JUL-u vila u Venizelosovoj

U sporu između Jugoslovenske levice i nekadašnjeg člana te stranke Nenada Đorđevića, sud presudio da sporna vila u Venizelosovoj ulici pripada JUL-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

16:34

Default images

Hotel “Admiral” na Dorćolu kao i Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća koji se nalazi na istoj adresi već tri dana su zaključani. Po odluci Četvrtog opštinskog suda, policija je iselila studente i zaposlene rešavajući tako spor koji se skoro 10 godina vodi između Jugoslovenske levice i nekadašnjeg člana i jednog od osnivača te stranke Nenada Đorđevića.

Nekadašnji partijski drugovi u sporu su od 1998. godine. Sud je presudio i od ponedeljka luksuzna vila u Venizelosovoj ulici ponovo je u rukama Jugoslovenske levice.

Od tada na vratima je katanac, a u dvorištu desetak naoružanih pripadnika stranačkog obezbeđenja.

Portparolka JUL-a Dragana Kuzmanović-Janičić kaže da je namera da se imovina proda kako bi se vratili svi dugovi stranke.

"Račun JUL-a je opterećen velikim dugovima, između ostalog i dugovima za kredit koji je uzet i nije vraćen”, kaže ona.

“Mi poručujemo da hoćemo da vratimo sve dugove koje dugujemo državi i bilo kome i da se očistimo od svih radnji koji su radili naši drugovi u to vreme i da postanemo jedna nova, drugačija partija", navodi Kuzmanović-Janičićeva.

Trenutni vlasnik sporne zgrade Nenad Đorđević kaže da sudska odluka predviđa da on treba da se iseli, ali ne i da je preda posed drugim licima.

On je saradnju policije i JUL-a prilikom iseljenja nazvao "kriminalnom".

"Mi smo ispoštovali odliku suda, izašli smo napolje, a onda je policija stupila na snagu i zabranila nam da uđemo. Ona je čuvala objekat od 11:30 do 21:30 uveče. Naglo se povukla i u tom trenutku ulazi Srđan Adžemović sa svojim timom i zauzima prostor”, kaže Đorđević.

Dragana Kuzmanović-Janičić kaže da je Đorđević pretio nekim članovima levice, kao i da je policija samo radila svoj posao.

“Gospodin Đorđevic je javno pretio potpredsedniku i rekao da može da mu se desi nešto na magistrali. Policija nam je rekla da dođe li do bilo kakvog incidenta, hapse i nas i njih i sve. Znači policija je samo radila svoj posao”, tvrdi ona.

Đorđević, međutim, odbacuje sve optužbe i kaže da nikada nikome nije pretio.

Đorđević tvrdi da je sporni objekat 1998. godine prodao tadašnjim funkcionerima stranke za 6 400 000 maraka.

On, međutim, kaže da novac nikada nije dobio. Zato je, kako kaže, sa Mirjanom Marković postigao dogovor o poravnanju, kojim bi mu zgrada bila vraćena, ali je posle njenog odlaska u Moskvu advokat JUL-a poravnanje poništio.

U JUL-u, s druge strane, uveravaju da je zgrada oduvek bila u vlasništvu stranke, kao i da do danas nije vraćen kredit koji je za njenu kupovinu podignut.

Još jedan problem vezan za ovu zgradu je pitanje restitucije, jer je zgrada do 1947. godine bila u vlasništvu prvog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića.

Sve dok nije nacionalizovana 1947. Ilićevi potomci u više navrata su podnosili zahtev za povraćaj imovine, ali ih je sud, prema rečima Kuzmanović-Janičićeve, do sada, svaki put odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: