SAD pomažu Pakistanu

SAD su saopštile da će sa milion dolara pomoći stanovništvo jugozapada Pakistana, gde je od jakog zemljotresa poginulo više od 300 ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2008.

03:34

Default images

Pomoć će distribuirati nevladine i međunarodne organizacije u saradnji sa Vladom Pakistana. Već u sredu je počela da stiže pomoć u šatorima, ćebadi, hrani i santitetskom materijalu, ali je nedovoljna. Pored SAD, pomoć su najavile Kanada i Indija, a Svetska zdravstvena organizacija najavilaje zbrinjavanje 50.000 ljudi.

Zemljotres 6,4 stepena Rihterove skale u sredu u zoru zatekao je usnule stanovnike siromašnog planinskog područja u kojem je nekoliko sela uništio gotovo u potpunosti.

Stanovništvo koje je po mrazu bez krova nad glavom, prestrašeno je jer se zemlja i dalje trese. Posle glavnog udara, registrovano je još 250.

Novi napad bombaša u Pakistanu

Devet osoba danas je poginulo, a 30 je ranjeno, u novom napadu bombaša-samoubice na policiju u Mardanu, gradu na severozapadu Pakistana.

Lekar u bolnici u Mardanu rekao je da su među poginulima i trojica policajaca. Šef lokalne policije Aktar Ali Šah izjavio je da se na meti bombaša našla policijska pratnja. On je dodao da je pronađena glava jedne žrtve odvojena od tela, najverovatnije bombaša-samoubice.

Bombaši-samoubice obično kaiševima pričvrste eksploziv za telo, a njihove glave bivaju otkinute u trenutku eksplozije, naveo je Rojters.

Mardan se nalazi 110 kilometara severozapadno od Islamabada, u blizini granice sa Avganistanom.

U Pakistanu, snage bezbednosti na severozapadu zemlje preduzele su veliku ofanzivu protiv pobunjenika, koji su odgovorili serijom samoubilačkih bombaških napada.

Raketni napad na Severni Vaziristan

Jedan od lidera Al kaide i još 20 ljudi ubijeno je u američkom raketnom napadu u pakistanskoj provinciji Severni Vaziristan.

Prema rečima predstavnika pakistanskih obaveštajnih službi, u napadu je ubijen Iračanin Abu Akaš, jedan od srednje rangiranih lidera Al kaide.

Abu Akaš je živeo u Mir Valiju, drugom po veličini gradu u Severnom Vaziristanu, koji se graniči s Avganistanom, dodao je isti izvor.

Dve rakete, ispaljene sa američke bespilotne letilice, pogodile su kuću Akaša, rekao je zvaničnik pakistanske obaveštajne službe.

Veruje se da je poginulo ukupno do 20 ljudi, ali pakistanske vlasti još nisu saopštile tačan bilans žrtava.

Mir Vali je poznat kao utočište ekstremista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: