Planira se još jedno skladište gasa

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kaže da se planira izgradnja još jednog podzemnog skladišta gasa u kojem bi Srbija bila jedini vlasnik.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

11:34

Default images

"To bi omogućilo Srbiji da ne bude samo tranziter gasa nego da postane i ozbiljan trgovac. U letnjem periodu može da se uskladišti gas po nižim cenama, a da se prodaje tokom zime kada su potražnja i cene veći", kazao je on agenciji Beta.

Ministar je kazao da bi Srbija mogla da gradi podzemna skladišta u iskorišćenim nalazištima gasa.

"Tamo gde su vađeni nafta i gas postoje tehnički uslovi za izgradnju skladišta i takvih mesta je najviše u Vojvodini, a mogućnosti za to postoje i na području Stiga", naveo je Škundrić.

On nije mogao da precizira koliko bi koštala izgradnja novog skladišta gasa u Srbiji, ali je naveo da se takav posao radi u više faza i da je za formiranje jednog skladišta kapaciteta do milijardu kubnih metara gasa potrebno između pet i sedam godina.

Ministar je kazao i da su ruski “Gasprom“ i Slovačka zainteresovani za učešće u izgradnji novih skladišta gasa u Srbiji.

Škundrić je naveo da se na primeru Slovačke, koja je bila teško pogođena gasnom krizom u januru, pošto je sva skladišta gasa iznajmila kompanijama iz Evrope, moglo videti zašto je bitno da bar jedno skladište gasa u Srbiji bude u državnom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, u ugovoru za izgradnju skladišta gasa Banatski Dvor sa “Gaspromom“ predviđeno je da u kriznim situacijama Srbija ima prioritet u korišćenju celog skladišta, ali je važno i da Srbija ima kapacitet kojim stalno u potpunosti raspolaže.

Škundrić je dodao da se svi poslovi oko završetka prve faze izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru odvijaju po planu i da će posao biti uspešno i na vreme završen.

Ministar očekuje da će time biti obezbeđene potrebne količine gasa i sigurnost u snabdevanju domaćinstava, sistema daljinskog grejanja i najvažnijih institucija kao što su bolnice, tokom sledeće zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: