Parlamentarni izbori u Slovačkoj

U Slovačkoj su jutros u sedam sati otvorena birališta na kojima će preko 4,3 miliona registrovanih birača izabrati 150 poslanika parlamenta.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

10:12

Default images

Svoj glas za nekog od 2.366 kandidata 18 stranaka Slovaci mogu da daju danas do 22 časa na 5.929 birališta.

Poslednje ankete raznih agencija očekuju da bi na izbore moglo da izađe između 50 i 60 odsto Slovaka sa pravom glasa. Zvanični rezultati izbora po proporcionalnom izbornom sistemu biće poznati u nedelju.

Poslednja istraživanja raspoloženja birača objavljena uoči izbora najavljuju sigurnu pobedu sadašnje vladajuće stranke SMER koja je tokom četiri godine na vlasti sve do poslednjih nedelja držala visoku popularnost, a u januaru je imala podršku čak 42 odsto birača.

Neizvesno je, međutim, da li će upravo lider SMER-a, premijer Robert Fico, ponovo sastavljati vladu ili će se ponoviti scenario iz susedne Češka na izborima krajem maja da većinu u parlamentu obezbedi rascepkana desnica.

Posle izuzetno oštre, negativne kampanje u kojoj su u poslednjim nedeljama na površinu isplivali razni skandali Ficovih koalicionih partnera, a poslednjih dana i podozrenje da je sam SMER imao 2,49 miliona evra u crnom fondu, a posebno posle poplava koje su krajem maja i početkom juna pogodile Slovačku, SMER je za kratko vreme od kraja maja izgubio skoro šest odsto podrške.

Sada bi za Ficove socijaldemokrate prema poslednjoj anketi agencije Polis objavljene dan pred izbore glasalo 29,1 odsto Slovaka, a skoro isto, 29,5 odsto glasova pripisuje im i reprezentativnija anketa agencije Fokus objavljena dan ranije.

Strankama desnice na čelu sa Slovačkom demokratskom i Hrišćanskom unijom koja je zemlju u koalicionoj vladi vodila od 1998. do 2006. godine agencija Fokus predviđa tesnu većinu od 78 poslanika.

U parlament bi prema toj anketi ušlo osam stranaka.

Izbore će pratiti posmatrači OEBS-a, a pre nego što su i počeli, OEBS-u je već stigla prva žalba od male vanparlamentarne Evropske demokratske stranke na nefer kampanju jer male stranke nisu dobile prostor u medijima da predstave svoje programe.

Takođe su se još pred izbore pojavile optužbe da Romi dobijaju novac da izađu na izbore, jer u ovako neizvesnom i tesnom ishodu kada se nekoliko stranaka kreće na ivici granice od pet odsto glasova i pretnje da neće ući u parlament svaki glas može da bude odlučujući.

"Romske glasove na izborima kupuju gotovo sve stranke. Za glas im nude tri do četiri evra", kazao je lider Stranke romske koalicije Gejza Adam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: