Jelašić: Kurs mera rasipništva

Država i privreda ne mogu da brane fiksni kurs, a kurs je mera i našeg rasipništva, izjavio je guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

Izvor: FoNet, Politika

Petak, 11.12.2009.

10:08

Default images

"Malo pomeranje vrednosti dinara gore ili dole ne znači nestabilnost, već potvrdu njegove tržišne vrednosti u odnosima ponude i tražnje", rekao je on za “Politiku“. On je podsetio da mnoge zemlje poput Češke, Poljske, Ukrajine, Turske, Rumunije, pa i Amerike, Britanije i Japana, imaju veću oscilaciju kursa svojih valuta, ali tamo to niko ne doživljava kao smak sveta.

Objašnjavajući poslednja dešavanja, on je kazao da je "jasno da u isti čas ne mogu ruku pod ruku ići referentna kamatna stopa od pet odsto i kurs evra od 80 dinara, kako bi neki želeli, jer to prosto ne ide".

"Pošto ova država i privreda ne mogu dugo da brane fiksni kurs na bilo koju ga granicu postavili, pa i na onu od sto dinara za evro, jasno je da se rešenja moraju tražiti na drugoj strani – smanjivanju javne potrošnje, jačanju investicija, izvoza i ukupne proizvodnje, doslednoj primeni sporazuma sa MMF-om", ocenio je Jelašić.

Kratkoročno se po njemu može očekivati "relativna stabilnost, ali koja nikako ne znači fiksiran kurs".

"Ako još bude dana, kao u prošli petak 4. decembra, kada je evro sa 95 otišao na 96,2 dinara, mi ćemo ponovo izaći na tržište s devizama i sprečiti preveliko dnevno fluktuiranje dinara", poručio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: