Nedelja, 18.06.2023.

23:45

U novim sukobima u Nigeriji 13 mrtvih

U novim sukobima zajednica poljoprivrednika i stočara u centru Nigerije stradalo je najmanje 13 osoba od petka, javile su lokalne vlasti te dve zajednice.

Izvor: Beta

U novim sukobima u Nigeriji 13 mrtvih
EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

Poslednjih nedelja je u centralnoj nigerijskoj državi Plato ponovo su izbile tenzije i smrtonosni sukobi zajednica stočara i poljoprivrednika, koji se spore oko upotrebe zemlje i resursa.

U petak je pet stočara koji su došli na pijacu da prodaju svoje životinje bilo uhapšeno i ubijeno u zajednici Ravuru, a to su, kako se sumnja, uradili mladi iz zajednice poljoprivrednika Berom, rekao je jedan lokalni predstavnik stočara.

Zatim je u odmazdi osam poljpoprivrednika te zajednice ubijeno u istom mestu Ravuru, a ubili su ih stočari, rekao je predstavnik Berom zajednice.

Portparol lokalne policije potvrdio je poslednji napad i broj mrtvih. On je potvrdio da se napad dogodio posle ubistva stočara, ali nije mogao da potvrdi tačan bilans prvog napada.

Tenzije i sukobi redovno se ponavljaju u oblastima na severozapadu i u centru Nigerije oko eksploatacije zemlje i resursa vode između poljoprivrednika i stočara, što je dodatno zaoštreno poslednjih godina zbog demografskog pritiska i klimatskih promena.

Nizanje ubistava posle kojih sledi odmazda doveli su do toga da se u regionu razvio širi kriminal sa bandama koje sprovode ciljane pohode u selima gde ubijaju desetine meštana, pljačkaju i otimaju ljude da bi tražili otkupninu.

Od sredine maja više od 120 ljudi ubijeno je u sukobima između zajednica u toj istoj državi Plato. Više od 3.000 osoba raseljeno je zbg nasilja.

Lokalne vlasti su poslale mobilne policijske snage u više oblasti države Plato da ponovo uvedu red, rekli su zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: