GSA traži rasvetljavanje ubistva

Gej strejt alijansa zahteva od MUP-a i sudskih vlasti hitno rešavanje ubistva transseksualke Minje Kočiš i pronalaženje i kažnjavanje počinioca tog zločina.

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2009.

08:20

Default images

Ona je ubijena u stanu na Crvenom krstu ubodima nožem, a njeno telo pronađeno je prekjuče. U svom saopštenju GSA navodi da ubistvo Minje Kočiš “jasno pokazuje sa kojom količinom mržnje, nasilja i opravdanog straha za sopstveni život se svakodnevno suočavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe u Srbiji”.

Ta alijansa takođe ukazuje i da je smrt Minje Kočiš “vrhunac talasa nasilja prema LGBT osobama u Srbiji u poslednje vreme”. Naime, Gej strejt alijansa navodi da je samo u januaru registrovala više slučajeva nasilja.

"Tako je nekoliko huligana uletelo u novosadski gej klub X Zam i pretuklo dvojicu gostiju, od kojih je jedan teže povređen. Registrovano je još nekoliko pokušaja napada na goste gej klubova Toksik i Apartman u Beogradu koji su se, srećom, završili bez ozbiljnijih posledica", stoji u saopštenju.

GSA zato tvrdi da nivo straha u kome žive LGBT osobe pokazuje i to da su žrtve ovih napada u izjavama za GSA tvrdile da ne žele da prijave slučajeve policiji upravo zato što se plaše da će tamo biti šikanirane i stigmatizovane, kao i da obraćanje državi za pomoć neće doneti nikakve rezultate.

"Visok stepen netolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji, kao i ignorisanje rešavanja njihovog statusa, očigledno dovode do tragičnih ishoda. GSA smatra da ubistvo Minje Kočiš treba da bude poslednja opomena društvu da mora sistemski da se obračuna sa homofobijom", stoji u saopštenju GSA.

Gej strejt alijansa strahuje da ukoliko nadležni organi ne preduzmu hitne i adekvatne mere, ovo ubistvo može biti shvaćeno kao poziv na otvoreni talas nasilja prema LGBT osobama u Srbiji i postavlja pitanje državnim organima i javnosti u Srbiji još koliko ubistava i fizičkih napada na LGBT osobe treba da se desi da bi naše društvo shvatilo da je homofobija bolest.

GSA, takođe, poziva sve LGBT osobe u Srbiji da uprkos ovom izuzetno teškom trenutku, ne posustanu u borbi za svoju slobodu i svoja prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: