Beograd: Potvrđivanje koalicije

Lideri SRS-a, DSS-a i SPS-a dogovorili se da stranački organi sve tri partije potvrde odluku o formiranju gradske vlasti u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.05.2008.

12:56

Default images

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić i predsednik SPS-a Ivica Dačić dogovorili su se da stranački organi sve tri partije potvrde iskazanu volju gradskih odbora o formiranju gradske vlasti u Beogradu, rečeno je u DSS-u. Stranački organi DSS-a, SRS-a i NS-a već su potvrdili sporazum. U SPS-u čekaju konačnu odluku predsedništva partije.

Koštunica, Nikolić i Dačić takođe su se dogovorili da se do kraja ove sedmice potpiše koalicioni sporazum za Beograd, tvrde u DSS-u.

Prethodno je Srpska radikalna stranka najavila nastavak razgovora s koalicijom DSS-NS i strankama okupljenim oko SPS-a o formiranju vlasti na nivou grada Beograda. Visoki funkcioneri SRS-a, koalicije DSS-NS i SPS-a će, u sedištu radikala u Novom Sadu, potpisati politički sporazum o saradnji na lokalnom nivou.

Šef Izbornog štaba SPS-a za Beograd Aleksanadar Antić izjavio je, nakon današnjih razgovora, da očekuje da će u narednih nekoliko dana partijske centrale SRS-a i koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS, dati saglasnost o "do sada postignutom dogovoru" za formiranje vlasti u Beogradu.

Antić je novinarima, posle današnjih međustranačkih razgovora u sedištu SRS-a u Zemunu, rekao da su stranačke delegacije, koje su do sada razgovarale o formiranju gradske vlasti, završile posao.

"Pred nama je onaj deo razgovora koji se svodi na saglasnost centrala partija o dogovoru koji je do sada postignut", kazao je on.

Antić je izrazio očekivanje da će do "kraja nedelje biti potpisan koalicioni sporazum" između te tri stranke i koalicije.

On je ocenio da su današnji razgovori bili "uspešni" i dodao da je ostalo usaglašavanje "još nekih detalja", koji će, kako je rekao, "biti usaglašeni u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana".

"Time će biti okončani dogovori o formiranju vlasti u Beogradu", rekao je Antić.

SRS, DSS i NS potvrdile sporazum

Stranački organi Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije već su danas potvrdile koalicioni sporazum za formiranje vlasti u glavnom gradu, te se za potpisivanje čeka još samo potvrda koalicije okupljene oko socijalista.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je predsedništvo te stranke odobrilo potpisivanje koalicionog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu sa koalicijama DSS-NS i SPS-PUPS-JS.

"Predsedništvo SRS-a je donelo odluku da odobrava potpisivanje i overu sporazuma o koaliciji, tako da je, što se nas tiče, taj posao završen i može da bude okončan u jako kratkom roku", rekao je Nikolić Tanjugu.

On je kazao da je danas razgovarao sa liderima koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS, Vojislavom Koštunicom i Ivicom Dačićem, o "iskazanoj volji gradskih odbora tih stranaka da u Beogradu sklope koaliciju i da su odlučili da stranački organi o tome donesu odluku".

Izvršni odbor Demokratske stranke Srbije danas je doneo odluku o potvrđivanju koalicionog sporazuma za formiranje gradske vlasti u Beogradu na osnovu razgovora koji su vođeni sa koalicijom SPS-PUPS-JS i Srpskom radikalnom strankom, izjavio je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

"Izvršni odbor DSS-a je upravo završio sednicu i doneo odluku o potvrđivanju koalicionog sporazuma", rekao je Mladenović Tanjugu.

Portparol DSS-a je precizirao da je odluka doneta saglasno današnjem dogovoru predsednika stranke Vojislava Koštunice, zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića i predsednika SPS-a Ivice Dačića da stranački organi potvrde dogovor gradskih odbora o formiranju vlasti u Beogradu.

"Očekujemo da će i ostali koalicioni partneri na svojim stranačkim organima doneti ovakvu odluku, kako bi se što pre konstituisala gradska vlast u Beogradu", rekao je Mladenović.

Prema Statutu DSS-a, Izvršni odbor stranke nadležan je za davanje saglasnosti o sklapanju koalicija.

I Nova Srbija je prihvatila danas koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu sa radikalima i koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije.

Potpredsednica stranke Dubravka Filipovski je agenciji Beta kazala da je odluku doneo Izvršni odbor stranke na današnjoj sednici.

Vučić: Potpisivanje krajem nedelje

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić izjavio je da u petak ili subotu očekuje potpisivanje koalicionog sporazuma za formiranje vlasti u prestonici.

Vučić je Tanjugu rekao da će odmah posle toga biti upućen zahtev vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću za zakazivanje sednice Skupštine grada.

Ističući da je "veoma zadovoljan načinom na koji su se razgovori odvijali", Vučić je kazao da je "najvažniji program o kome smo se dogovorili".

On je ocenio da je sada važno da dogovor prođe i na stranačkim organima učesnika razgovora - koalicije DSS-NS, koalicije SPS-PUPS-JS i SRS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: