Komemoracija Biljani Kovačević-Vučo

U Skupštini Beograda je održana komemoracija povodom smrti predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava Biljane Kovačević-Vučo.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

16:16

Default images

Osim porodice i najbližih prijatelja, među onima koji su došli da se oproste od Biljane Kovačević-Vučo, bilu su i predstavnici gotovo svih nevladinih organizacija, ličnosti iz kulturnog i javnog života, strane diplomate. Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Liberalno demokratske partije čiji je član političkog saveta bila, ali i drugih političkih stranaka.

Obraćajući se prisutnima, profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić je kazao da je Biljana bila ikona ljudskih prava u Srbiji.
(www.pescanik.net)
"Ona je bila hrabra i lepa. To su linije koje se vuku iz porodice, ali Biljana je bila i izuzetna ličnost. Ona je bila izuzetno pametna, izuzetan pravni i socijalni um, ali i izuzetan um pravde. Ono što je ona uradila zajedno sa svojim saradnicima u svojoj organizaciji jeste postavljanje temelja novog vrednosnog sistema u Srbiji. Sve što je dotakla pretvorilo se u institucije savremenog društva", rekao je Lilić.

Autorka "Peščanika" Svetlana Lukić kaže da je Biljana Kovačević-Vučo bila izuzetna ličnost.

"Biljana je živela u zemlji u kojoj poslednjih četvrt veka skoro svakoga dana barem jednom dođeš u priliku da moraš da daš sve najbolje od sebe da bi ostao pristojno ljudsko biće. To mogu izdržati samo oni umešeni od dobre ilovače. Biljana Kovačević-Vučo je bila prvoklasni ljudski materijal. To je pokazala i za vreme Miloševićevog režima, ali i u tzv. demokratskoj Srbiji", podseća Lukićeva.

Biljana Kovačević-Vučo, koja je juče preminula u Beogradu, bila je, između ostalog, osnivač, generalni sekretar i šef kancelarije za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji od 1994 do 1997, predsednica Izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokratiji i osnivač i predsednica YUCOM-a od 1997.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: