Ponedeljak, 28.06.2010.

17:35

Savet traži istragu o IKL-u

Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade da se u okrviru finansijske istrage o poslovima Darka Šarića, ispita poslovanje beogradskog IKL-a.

Izvor: Beta

Default images

Savet navodi da dokumentacija o IKL-u potvrduje da je blokada računa te fabrike izazvana prebacivanjem novca na račune povezanih preduzeća većinskih vlasnika.

Zbog toga, upozorava Savet, preti opasnost da IKL ode u stečaj.

"Davanjem kratkoročnih pozajmica novac je sa računa IKL-a prebacivan Agrokopu, Hemovetu i Agrovojvodini, čije se vlasništvo, kao i u IKL-u, vezuje za Antona Stanaja, uhapšenog u septembru 2007. zbog šverca cigareta, kao i Zorana Chopića, svojevremeno privedenog sbog sumnje o umešanosti u nedozvoljenu trgovinu cigaretama, a koji su dovođeni u vezu sa Darkom Šarićem", ističe Savet u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću.
Manjinski akcionari IKL-a su se, kako je podsetio Savet, više puta obraćali nadležnim institucijama da spreče uništavanje tog preduzeća, a zbog izostanka njihove reakcije organizovali su proteste u centru Beograda.

"Nedopustivo je izostajanje bilo kakvih reakcija nadležnih institucija u situacijama kada se krše prava manjinskih akcionara, dok s druge strane, institucije vrlo brzo reaguju kada pojedinci, koji uživaju podršku vlasti, smatraju da su njihova prava povređena", ukazao je Savet u dopisu premijeru.

Savet očekuje da nadležne institucije hitno reaguju, ispitaju sve navode iz krivične prijave manjinskih akcionara IKL-a, koji bivšeg direktora Đoku Vergaša, predsednika Upravnog odbora Zorana Ćopića i predsednika Nadzornog odbora Miodraga Skulića sumnjiče da su zbog nesavesnog i nezakonitog poslovanja u pitanje doveli opstanak tvog preduzeća.

Manjinksi akcionari IKL-a su 25. februra ove godine Višem javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv rukovodstva preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: