"Batut": Obolele 494 osobe

U Srbiji su, zaključno sa 16. decembrom, potvrđena 494 slučaja obolevanja od novog gripa, a registrovano je 37 smrtnih ishoda, saopštio je Institut "Batut".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:37

Default images

Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost, podseća se u saopštenju i dodaje da se na bolničkom lečenju nalazi 612 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 22 na respiratoru.

Institut navodi da je najveći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu registrovan u 50. nedelji, kada se najveća učestalost obolevanja registruje u grupi uzrasta od pet do 14 godina.

Od 494 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

Prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu i Kragujevcu, kao i epidemija u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu.

U područjima zahvaćenim epidemijom preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije, navodi se u saopštenju, i podseća da je u toku raspodela 139.880 doza vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: