Troškovi ambasadora pod lupom

Za razliku od Srbije koja za stan ambasadorke Zorice Tomić plaća 7000 evra, makedonski, crnogorski i slovenački ambasadori u Francuskoj su zaduženi i za Unesko.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

18:39

Default images

Astronomski iznos od 7 000 evra, koliko Srbija mesečno plaća za stan ambasadorke pri Unesku Zorice Tomić, ipak će se naći pod lupom. Kako kaže politički direktor ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović, u toku je revizija svih dosadašnjih zakupa i troškova diplomatsko-konzularne mreže u inostranstvu, pa tako i ovog za stan u centru Pariza.

"Ono što je činjenica jeste da se u ovom slučaju sve uradilo po propisima, mada to ne znači da će ova situacija ostati. Jer, kao što sam rekao, Ministarstvo će da proceni opravdanost svih troškova, ne govorim o nekom posebnom već o svim, pa će doneti i odgovarajuće zaključke", rekao je Stefanović.

Ipak, propisi na koje se šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozivao prethodnih dana izgleda ne važe za sve.

Tvrdnje da oko 190 država u Parizu ima zasebne ambasade u Francuskoj i pri Unesku i da svaki ambasador ima sopstvenu rezidenciju ipak nisu tačne.

Ambasador BiH u Francuskoj Almir Šahović kaže da bar 30 do 40 posto zemalja nema takva rešenja.

"Ja sam u isto vreme i ambasador Unesko i u franscuskoj aktivnosti najviše obavljam u Unesko. Nemam tamo prostorije, ali, po potrebi idem tamo iz ambasade. Mi smo nekada imali prostorije u Unesko, ali nikakve koristi nije bilo od njih, jer sve što možemo tamo obaviti možemo uraditi ovde u ambasadi."

Borko Stefanović, međutim, kaže da je Srbija u drugačijoj situaciji od naših suseda i da zbog toga mora da ima jaku misiju pri Unesku.

Pored ambasadora Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Francuskoj, koji su ujedno i ambasadori pri Unesku, na isti način funkcije su podelili i Makedonija i Crna Gora.

Čak i mnogo bogatija zemlja od Srbije, Slovenija, nema dodatne troškove za svoju misiju pri Unesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: