiju. Bas me zanima sta ce "cestiti" vladika Artemije da odgovori na mogucu ponudu da bude imenovan za crnogorskog patrijarha i integrise SPC unutar CPC.

Nikola,Niksic

pre 12 godina

Politicari kazu da se crkva ne treba mijesati u drzavne poslove a oni isto rade! Ovo je lukavi Djukanovicev plan da objedini pa ugusi.Kao sto je uradio sa Liberalnom strankom Crne Gore tako sto joj je bio protivnik a onda joj preoteo program i ugusio. Sa vatrom se igra!Ja kao vjernik SPC nikad na ovo necu pristati a jedan sam od umjerenijih. Ukoliko pokusa otimacinu,pravac Strasbur ili Brisel!

Zeljko

pre 12 godina

Ovaj Milo je pravi Jezuit. Prvo pravi ujedinjenu pravoslavnu crkvu u CG a posle ce pokusati da se ujedini i sa Rimom.
Koliko li mu placaju za to?

Ja

pre 12 godina

Pa crkva je u Crnoj Gori objedinjena već vekovima. O čemu ovaj priča?
Mada način razmišljanja jednog bivšeg ambicioznog komunističkog aparatčika uopšte ne čudi kada dolazi od Đukanovića. Komunisti su od prvog dana vlasti imali bolesnu potrebu da upravljaju svime na planeti, uključujući i crkvu.

vidoviti sugradjanin

pre 12 godina

Ups!Milo se malo "zaneo" ko onomad hilari Klinton kad bese "bezala ispred srpskih snajpera u Tuzli" pa posle kada su je pritesnili rece da se "malo zanela",bas interesantna formulacija,tako se i ova ****** zanela ali i malo preracunala i zagrizla komad koji nece moci sad ni da proguta ni da ispljuje,gusenje sledi.
Najgore je sto ce zbog svega toga da padne krv izmedju pristalica SPC i "CPC" koja nece biti priznata nikada pa ni tad a ovaj covek ce biti za 25 godina najomrazeniji na tlu Crne Gore od kako se zna za taj toponim pa do kraja sveta.Ucice se istorija o Milu Djukanovicu i Ranku Krivokapicu kao zacetnicima gradjanskog rata u Crnoj Gori za koje je Gebels malo dete.CG i BJRM je sudjeno da nestanu kao i "Bosni" a i Srbija ce jedva da opstane tj za 4-5 godina bice ozbiljno ugrozena ali ce preziveti,kao i uvek,uz Bozju pomoc i volju a od onda sledecih 200 godina nece biti problema za Srbiju.

BG Vracar

pre 12 godina

@Bojan Stevanović Ćuprija

Bojane malo si pobrkao loncice. Katolicka crkva ima centralizovanu organizaciju sa sedistem u Vatikanu, i nema nacionalni predznak ma u kojoj drzavi se njene crkve nalazile. Pravoslavna crkva je pak decentralizovana i njeni delovi imaju autonomiju u vidu autokefalnosti i kao takve imaju nacionalni predznak naroda u okviru kojeg su nastale.
I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.

STA OVO BI

pre 12 godina

A da Milo predlozi da se crkve najpre podele na OUR-e (osnovne organizacije udruzenog rada), a onda da se povezu u SOUR (slozena organizacija udruzenog rada)?

Martin "Milo" Luter

pre 12 godina

Mene zanima kako jedna politicka partija sa komunistickim background-om, moze sama sebi da daje ovlascenje da se mesa u pitanja crkve i religije. Ako podjemo od realne pretpostavke da SPC nece pristati na ovakvu nebulozu, kako onda DPS to zamislja da uradi? Dekretima? Zabranama? Silom? Iako Djukanovic ovakav potez objasnjava zeljom da se smanje podele medju pravoslavnim vernicima, upravo na taj nacin doci ce do jos zescih razdora unutar crnogorskog drustva

Dragan BL

pre 12 godina

Milo, donesite zakon da možeš postati vrhovni verski poglavar crkve u CG. Onda te skupština proglasi vrhovnim poglavarom te crkve i postaneš pravno čist duhovni poglavar CG.
Danas možeš sve po zakonu, kad zakon i sam donosiš.
Ali u srcu i duši...e to mora od srca i iz duše!!!

ko je ovde lud?

pre 12 godina

Da rezimiram...

Logican cilj je samostalnost crkve, ali bi drzavni organi trebalo snaznije da rade na "duhovnom utemeljenju" Crne Gore.

Momčilo Novi Sad

pre 12 godina

Prevedeno-Djukanovoć se jasno zalaže za ukidanje Srpske pravoslavne crkve i to tako da se to "upakuje" u neki zakon a potom i sprovede.Ovde se ne krši samo princip odvojenosti crkve i države, već i osnovno pravo jednog naroda na pravo ispovedanja vere. Pa zamislite recimo sad u Srbiji padne napamet nekom da otme sve rumunske, ruske, rusinske, bugarske crkve i pripoji srpskoj. Srba u Crnoj Gori ima preko 30 procenata. Pa i katolička crkva u Crnoj Gori ima sedište van Crne Gore. Djukanoviću to nesmeta. Djukanović svesno izaziva sukob za koji će kasnije da optuži drugu stranu. Posle priznanja Kosova i davanja ovakve izjave potpuno je jasno da je upitanju jedna otvorena antisrpska politika , rekao bih čak i mržnja.

boro

pre 12 godina

@Linoleum bucko
Tebi izgleda nije poznata politika odvojenosti države i crkve? I ti bi sad da Milo, vođa demokratske partije socijalista, sređuje srpsku pravoslavnu crkvu po svom uverenju? Svojevremeno je i Pavelić hteo da SPC pretvori u HPC pa znamo kako je to završilo.

Tipolir

pre 12 godina

I jos nesto. Ukoliko dosada nisi bio upoznat, Englezi su protestanti a ne katolici.
(BG Vracar, 17. maj 2011 20:06)
_____________________
Henrik VIII. Tudor, osnovao Anglikansku crkvu.

nenad subotica

pre 12 godina

@ (Crnogorac, 18. maj 2011 10:27)

Pa ovo je prosto neverovatno kako manipulišete istorijom na najgori mogući način! Izvlačite samo detalje koji vama odgovaraju i sklapate ih u neku sliku koja nikada nije zapravo postojala!
Najbolji mi je ovaj početni deo teksta gde se uporno na početku Srbi nazivaju Slovenima iako apsolutno SVI istorijski dokumenti potpuno nedvosmisleno govore da te zemlje koje spominjete naseljava SRPSKO PLEME - SRBI!!!
I nije Duklja (Zeta) jedina Srpska država, već samo jedna od! takođe je ta Duklja isto kao i Travunija, Zahumlje, Paganija i Bosna priznavala Vrhovnu vlast Srpskog kneza (kneza Raške) koji je tada u ranom srednjem veku čak biran nekom vrstom aklamacije! Vladari svih Srpskih državica su prisustvovali krunisanju Srpskog vladara! Ali svi ti detalji se veoma svesno i namerno preskaču ili se pak Srbi nazivaju Slovenima - čak se u tekstu ne spominje ni to da je Dukljanski kralj Mihailo u stvari prvi SRPSKI kralj čija je zvanična titula bila "kralj Srba i plemena"!
Veoma, veoma podmuklo i zlonamerno!

-Takođe bih dodao, da vam taj podatak da je reč o tekstu iz Wikipedije nije nikakvo merilo pouzdanosti i kredibiliteta jer bukvalno svako može da piše za Wikipediju! Tako isto i vi i ja možemo da pišemo istoriju na Wikipediji - svako onako kako njemu odgovara!

Александар

pre 12 godina

Хвала ти Боже што нисам "црногорац" из "Црње и Горе"! Поздрав из Републике Српске!

Bojan Stevanović Ćuprija

pre 12 godina

@ BG Vračar

Vi ste promašili temu, možda je katulicizam centalizovan, ali kao takav ne ugrožava ni jednu naciju. A što se tiče engleza, ima ih koji su katolici, nisu svi protestanti.

Te podele u pravoslvlju : svaka nacija ima svoju prvoslavnu crkvu nije dobra, pogotovo na brdovitom balkanu, zbog "izazivanja" međunacionalne netrpeljivosti. S toga, treba postojati jedna jedinstvena pravoslavna crkva bez nacionalnog predznaka.

rade

pre 12 godina

brat, 17. maj 2011 18:27

Prikane potpisujem sve sto si rekao.
Da se razumemo, ja nisam verujuc pa samim tim ne pripadam nijednoj religijskoj zajednici ali moj otac je verujuc pa sam sa njim otisao jutros do crkve i razgovarao sa svestenikom koji je inace moj drugar jos iz detinjstva (poznajemo se od, mislim, 4 ili 5 godine posto smo odrasli u istoj ulici, kada se on dooselio, ali su nam se putevi razisli posle 10 godina i eto spojili se nakon dve decenije, samo u drugacijim ulogama). I eto pripitah ga kako se dobija autokefalnost crkve i dobih isti odgovor koji je i gore navedeni komentator ispisao samo sa jos vise detalja koje nazalost nisam sve mogao da popamtim jer sam ipak laik za pomenutu temu ali sto me ne sprecava da ako zelim nesto da komentarisem da se upoznam sa istom. I jos bih samo potvrdio da je isti nacin delovanja imao i Pavelic pokusavski da napravi hrvatsku pravoslavnu crkvu koristeci neke svestenike iz Rusije koji su pre rata prebegli u tadasnju Kraljevinu Jugoslaviju bezeci od komunista a koji su pritom (ne svi ali vecina) bili izopsteni iz ruske crkve zbog svog nekanonskog delovanja.

nbp

pre 12 godina

'Ajmo bez emocija. Da li možete da zamislite ozbiljnog političara ili državnik u EU da kaže da je program njegove stranke, uz to socijalističke, OBJEDINJAVANJE CRKVE? Ovo je stvarno neverovatno. Na Balkanu izgleda sve može.

Milisav

pre 12 godina

Znaci, sad ce na kongresu vladajuce partije da se odlucuje u sta treba da veruje jedna grupa vernika? Evropo, gde si, ako te uospte ima!