"Izveštaj revizora nije tačan"

U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu, povodom izveštaja revizora o zloupotrebi budžeta, kažu da isplata prekovremenih sati nije bilo.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2009.

01:29

Default images

Državna revizorska institucija je navela da je zavod na godišnjem nivou iskazao radne sate u skladu s ugovorom sa Ministarstvom zdravlja i planom, ali je na mesečnom nivou prikazivao angažovanje koje je veće nego što je mesečni fond, uvećan za sve moguće prekovremene sate rada. Direktorka zavoda kaže je da je ministarstvo ustanovi plaćalo poverene poslove, a ne prekovremeni rad.

U izveštaju se napominje da u požarevačkom zavodu više iskazanih sati provedenih na poslu nego što je to moguće da ima 15 zaposlenih.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu Zorica Mitić ističe da nijedan zaposleni tokom 2008. i 2009. nije isplaćen za prekovremeni rad.

Ona objašnjava da ministarstvo zavodima u Srbiji plaća poverene poslove, ali da je pored iznosa odredilo i broj sati za koji taj posao treba da se uradi. Mitićeva ističe da je požarevački zavod odradio sve poslove koje je morao da opravda radnim satima koje je predvidelo ministarstvo.

“Na primer, lekar iz zavoda ide na teren i kontroliše kako se u jednom domu zdravlja radi prijavljivanje zaraznih bolesti, registracija nezaraznih bolesti, kako se sprovodi higijena, u međuvremenu održi neko predavanje, sve u cilju uštede, odnosno smanjenja troškova rada. On je potrošio jedno radno vreme za ova četiri posla. Kad izveštavate, vi morate da pravdate utrošenim satima koji su od ministarstva propisani za taj posao. Da bi opravdali pare prema ministarstvu, mi moramo da prikažemo da smo potrošili onoliko sati koliko je ministarstvo odredilo da se za te poslove treba potrošiti", obasnila je Mitićeva.

Na pitanje kako se dešava da neko ima 650 sati mesečno, Mitićeva je rekla da niko nema 650 sati mesečno, "ali ima daleko više nego što je realno radio prekovremeno”.

Ona je komentarisala i navode da je za troškove prekovremenog rada Zavod za javno zdravlje Požarevac fakturisao 5,5 miliona dinara.

“Nije fakturisano. Plaćeno je 33 miliona od strane ministarstva i to je pravdano urađenim poslovima. Izvukli su one sate što smo mi prikazivali da su prekovremeni, koji nisu plaćeni ovde, nego samo da bi pravdali pare. Oni su sabrali te sate, uhvatili cenu rada, pomnožili i dobili pet i po miliona”, rekla je Mitićeva.

U okviru provere završnog računa budžeta za 2008. godinu, revizija je proveravala rashode Ministarstva zdravlja u delu ugovora sa institutima i zavodima za javno zdravlje i testom je bilo obuhvaćeno osam zavoda i instituta.

Propusti su utvrđeni u ugovorima sa zavodima za javno zdravlje Požarevac, Timok-Zaječar i Niš.

Utvrđeno je da Ministarstvo zdravlja nije proveravalo da li je novac trošen namenski i da li su troškovi nastali u skladu sa programom, kao i da navedene tri ustanove nisu dostavljale ministarstvu izveštaje o pravdanju utrošenog, odnosno dobijenog novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: