Nastava na BHS jeziku u Austriji

U dvema bečkim školama jedan od redovnih predmeta u novoj školskoj godini biće i bosansko-hrvatsko-srpski kao drugi stranih jezik, izveštava Dojče vele.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

09:47

Default images

Kako objašnjava Simone Kercendorfer, profesorka zadužena za BHS nastavu u gimnaziji u petnaestom bečkom okrugu, nastavu će po mogućnosti držati izvorni govonici.

Na nastavi će se voditi računa o tri varijante jezika - bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj - pri čemu će se u okviru srpske varijante podučavati i ćirilično pismo.

Generalno, fokus projekta je, kako se navodi, dočaravanje jezičke raznovrsnosti Evrope.

"Za đake poreklom iz bivše Jugoslavije učenje maternjeg jezika odigraće i važnu ulogu pri njihovoj integraciji u austrijsko društvo", objašnjava Simone Kercendorfer.

"Primećujemo da su deca iz bivše Jugoslavije nesigurna kada se koriste maternjim jezikom, iz jednostavnog razloga, jer ga dovoljno ne poznaju. Kada nauče gramatiku, sintaksu i stilska pravila, postaće sigurniji, a ta sigurnost će učvrstiti i njihov identitet", kaže ona. "To će im ojačati samopouzdanje, a iz tog samopouzdanja, znajući dakle ko su i odakle potiču, oni će lakše i bolje učiti i nemački jezik. Jednostavno, biće svesniji bogatstva koje poseduju odrastajući višejezično“, tvrdi Kercendorferova.

Ovo "podsticanje multikulturalnih sposobnosti" te "jačanje svesti o pozitivnim potencijalima višejezičnosti", međutim, ima i ekonomsku dimenziju i nije slučajno da je jedna od škola koje su nosioci probnog projekta - gimnazija sa ekonomskim usmerenjem.

Nedavno je upravo tamo održana i manifestacija pod nazivom "Sag`s multi" u slobodnom prevodu "Reci to višejezično".

Radi se o takmičenju u kojem su đaci vežbajući javni nastup odmeravali sposobnosti u držanju govora na dva jezika - na nemačkom i na maternjem. Ta manifestacija može se doista opisati i kao marketinški potez kojim se želi ukazati na potencijale multikulturalnog društva.

"Danas imamo decu koja govore tri do četiri jezika i to su jezici koji su nam potrebni, jer se svet jedostavno mijenja. To su jezici zemalja sa kojima Austrija posluje i sarađuje. Potpuno sam siguran da će projekti poput ovog i integracija tih jezika u austrijsko školstvo ojačati Austriju na privrednom polju“, kaže Georg Kraft Kinz iz udruženja Privreda za integraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: