Kletva na Mikija Mausa

Brojni muslimanski intelektualci osuđuju saudijskog šeika sirijskog porekla Muhameda Salaha al Mundžida, koji je nedavno izdao fatvu za ubistvo - Mikija Mausa.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

01:35

Default images

Miki Maus, međutim, može da odahne pošto su se brojni islamski verski velikodostojnici izjasnili protiv fatve kojom se traži "ubistvo" tog Diznijevog junaka crtanih filmova.

Saudijski šeik Muhamed Salah al Mundžid, poreklom iz Sirije, nedavno je na saudijskoj verskoj TV mreži Al Madž al Islamija gnevno zaključio da je Miki Maus "vojnik Satane" i zatražio je njegovo "ubistvo".

"Ovaj miš je odvratan lik. Potpuno je pokvaren. Iza njegovog lika krije se sam Satana", smatra šeik i dodaje, kako prenosi Glas Amerike, da je "taj miš očigledno Satanin vojnik".

Šeik Mundžid, koji je svojevremeno bio saudijski diplomata u Vašingtonu, tvrdi da se deca u arapskom svetu sada "oduševljavaju mišom", dok islam, zapravo, uči da su miševi "nečisti".

U međuvremenu, Suada Saleh, egipatska sveštenica, takođe poznata TV ličnost, branila je Mikija Mausa i rekla da islam, posle fatve šeika Mundžida, "deluje komično".

Po njenom išljenju, "pravi miševi trebalo bi da se ubijaju u skladu sa učenjem islama ali Miki Maus je, ipak, lik iz crtanog filma i zahtev za njegovo ubistvo nema nikakav smisao".

Na TV stanici Al Arabija još jedan islamski duhovnik, šeik Muhamed Duheim, osudio je fatvu šeika Mundžida, tvrdeći da on "nema pravo da govori u ime islama".

"Moramo u tom pogledu da budemo jasni, mi smo raznolika grupa ljudi iz različitih kultura i svako ko tvrdi da govori u ime islama ne govori u ime svih muslimana", jasan je šeik Duheim.

Fatva protiv Mikija Mausa je izazvala podsmeh i na Zapadu i navela komentatore brojnih televizijskih programa, pa čak i domaćina večernjeg šou programa Džeja Lenoa, da ismeju taj "ukaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: