Osveta talibana za smrt Bin Ladena

Najmanje 80 ljudi poginulo na poligonu za obuku pakistanske pogranične policije u bombaškom napadu talibana koji se na taj način svete za smrt Osame bin Ladena.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

08:47

Default images

Prema informacijama iz bolnice u Pešavaru, tamo je hospitalizovano 117 povređenih, od toga 40 u kritičnom stanju.

Gotovo svi poginuli bili su regruti, a stradali su od dve istovremene eksplozije od kojih je najmanje jednu izazvao bombaš samoubica, koji je digao sebe u vazduh na kapiji centra za obuku. Za sada se ne zna šta je izazvalo drugu eksploziju.

Napad se dogodio na severozapadu Pakistana, a u eksplozijama je uništeno najmanje 10 kombija u koje su se regruti ukrcavali posle završenog časa.
Posledice jedne od eksplodiranih bombi (Beta)
Samo u jednoj od eksplozija iskorišćeno je između šest i osam kilograma eksploziva, saopšteno je iz pakistanske policije.

U onome što je izazvalo drugu eksploziju bili su stavljeni ekseri i kuglični ležajevi, sa očiglednom namerom da žrtava bude što više.

Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za napad, a njihov portparol je rekao agenciji Asošiejted pres da se radi o odmazdi za smrt Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, kojeg su u Pakistanu ubili Amerikanci.

Pogranična policija u Pakistanu slabo je opremljena, ali je jedna od okosnica u borbi protiv Al Kaide, talibana i drugih ekstremističkih grupa koje su sa njima u savezu i deluju na granici Pakistana i Avganistana.

Kao i druge ogranke pakistanskih snaga bezbednosti, i pograničnu policiju finansira SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: