Čiplić: Povorka promocija slobode

Povorka ponosa predstavlja promociju slobode u Srbiji i državni organi bi tome trebalo da doprinesu, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 16.09.2009.

12:28

Default images

Ministar je objasnio da je Vlada svoj stav prema ljudskim slobodama, posebno prema toleranciji među građanima Srbije i integraciji u društvo, na najbolji način izrekla donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije.

"Mi na taj način govorimo ono što je ustavno načelo, civilizacijski standard i standard življenja u civilizovanim zemljama, kojima i Srbija pripada - da je svako, bez obzira na rasu, pol i jezik, jednak i slobodan", rekao je Čiplić.

Govoreći o pretnjama nasiljem, Čiplić je ocenio da su one bile očekivane, ali i da je duboko ubeđen da će sve ostati na nivou pretnji.

"U jednoj državi, a pogotovo u Srbiji koja je još i tranziciona država, s otežavajućom okolnošću ekonomske krize, uvek možete očekivati da dva pola koja uvek postoje u jednoj državi budu podeljena", objasnio je Čiplić.

"Taj deo konzervativnog dela stanovništva", dodao je Čiplić, "naprosto želimo da privučemo onom civilizacijskom i tolerantnom delu".

"Želimo da građani budu ponosni na državu u kojoj žive i takvu državu želimo da napravimo od Srbije", rekao je Čiplić.

On očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova profesionalno obaviti svoj deo posla i da će ta, u organizacionom i bezbednosnom smislu, krajnje delikatna situacija biti rešena na najbolji mogući način. "Verujem da će organizacija biti postavljena tako da bude što manje kriznih situacija i da čitava manifestacija, od početka do kraja, prođe bez ikakvih incidenata, iako je sasvim prirodno da će biti nekih pokušaja, a ja se nadam da će ostati samo na tome", zaključio je Čiplić.

Organizatori Povorke ponosa saopštili su da su na sinoćnom sastanku s ministrom policije Ivicom Dačićem dobili uveravanje da će policija učiniti sve da Povorka ponosa prođe u najboljem redu. Organizatori Povorke ponosa kažu da se ne plaše pretnji u medijima, kao i da je to deo kampanje kojom pojedini centri moći pokušavaju da ih nateraju da sami odustanu od protesta.

Opširnije o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: