Tadić: DS i dalje čvrsto uz Đelića

Lider DS-a izjavio je da ta stranka i dalje stoji čvrsto iza predloga da budući premijer bude kandidat DS-a Božidar Đelić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.03.2007.

14:42

Default images

On je rekao da DS preuzima snažnu inicijativu za formiranje vlade i da je za njega veliko ohrabrenje što se Demokratska stranka Srbije tokom jučerašnjih pregovora složila sa načelima i principima funkcionisanja buduće vlade i njenim prioritetnim zadacima.

"Nova republička vlada mora da bude formirana veoma brzo. Jedino je DS predložila mandatara Božidara Đelića i DS i dalje čvrsto stoji iza tog predloga. Posle usaglašavanja principa i ciljeva buduće vlade, predstoje razgovori o mandatima. Ti pregovori biće veoma teški", objasnio je Tadić.

Demokrtska stranka će u narednih nekoliko dana razgovoriti i sa ostalim strankama za koje smatra da im je mesto u vladi. To su G17 plus, Liberalno demokratska partija i stranke nacionalnih manjina.

Govoreći o presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH, Tadić je kazao da posle presude niko više u Srbiji ne može da kaže da je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen pred Haškim tribunalom, "na slobodi jer čuva interese srpskog naroda".

Srbija ne odlučuje u Kosovu

Predsednik Srbije rekao da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ali da Srbija ne odlučuje o budućem statusu.

"Mi ne prihvatamo nezavisnost Kosova, ne samo zbog toga što se time ugrožava integritet naše zemlje, već i zbog toga što smo ubeđeni da jedan takav političko-pravni presedan može izazvati destabilizaciju u čitavom regionu", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a u Nišu.

On je dodao da se mora učiniti sve da se očuva integritet, ali i da se zadrži demokratski i evropski karakter našeg drustva u ovim teškim okolnostima.

"Nesumnjivo je da krajnja odluka o budućem statusu Kosova, na žalost, nije na Srbiji i njenim državnim institucijama, nego je to pitanje internacionalizovano do nivoa Saveta bezbednosti UN i toga mora da bude svestan svaki građanin Srbije", rekao je Tadić.

Mladenović: Možemo sa DS-om, bez Jovanovića

Andreja Mladenoviæ (FoNet)
Isključivanjem Čedomira Jovanovića iz Demokratske stranke otvoren je put za programsku saradnju Demokratske stranke Srbije i DS-a, izjavio je danas agenciji Beta predstavnik DSS-a Andreja Mladenović.

Dodao je da će ta saradnja biti definisana do kraja pregovorima o budućoj vladi. "Ideje Čede Jovanovića ne samo da su suprotne programskim načelima DSS-a, nego se radi o destruktivnim idejama, pre svega kada je reč o razbijanju Srbije i otimanju naše teritorije", rekao je Mladenović.

On je rekao da DSS u razgovorima o formiranju nove vlade Srbije "insistira isključivo na programskim načelima", i da će u narednim razgovorima do kraja biti definisana sva programska pitanja rada buduće vlade.

Korać: Dilema oko premijerskog mesta

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, jedne od stranaka okupljenih oko Liberalno-demokraske partije izjavio je da je jasno da će vladu Srbije činiti Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, G17 plus i neke manjinske partije.

"Koalicija oko LDP-a je rekla da bi vladu u koju bi ona ušla činila DS i stranke manjina. To bi bila manjinska vlada i nije nimalo realna", kazao je predsednik Socijaldemokratske unije.

On smatra da je u praksi od samog početka jasno da te tri stranke imaju dovoljno poslaničkih mesta da formiraju vladu i da će im se pridrudžiti i neke manjinske stranke kao što je Savez vojvođanskih Mađara.

Predsednik SDU kaže da još nije rešeno mesto premijera između DSS i DS: "Pauza u pregovorima je iskorištena za rovovsku borbu u javnom mnenju da premijersko mesto pripadne ili jednoj ili drugoj stranci".

SVM bliži odluci da ne učestvuje u radu nove vlade

Visoki funkcioner Saveza Vojvođanskih Mađara Tamaš Korhec reka da je ta stranka bliža odluci da ne učestvuje u novoj vladi Srbije, bez obzira na to što je moguće da će podržavati Vladu u Skupštini Srbije.

Korhec je za televiziju "Panonija" rekao da su za SVM prihvatljiva oba kandidata za premijera.

"Ako postoji dogovor oko zajedničkog programa u kojem je najvažniji cilj ekonomski napredak zemlje i priključenje evroatlantskim integracijama, onda nam je svejedno koji će kandidat biti premijer", istakao je on.

Stojiljković: Dogovor očekivati brzo

Profesor na fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković predviđa da vrlo brzo treba očekivati koalicioni dogovor oko strateških i kadrovskih pozicija i da će stranke biti mnogo spremnije na kompromise zbog pritiska građana, ali i ključnih predstavnika međunarodne zajednice.

"To prepoznajemo u činjenici da se već govori o četiri ili pet ključnih elememenata programskih, za koje sastavljaji vladu od saradnje sa Hagom, evropskih integracija do strategije privrednog razvoja zemlje. I sa druge strane kroz to da se sa mnogo sa mnogo više opreza i takta ulazi u pregovore oko kadrovskih rešenje, gde je jasno da su kroz neke vrste bodovanja podeljene pozicije i da ko dobije premijersko mesto on ne može računati na pozicije zamenika premijera i ključna stožerna ministarstva", objašnjava Stojiljković.

Kosovo, ali i sve češće pominjana deklaracija o Srebrenici, po mišljenju Stojiljkovića, biće važan deo pregovora.

"I Kosovo i reakcija na ono što se nakon presude Haškog tribunala dešava oko BiH i ocene ovih događaja jako komplikuje i intenzivira ove dogovore, traži dodatnu spremnost da se postigne kompromis i u jednom i u drugom dokumentu. Ali to neće produžiti, po mom mišljenju, dolaženje do sastava vlade", kaže Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: