Nedelja, 05.08.2007.

14:45

Đelić: U EU na Vidovdan 2014.

Srbija će postati punopravna članica Evropske unije na Vidovdan 2014, predvideo srpski vicepremijer Božidar Đelić.

Izvor: FoNet

Default images

Objašnjavajući ovo svoje predviđanje, za koje misli da će se "najverovatnije primeniti", Đelić je rekao da bi to, simbolički gledano, bio završetak 20. veka, koji je, posle atentata u Sarajevu, počeo Prvim svetskim ratom. U političkom i ekonomskom smislu, 2014. godina predstavljaće početak novog izbornog i budžetskog ciklusa same EU, u kojem bi, prema njegovim rečima, mogla da učestvuje i Srbija.

Đelić smatra da će Srbija u oktobru sigurno parafirati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, dok bi, ako se uspostavi puna saradnja sa Hagom, taj sporazum i zvanično mogao da bude potpisan do kraja godine.

"Saradnja sa Hagom podrazumeva sa naše strane apsolutni dokaz da radimo sve što je u našoj moći da pronađemo i pošaljemo u Hag preostala četiri haška optuženika", rekao je Đelić.

"Moguće je da dobijemo zeleno svetlo, a da Ratko Mladić ne bude u Hagu, mada je najbolji dokaz saradnje ekstradicija", rekao je Đelić.
Božidar Ðeliæ (FoNet)
Govoreći o ambicioznom evropskom planu Srbije, Đelić je kazao da je cilj da se u prvoj polovini naredne godine, tokom predsedavanja Slovenije EU, podnese kandidatura za članstvo, dok bi status kandidata mogao da se dobije u drugoj polovini 2008., kada će Francuska predsedavati.

Upitan o ulozi Skupštine Srbije u procesu evropskih integracija, Đelić je podsetio da je parlament u prvih nekoliko meseci rada doneo oko 50 zakona i odluka, ali da taj tempo mora biti ubrzan u narednom periodu.

"Srce evropskih integracija kuca u skupštini, ako ništa ne promenimo, doživećemo infarkt. Nećemo ispuniti našu evropsku agendu", rekao je Đelić i podsetio da je Vlada usvojila akcioni plan kojim se predviđa usvajanje 44 zakona iz 13 oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: