Subvencionisani "punto" i u RS

I Republika Srpska uvodi program kupovine "punta" i traktora iz Srbije uz subvencije, najavili ministar ekonomije Mlađan Dinkić i premijer RS Milorad Dodik.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

16:32

Default images

Građani Republike Srpske će od 1. septembra moći da kupuju "punto", koji se proizvodi u Kragujevcu, po ceni od 6 000 evra, pod istim uslovima koji važe za građane Srbije, a određena roba iz Republike Srpske moći će da se kupuje u Srbiji uz subvencionisane kredite.

Ovo su se, između ostalog, na sastanku u Banjaluci dogovorili ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i premijer Republike Srpke Milorad Dodik.

"Dogovorili smo da i jedan kontingent od dve hiljade traktora, uz popust od 2.000 evra ide na tržište Republike Srpske", rekao je Dinkić, navodeći da će isti sporazum ponuditi i Federaciji BiH.

On je najavio i formiranje posebne operativne grupe koja će ukloniti administrativne barijere u trgovini između Srbije i Republike Srpske.

Dodik je objasnio da će određene subvencije i za "punto" i traktore dati i jedna i druga vlada i najavio da će oko 15. juna biti potpisan sporazum o tome u Beogradu.

"Razgovarali smo kako poboljšati našu međusobnu saradnju, konkretno se dogovorili da uz obostrane subvencije kreiramo jedan paket zajedničke prodaje robe, vezano za 'punto' iz Kragujevca i IMT-ove traktore u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

"Takođe, da se sa stanovišta podrške i subvencija koje Srbija daje za domaće proizvode u Srbiji, uključe i nameštaj i neki drugi proizvodi iz Republike Srpske", naveo je on.

Ministar Dinkić kaže da postoje određeni administrativni problemi, koji su rezultat nagomilane birokratije na srpskoj strani.

"Srbija usvaja u petak zakon o bezbednosti hrane, koji će omogućiti da nemamo više toliko inspekcija kao što sada imamo na granici i to će omogućiti daleko brži protok robe", najavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: