Italija: Porast broja siromašnih

Svaki sedmi Italijan raspolaže mesečno sa manje od 1.000 evra, a svaki dvadeseti živi u "apsolutnom siromaštvu", bez uslova za minimalni životni standard.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

01:10

Default images

Italijanska nacionalna statistička agencija ISTAT je saopštila da se u Italiji relativno siromašnom smatra osoba čija je mesečna potrošnja manja od 999,67 evra. Prošle godine se broj Italijana koji spadaju u tu kategoriju povećao na 13,6 odsto ili 8,78 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

U 2007. procenat Italijana koji su živeli u relativnom siromaštvu bio je 12,8 odsto.

Na nerazvijenom jugu zemlje procenat relativno siromašnih danas dostiže 26,7 odsto, u centralnoj Italiji je 8,1, a u severnim oblastima zemlje 5,9 odsto.

Najugroženija su domaćinstva sa više od troje dece, mladi hranioci porodica i starije osobe koje žive na teret rođaka.

Oni koji žive u apsolutnom siromaštvu - odnosno nisu u stanju da kupe ni osnovnu korpu namirnica koju podrazumeva minimalni životni standard - danas čine 4,9 odsto italijanske populacije ili 2,9 miliona stanovnika. U odnosu na prošlu godinu njih je više za 0,8 odsto.

U južnoj Italiji se procenat stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu prošle godine povećao na 8,1 odsto, sa šest procenata 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: