Pojačane kontrole na severu Kosova

Kfor, Euleks i kosovska policija pojačali su kontrolu na severu Kosova u akciji suzbijanja organizovanog kriminala.

Izvor: B92, BBC

Sreda, 06.10.2010.

09:21

Default images

Na severu Kosova jutros je uhapšena još jedna osoba pod optužbom da neovlašćeno poseduje oružje.

U Mitrovici su Kfor, Euleks i delimično kosovska policija počeli češću kontrolu građana i vozila, u nameri da uspostave vladavinu prava i uhvate se u koštac sa organizovanim kriminalom, kaže portparol Eulueksa na severu Hans Kristijan Klasing.

“Povećano prisustvo Kfora, Euleksa i policije dovodi se u vezu samo sa kriminalcima i njihovim aktivnostima i oni će biti uhapšeni bilo šta da pokušaju. Prošle noći je na pokretnim punktovima na severu bilo uključeno između 50 i 60 ljudi. Ovakve vrste aktivnosti će biti nastavljene”, poručuje Hans Kristijan Klasing.

Euleks je jutros uhapsio jednu osobu na severu, osumnjičenu za neovlašćeno posedovanje oružja i ometanje lica u vršenju službene dužnosti.

Radi se, kako je kazao portparol Euleksa, o osobi u rodbinskoj vezi sa prethodno uhapšenim Dejanom Vulovićem. Njega je pretpresni sudija Euleka pustio, ali on mora dva puta nedeljno da se javlja policiji.

Ministar za Kosovo i Metohiiju Goran Bogdanović kaže da podržava obračun sa organizovanim kriminalom.

”Nemamo ništa protiv (kontrola). Međutim, ovde postoji zabrinutost za situaciju koja je stvorena, ovde se vodi psihološko-propagandni rat, velike su snage Kfora i Euleksa prisutne na severu Kosova, što stvara tenzije”, rekao je Bogdanović.

On je ocenio da je očigledno da na severu postoje pritisci poslednjih nekoliko meseci na preostale Srbe i da se vrši zastraživanje.

”Predsenicima opština sam preneo da žitelji severa Kosova ne nasedaju na provokacije. Mi želimo mir, ne želimo incidente i protiv smo demonstracije sile. Ovo je osetljivo područje. Moramo da ostvarimo saradnju sa Kforom i Euleksom i da imamo sastanke što pre”, rekao je Bogdanović.

Ministar je upozorio da akcija međunarodnih bezbednosnijh snaga mora da bude pažljivo isplanirana, i u saradnji sa lokalnim vlastima na severu Kosova.

De Kermabon: Beograd zainteresovan za suzbijanje kriminala

Dosadašnji šef Euleksa Iv de Kermabon je rekao da je Beograd, takođe, veoma zainteresovan da se na severu Kosova suzbiju korupcija, šverc i organizovani kriminal.

"Možda niste znali, ali je u utorak obavljeno hapšenje dve osobe, koje je tamo izvršeno, izvedeno na temelju poternice Euleksa, ali i poternice koju je izdala Srbija. To jeste zajednička bitka protiv kriminalaca i organizovanog kriminala", dodao je on.

De Kermabon je rekao da će Euleks nastaviti istrage i hapšenja svih lica na Kosovu, uključujući i one u samom vrhu vlasti u Prištini, ako se pokaže da su upletena u korupciju ili kriminal. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: