Unmik dostavio dokaze tužilaštvu

Organi, koji su otetim Srbima uzimani u tzv. "žutoj kući", prodavani su u Turskoj, piše "Politika" pozivajući se na Unmikov izveštaj poslat srpskom tužilaštvu.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

08:38

Default images

U izveštaju koji je Unmik dostavio srpskom Tužilaštvu za ratne zločine o dokazima u predmetu poznatom kao "žuta kuća", u obimnoj dokumentaciji pod oznakom strogo poverljivo pominju se i imena šestorice osumnjičenih za ove zločine i imena žrtava, piše "Politika".

Podaci dobijeni od Unmika sadrže značajne informacije koje su dragocene za istragu o trgovini organima otetih Srba.

Po svemu sudeći, to će biti i osnov da postupak povedu pravosudni organi misije Evropske unije na Kosovu, Euleks.

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu Alberto Preduka nije za sada precizirao da li će Euleks pokrenuti istragu o navodnim zločinima u "žutoj kući".

"Ratni zločini su u nadležnosti Euleksa, odnosno Kancelarije specijalnog tužioca. Uvek kada ima osnova za pokretanje istrage, to će raditi tužioci Euleksa", rekao je Preduka Radiju Slobodna Evropa, dodajući da su svi dosijei u rukama tužilaca i da je svaka istraga poverljiva.

Zvaničnik Unmika je rekao da je srpskom Tužilaštvu preneto da je bilo kakva istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji u nadležnosti Euleksa.

Upitan da li je ovo pitanje bilo tema razgovora na sastanku tužilaca Euleksa i Srbije, Preduka je kazao da su tužioci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti.

Povodom ovog slučaja, Savet Evrope imenovao je Dika Martija za specijalnog izaslanika.

Švajcarac Marti je član Parlamentarne skupštine i komisije za pitanja ljudskih prava Saveta Evrope, a očekuje se da on uskoro počne posetu regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: