Kontinuirana edukacija lekara

Svi lekari i medicinsko osoblje u Srbiji od 1. januara biće u obavezi da se usavršavaju svake godine, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

01:07

Default images

To znači da će oni koji žele da se bave lekarskim poslom morati konstantno da uče i tako sakupljaju potrebne bodove za obnavljanje licenci. Da bi mogao da obavlja svoj posao, svaki zdravstveni radnik u Srbiji mora da ima licencu koja se obnavlja svakih sedam godina.

Licenca je dokaz o stručnosti. Lekari će dobijati određeni broj bodova na svakom kongresu, stručnoj obuci ili seminaru, a godišnje je potrebno sakupiti 24 boda.

Kardiolog Petar Seferović upozorava da neinformisanost o novim, poboljšanim metodama lečenja neminovno dovodi do grešaka u dijagnozi i lošeg lečenja.

Predsednica Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da će pored lekara, u kontinuiranu edukaciju biti uključene i medicinske sestre i farmaceuti.

„S druge strane, bitno je da edukacija ne bude preskupa, da programi budu dostupni i jeftini. Svako ponaosob treba da izabere da li će 15 bodova sakupiti na skupom kongresu, ili, pak, na pet sastanaka u svom domu zdravlja“, kaže ona.

Ona kaže i da ukoliko, posle obnove licence, neki lekar napravi grubu grešku, najodgovorniji za to jeste onaj koji mu je obnovio licencu. “Mi baš zato i tražimo poluge da tu odgovornost na pravi način sprovodimo“, kaže Radosavljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: