Ubijen vođa južnoafričke desnice

Vođa južnoafričke krajnje desnice Eugen Terblanš ubijen je na svom imanju. Predsednik Južnoafričke republike Džejkob Zuma pozvao na smirivanje situacije.

Izvor: B92

Nedelja, 04.04.2010.

12:03

Default images

Portparol policije Adek Miburgh rekao je da su Terblanša cevima i mačetama napala dva njegova radnika, jer nisu dobili platu. On nije navodio njihova imena, ali je precizirao da su oni uhapšeni i optuženi za ubistvo. Jedan od napadača ima samo 15 godina.

Terblanš, koji se borio za očuvanje aparthejda početkom devedesetih godina, živeo je relativno povučeno i pored obnavljanja njegove stranke pre dve godine i nedavnih napora da se obrazuje ujedinjeni front ekstremne desnice belaca.

Terblanš je bio glas ekstremne bele opozicije koja se protivila okončanju vladavine manjine, ali se nije pojavljivao u javnosti otkako je pušten iz zatvora 2004. godine pošto je odležao kaznu za prebijanje jednog afrikanca skoro do smrti.

Južnoafrička rasistička organizacija belaca saopštila je da su ubistvom njenog lidera crnci "objavili rat" belcima, dok je predsednik zemlje Džejkob Zuma pozvao na smirivanje situacije usred sve većih rasnih tenzija.

Andre Visagi iz Afričkog pokreta otpora koja zagovara aparthejd i supremaciju belaca, rekao je da će ta organizacija zatražiti da fudbalske reprezentacije ne dodju na predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu iz bezbednosnih razloga.

On je rekao da će se AWB osvetiti za jučerašnje ubistvo svog lidera Judžina Terablanša, ali nije izneo detalje.

"Smrt gospodina Terablanša je objava rata crne zajednice Južne Afrike beloj zajednici koja je ubijana poslednjih deset godina", rekao je Visagi.

Kao i ostali pripadnici AWB-a, on je za ubistvo Terablanša optužio omladinskog lidera vladajuće stranke u Južnoj Africi, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), Džulijusa Malema koji je prošlog meseca govorio o pesmi iz doba aparthejda u kojoj se zastupa ubijanje belih farmera.

ANC je osporio Visagijevu izjavu, dok je Malema rekao da nije odgovoran za ubistvo.

"Crna zajednica nikada nije objavila rat nijednoj naciji u Južnoj Africi", rekao je portparol ANC-a.

Predsednik Zuma je pozvao na smirivanje situcije posle ovog, kako je rekao, "strašnog dela". On je zatražio da gradjani Južne Afrike ne dozvole provokatorima da iskoriste situaciju za podsticanje rasne mržnje.

Policija je saopštila da su Terablanša na smrt pretukla dva radnika na njegovom poljoprivrednom imanju posle rasprave o platama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: