Farma ovaca daje kredite u mesu

U Srbiji postoji farma ovaca koja daje jedinstveni kredit na svetu, kredit u mesu.

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.2010.

13:12

Default images

Pre par godina Bangladešanin, koji je izumeo kredite za mikrofinansiranje kojim su seljaci kupovali stoku, dobio je Nobelovu nagradu.

Na Simpovoj farmi na Vlasini videli su da u Srbiji može da se napravi uspešniji model. Za većinu građana Srbije pitanje je da li uzeti kredit u evrima, dinarima ili francima - za stočare iz Bolsilegrada je pitanje da li uzeti kredit u jagnjadima, ovcama ili ovnovima.

Direktor najveće ovčarske farme u Srbiji na Vlasini, Saša Milanov je u dogovoru sa vlasnikom farme, Simpom iz Vranja, došao na ideju da daje kredite u - mesu.

Poljoprivrenici ovog udaljenog kraja Srbije su tako siromašni da im nijedna banka ne bi odobrila kredit.

Kako bi smanjili siromaštvo i pomogli ljudima da se više ne iseljavaju u Simpu su rešili da daju kredite sa kamatom od 60 odsto na šest godina, bez malih slova i skrivenih klauzula, sa potpuno efektivnom kamatnom stopom - stočar uzme određenu kilažu ovaca za reprodukciju i vraća istu sa kamatom u živim ovcama.

Troškovi obrade kredita se svode na ručak koji se spremi za goste.

Nismo uspeli da saznamo koji je stav Narodne banke o ovakvom kreditiranju i da li bi možda na ovaj način moglo da se reši pitanje rasta euribora.

U farmi na Vlasini ne očekuju nikakvu nagradu, ali misle da bi ovakav sistem mogao da da rezultate i u drugim krajevima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: