Neograničeno važenje izvoda

Od 1. marta izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih važiće neograničeno, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

14:27

Default images

"Time prestaje svaka mogućnost da organi zahtevaju od građana da uz svoje zahteve prilažu izvode iz matičnih knjiga koji nisu stariji od šest meseci, a što je do sada bila praksa", rekao je on. On je istakao da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

Marković je istakao da izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez ograničenog roka važenja neće povećati cenu za dobijanje dokumenta u odnosu na sadašnje administrativne takse koje se plaćaju.

On je naveo da štampanje novog izvoda košta svega 29 dinara više u odnosu na stari i da to ne bi trebalo da poveća cenu, ali da to zavisi od lokalnih samouprava.

Izvodi iz matičnih knjiga, kao je istakao, sadrže osam elemenata zaštite, a bezbednost tih dokumenata je bila jedan od uslova za viznu liberalizaciju.

Obrasce štampa Zavod za izradu novčanica - Narodna banka Srbije i ne mogu se naći u slobodnoj prodaji, kazao je ministar i dodao da će visokom zaštitom biti sprečene različite zloupotrebe.

Marković je naveo da je novina i da se na poleđini izvoda iz matičnih knjiga, u opštinama u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, mogu štampati nazivi rubrika izvoda iz matičnih knjiga i na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Izdavanje izvoda sa neograničenim rokom važenja je prva faza primene Zakona o matičnim knjigama, a sledi uspostavljanje registra građana, odnosno elektronske baze podataka o svim građanima, kazao je Marković i istakao da će to omogućiti da građani dobiju izvod iz matične knjige u bilo kom mestu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: